Annonce
Ugeavisen Lolland

Maribo kan sagtens overgå Kina

Jacob Jacobsen kan allerede nu - takket være 3D-briller - gå en tur på den nye fabrik. Foto: Daniel Brøns

En målrettet satsning på robot-teknologi og optimering af processer skal gøre S.E.W. North Filtration til en af de tre mest avancerede på Verdensplan i branchen. Fabrikken ved afkørsel 48 er en del af projektet - og den skal i drift inden for ganske få måneder.

MARIBO Kvarteret ved Bangs Have er er et af de skønneste og roligste kvarterer i Maribo. Men midt i det hele dunker en buldrende vækstmotor. Godt gemt inde i kvarteret ligger de gigantiske industrihaller, der rummer "S.E.W. North Filtration" - og kigger man ind, vil man opdage en dynamik, der ikke ses mange steder i Danmark. I de store haller myldrer 20-30 mand rund til tonerne af rytmisk musik, mens de prøver at holde trit med planerne. Industrirobotterne skal fodres, varer skal samles, lastbiler skal pakkes - og meget, meget andet. Selv på kontorerne mærker man pulsen, og på chefgangen er der kun tid til en kort hilsen fra de små kontorer, hvor man kan høre, at flere samtaler kører på fejlfrit tysk i højt tempo.

Det er tydeligt ingeniør-engagementet, der driver værket, for de to ejere har ikke haft lyst til at indrette lækre kontorer, men sidder i stedet sammen i et lille kontor på første sal, hvorfra de styrer slagets gang. En af dem er medstifter af virksomheden Jacob Jacobsen, der er fra Nakskov og gerne tager en time ud af sin kalender for at vise Ugeavisen fabrikken, som har ekstremt travlt for tiden.

- Det er sjovt at arbejde hos os, for ingen dage er ens, og tingene ændrer sig hele tiden. Men det er ikke alle, der har det, der skal til, siger han og fortæller, at en af de største udfordringer i dag er at få arbejdskraft - og for at overleve i længden har han derfor valgt at satse højteknologisk og fremviser en model af den nye fabrik, der er ved at blive indrettet ved afkørsel 48. Faktisk kan man også gå en lille tur i fabrikken ved at tage 3D-briller på at bevæge sig rundt mellem de mange maskiner, der også kommer til at omfatte en af Verdens største robotter, der er 26 meter lang, ligesom man kan gå en tur på lageret, hvor førerløse trucks kommer til at køre rundt for at aflaste de ansatte.

- Robotten er lige nu ved at blive justeret ind og tilpasset, men snart bliver den installeret på fabrikken, som vi planlægger at sætte i drift 1. september - og fra starten med alt på fuldt drøn.

- Vi har kørt nogle meget store simuleringer af hele processen i alle haller, så vi ved præcis, hvad det kræver at drifte fabrikken, inden den sætter i gang, så det bliver meget spændende.

Logistik er alt

Fabrikken bliver på i alt 8000 kvadratmeter, hvilket er noget mere end de først planlagte 6500, men Jacob Jacobsen vil ikke risikere at løbe tør for plads, når produktionen tager fart.

- Vi får jo en meget større kapacitet, så jeg forventer, at vi med det samme mandskab som i dag vil kunne producere fire gange så meget som i dag, siger han og oplyser, at fabrikken kommer til at optimere alle led i processen.

- Det handler ikke kun om maskiner og robotter, men også om eksempelvis transport, der er en meget stor omkostning for os, siger direktøren, der satser på, at en ny form for app vil gøre det muligt for fragtfirmaer at hente deres last døgnet rundt.

- Mange lastbiler kører tomme forbi Maribo om natten, så bliver det muligt for flere vognmænd at udnytte deres flåde takket være fleksibilitet i vores ende, så vil vi også kunne få lavere priser, siger han og fortæller, at virksomheden eksporterer 90 procent af sin produktion.

- Faktisk er det endnu mere reelt, for mange af vores danske kunder bygger også teknologier til eksport, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Corona-udfordret

At virksomheden satser så massivt på at ruste sig til fremtiden skyldes også, at den vil være mere modstandsdygtig mod kriser, såsom coronakrisen, der har vist, at ting kan ændre sig meget hurtigt i markedet.

- Lige nu stiger fragtraterne helt vildt. Nogle dage koster en transportcontainer det firedobbelte end før corona, og det er altså ikke omkostninger, som man kan sende videre til slutkunden, siger direktøren, der også nu har leveringstider på langt mere end de normale ti dage på grund af corona. Og med sine 32 år i branchen ved, at kunderne hurtigt forsvinder, hvis de bliver utilfredse, så derfor kæmpes der hårdt på fabrikken for tiden.

- Og lige nu er målet på sigt at få flere kunder, så vi satser på, at slutkunden mærker mindst muligt, siger han og oplyser, at virksomhedens kunder kommer fra hele Verden, hvor der er stigende krav til filtrering, så luften renses bedst muligt til gavn for miljøet - både inde og ude.

- Og det er vi rigtigt gode til, så faktisk kan vi filtrere alt, siger han og fortæller, at virksomheden filtrerer stort set alt, så længe processen omkring filtreringsløsningen er under kogepunktet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt for ansatte

Når fabrikken er oppe at køre på fuldt blus og alle teknologier et finjusteret ind, så bliver det et endnu bedre sted at arbejde, vurderer Jacob Jacobsen.

- Vi kommer til at spare de ansatte for utroligt mange tunge løft, når robotter og automatik tager sig af det meste. De ansatte kommer derfor i højere grad til at tilse maskinerne og automatikken, og sikre, at maskinerne får tilført råvarer og producerer de rette mængder, siger han og tilføjer:

- Men det vigtigste er jo, at betydningen af løn bliver mindre, så vinder vi teknologisk, så er vejen lagt for, at vi fortsat vil være nogle af de mest konkurrencedygtige i Verden - og meget gerne blandt de tre bedste teknologisk.

  • Jacob Jacobsen kan allerede nu - takket være 3D-briller - gå en tur på den nye fabrik. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Annonce
Annonce
Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig