Med 7,5 millioner kroner i støtte fra Nordea-fonden kan folkene bag madkulturprojektet EGN dække op til en enestående buffet af lokale aktiviteter. 20.000 lokale folk bliver involveret i løbet af de næste tre år.
LOLLAND Trilleboller og ærtemælk. Egnsretter fra Lolland-Falster, som nok ikke mange under 50 år kan nikke genkendende til - endsige har smagt!
Men det kan være, at flere lokale snart får mere viden i ørene og smagsoplevelser på tungen om madkulturen på Lolland-Falster, når egnens historiske madkultur skal kortlægges, udvikles og sættes i spil i et samarbejde mellem folk på Sydhavsøerne, børn og unge under uddannelse samt fødevareproducenter, madaktører og kulturhistoriske institutioner. Det sker takket være en donation på 7,5 mio. kroner fra Nordea-fonden til Museum Lolland-Falster.
Projektet EGN løber over de næste tre år med aktiviteter som fx åbne kokkeskoler, langbordsmiddage, smag på-dage og frugtplukningsarrangementer. Alt sammen med afsæt i historien, lokale råvarer og lokal madkultur.
På programmet står også høstfest-middag i De Gamle Huse i Maribo, tidligere kendt som Frilandsmuseet, og herregårdsmiddag på herregården Pederstrup. Fællesspisning udgør i det hele taget et væsentligt element i projektet. At spise sammen er med til at samle og styrke den lokale identitetsfølelse, som er et af målene med projektet.
Madkultur dokumenteres
Direktør for Museum Lolland-Falster, Ulla Schaltz, ser store perspektiver i projektet, for med EGN kan museet nemlig byde ind med kulturhistorien og øernes historiske fødevaretraditioner i videreudviklingen af øernes lokale madkultur.
- Fortællingerne om egnens mad og madkultur, som findes gemt i de historiske arkiver og folks hukommelse, skal vi have frem. Vi skal aktivere Lolland-Falsters kulinariske visdom og sikre dens bevarelse gennem interviews af ældre medborgere og bruge det aktivt sammen med lokale råvarer, så Lolland-Falsters naturgeografiske potentialer sættes i spil, og madkulturen sætter nye skud fra sine historiske rødder, siger museumsdirektøren.
EGN tænder i løbet af 2020 op under komfuret, sætter gryderne over og er klar til at servere de første aktiviteter i 2021.
Kender du til egnsretter eller lokale, kulinariske specialiteter, så kontakt EGN via Museum Lolland-Falster på denne mailadresse: post@museumlollandfalster.dk