cookie-og-privatlivspolitik
Der var stor festivitas, da Maribo Varmeværk fik sit eget anlæg sidste år med deltagelse af borgmester Holger Schou Rasmussen (th) og varmeværkets formand Flemming Møller Jensen. Siden er freden forduftet.
Der var stor festivitas, da Maribo Varmeværk fik sit eget anlæg sidste år med deltagelse af borgmester Holger Schou Rasmussen (th) og varmeværkets formand Flemming Møller Jensen. Siden er freden forduftet.
Foto: Flemming K Karlsen

Ugeavisen Lolland

Midtlolland fanget i varmekrigen

Lolland Kommune er havnet i en ubehagelig dobbeltrolle efter at varmeproducenten Refa MSK er gået i betalingsstandsning. Kommunen har givet sikkerhed for lån i selskabet og taber millioner, hvis konkursen realiseres. For at afbøde konkursen, sendes en større regning nu videre til Maribo Varmeværk, der aftager varme fra Refa. Maribo Varmeværk vil have sikkered mod fremtidige større prisstigninger. Ellers vil værket producere varmen selv.
13. januar 2021 kl. 12:29 Af Daniel Brøns

MARIBO I disse dage må det være ubehageligt at sidde både i byrådet og i bestyrelsen for et konkurstruet varmeværk, der har kommunen som interessent. For går Refa MSK konkurs, så risikere alle skatteborgere i Lolland og Guldborgsund Kommune formentlig en regning for tab på lånegarantier måske kan blive på op imod 70 mio. kroner. Omvendt er det næppe behageligt at forbyde Maribo Varmeværk at producere sin varme selv på et kommunalt godkendt anlæg i Maribo - for at kunne hæve de priser, som Maribo Varmeværk skal betale for at købe varmen fra Refa.

At regningen havner hos fjernvarmekunderne - i stedet for skatteborgerne - vil ikke være acceptabelt, fortæller formanden for Maribo Varmeværk.Flemming Møller Jensen:

- Lolland og Guldborgsund Kommune gav i 2011 lånegarantier på de mange millioner til købet af Refa MSK selvom man kunne forudse at der var en større risiko ved købet, hvis et større statstilskud til produktion af el bortfaldt eller at elprisen faldt. Vi har en klar leveringsaftale om, at en lav fortjeneste eller underskud på elproduktionen hos Refa ikke må resultere i højere fjernvarmepriser, og det er så den del af aftalen, som brydes nu, siger formanden, der gerne vil acceptere en prisstigning, men ikke vil leve med den enorme usikkerhed, der er forbundet med at være kunde hos en forgældet virksomhed, der i de kommende år skal bruge store indtægter for at kunne afskrive på anlægget.

For at styrke Refas forhandlingsposituion har Lolland Kommune nu lagt sig i selen for at forindre Maribo Fjernvarme i at producere sin egen varme på det supplerings-anlæg, som selskabet - med kommunal godkendelse - fik etableret for nylig. Det mener Flemming Møller Jensen ikke, at kommunen får held med.

- Det står ingen steder skrevet, at vi ikke må bruge anlægget til fuld produktion af varme til vores kunder, så det gør vi, hvis vi ikke kan få de rigtige garantier, siger formanden, der også er havnet i et andet stormvejr: Maribo Fjernvarme agerer nemlig som transit-anlæg for den varme, der sendes fra Refa MSK til Lolland Forsynings kunder i Bandholm, Reersnæs, Østofte, Nørreballe og Stokkemarke. Og Lolland Forsyning har accepteret de nye priser.

Annonce

Ifølge Flemming Møller Jensen er Lolland Fjernvarme hen over nytåret - af Refas advokat - derfor blevet kraftigt opfordret til at leje et nødforsyningsanlæg til en pris af 2,8 millioner kroner. Penge som Flemming Møller Jensen ser som totalt spild.

- Hvorfor de har lejet det anlæg er mig en gåde, for vi havde selvfølgelig været parate til at forlænge muligheden for transit i en periode. Men hen over nytåret havde vi ikke mulighed for at svare på, hvad der var muligt, fordi vi først skulle undersøge, hvad det ville kræve af tekniske ombygninger i en fremtidig situation, hvor vi ikke selv måtte bruge varmen fra Refa, forklarer han.

I skrivende stund er situationen den, at Refa lukker for varmen den 8. januar, hvis der ikke findes en aftale. I så fald kan Maribo Varmeværk selv producere den fornødne varme til en konkurrencedygtig pris, fortæller formanden.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE