Annonce
Ugeavisen Lolland

Midtlolland fanget i varmekrigen

Der var stor festivitas, da Maribo Varmeværk fik sit eget anlæg sidste år med deltagelse af borgmester Holger Schou Rasmussen (th) og varmeværkets formand Flemming Møller Jensen. Siden er freden forduftet. Foto: Flemming K Karlsen

Lolland Kommune er havnet i en ubehagelig dobbeltrolle efter at varmeproducenten Refa MSK er gået i betalingsstandsning. Kommunen har givet sikkerhed for lån i selskabet og taber millioner, hvis konkursen realiseres. For at afbøde konkursen, sendes en større regning nu videre til Maribo Varmeværk, der aftager varme fra Refa. Maribo Varmeværk vil have sikkered mod fremtidige større prisstigninger. Ellers vil værket producere varmen selv.

MARIBO I disse dage må det være ubehageligt at sidde både i byrådet og i bestyrelsen for et konkurstruet varmeværk, der har kommunen som interessent. For går Refa MSK konkurs, så risikere alle skatteborgere i Lolland og Guldborgsund Kommune formentlig en regning for tab på lånegarantier måske kan blive på op imod 70 mio. kroner. Omvendt er det næppe behageligt at forbyde Maribo Varmeværk at producere sin varme selv på et kommunalt godkendt anlæg i Maribo - for at kunne hæve de priser, som Maribo Varmeværk skal betale for at købe varmen fra Refa.

At regningen havner hos fjernvarmekunderne - i stedet for skatteborgerne - vil ikke være acceptabelt, fortæller formanden for Maribo Varmeværk.Flemming Møller Jensen:

- Lolland og Guldborgsund Kommune gav i 2011 lånegarantier på de mange millioner til købet af Refa MSK selvom man kunne forudse at der var en større risiko ved købet, hvis et større statstilskud til produktion af el bortfaldt eller at elprisen faldt. Vi har en klar leveringsaftale om, at en lav fortjeneste eller underskud på elproduktionen hos Refa ikke må resultere i højere fjernvarmepriser, og det er så den del af aftalen, som brydes nu, siger formanden, der gerne vil acceptere en prisstigning, men ikke vil leve med den enorme usikkerhed, der er forbundet med at være kunde hos en forgældet virksomhed, der i de kommende år skal bruge store indtægter for at kunne afskrive på anlægget.

For at styrke Refas forhandlingsposituion har Lolland Kommune nu lagt sig i selen for at forindre Maribo Fjernvarme i at producere sin egen varme på det supplerings-anlæg, som selskabet - med kommunal godkendelse - fik etableret for nylig. Det mener Flemming Møller Jensen ikke, at kommunen får held med.

- Det står ingen steder skrevet, at vi ikke må bruge anlægget til fuld produktion af varme til vores kunder, så det gør vi, hvis vi ikke kan få de rigtige garantier, siger formanden, der også er havnet i et andet stormvejr: Maribo Fjernvarme agerer nemlig som transit-anlæg for den varme, der sendes fra Refa MSK til Lolland Forsynings kunder i Bandholm, Reersnæs, Østofte, Nørreballe og Stokkemarke. Og Lolland Forsyning har accepteret de nye priser.

Ifølge Flemming Møller Jensen er Lolland Fjernvarme hen over nytåret - af Refas advokat - derfor blevet kraftigt opfordret til at leje et nødforsyningsanlæg til en pris af 2,8 millioner kroner. Penge som Flemming Møller Jensen ser som totalt spild.

- Hvorfor de har lejet det anlæg er mig en gåde, for vi havde selvfølgelig været parate til at forlænge muligheden for transit i en periode. Men hen over nytåret havde vi ikke mulighed for at svare på, hvad der var muligt, fordi vi først skulle undersøge, hvad det ville kræve af tekniske ombygninger i en fremtidig situation, hvor vi ikke selv måtte bruge varmen fra Refa, forklarer han.

I skrivende stund er situationen den, at Refa lukker for varmen den 8. januar, hvis der ikke findes en aftale. I så fald kan Maribo Varmeværk selv producere den fornødne varme til en konkurrencedygtig pris, fortæller formanden.

  • Der var stor festivitas, da Maribo Varmeværk fik sit eget anlæg sidste år med deltagelse af borgmester Holger Schou Rasmussen (th) og varmeværkets formand Flemming Møller Jensen. Siden er freden forduftet. Foto: Flemming K Karlsen
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Nykøbing

Imponeret over kulissen: Se, hvad der er skabt på 13 år

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Nykøbing

Den største nogensinde: Elektrisk stemning og bølge i Boxen

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Vejret

Weekenden bliver kold men byder på flere solstunder

Nykøbing

Grillede 12 pattegrise før kæmpe-kamp

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Annonce
Annonce
112

"Vi ved godt, at der engang imellem sker noget ved banegården"

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

Guldborgsund

For første gang: Nu kan du gå i dronningens fodspor

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken