cookie-og-privatlivspolitik
Huslejen er ifølge beboerne lav her i ejendommen, Men efter en kondemnering har man ikke automatisk ret til at vende tilbage til sin lejlighed igen, da man er genhuset permanent.
Huslejen er ifølge beboerne lav her i ejendommen, Men efter en kondemnering har man ikke automatisk ret til at vende tilbage til sin lejlighed igen, da man er genhuset permanent.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Når lejligheden kondemneres

I Maribo er en lejlighed i Vestergade 39 blevet kondemneret. En relativt sjælden begivenhed, men faktisk kan værelser også kondemneres.
27. november 2021 kl. 08:13 Af Daniel Brøns

MARIBO Lolland Kommunes fokuserede indsats mod dårlige boliger kører for tiden i højeste gear, og det medfører travlhed i forvaltningen, hvor de løbende skal tage stilling til tip fra såvel borgere som hjemmepleje og andre, der bemærker kritisable forhold.

Her på Ugeavisen har vi netop modtaget et tip om at en af lejlighederne i ejendommen Vestergade 39 er kondemneret. Et faktum, som udlejeren Anders Pommer ikke vil kommentere, men fra administratoren Syddan bekræftes kort, at der er en sag i gang, og at lejligheden vil blive sat i stand og udlejet igen.


Lejer skal flytte

Ifølge Rie Christiansen, der er teamleder i byggeri og ejendomme, er denne type sager fortrolige, så de konkrete forhold kan hun ikke kommentere. Men generelt oplyser hun, at kondemneringer altid er alvorlige.

- Det handler ofte om indeklima og skimmel, og så er det altså ikke nok for udlejer at vaske væggene ned og gøre rent. Man skal helt grundlæggende til værks og få sikret, at fugten ikke blot kommer tilbage, ligesom man typisk vil skulle pudse op igen, siger teamlederen, der altid anbefaler boligejeren at indsende en plan for udbedringen, så man ikke får lavet det på en måde, som ikke kan godkendes.

Kommunal udgift

Annonce

For lejeren er en kondemnering altid en kedelig sag, fordi man skal genhuses og selv betale nyt indskud. Flytteudgifterne påtager kommunen sig - ligesom kommunen tilbyder en "huslejeudligningsaftale", der sikrer, at en højere husleje optrappes gradvist, så lejeren ikke pludselig får ekstremt høje boligudgifter. Også den udgift afholdes af kommunen.

Og Rie Christensen kan godt bekræfte, at det er normalt, at lejerne får en højere leje.

- Det er en politisk beslutning ud fra den holdning, at man ikke ønsker, at der bor mennesker i boliger, der gør dem syge. Man tænker typisk også på, at beboerne måske har børn, som det går ud over, forklarer hun.


Også værelser

I kondemneringsafdelingen kan man også komme ud for sager, der er knapt så alvorlige.

- Det kan være, hvis vi konstaterer et værelse med fugtskade, som ikke må bebos. I sådanne situationer behøver man ikke at flytte ud, siger Rie Christiansen, der anerkender, at kondemneringer i lejligheder kan være stressende for naboer, der bliver usikre, som i dette konkrete tilfælde, hvor naboer har vist bekymring for, hvad det betyder for dem.

Annonce

- Vi orienterer ikke naboerne i ejendommen, men de er altid velkomne til at kontakte os og høre, hvordan de skal forholde sig, og hvad det drejer sig om. Det er en helt naturlig del af vores service at hjælpe med den slags, siger hun og understreger, at hun generelt anbefaler, at man kontakter afdelingen for Byggeri og Ejendomme, når man lejer privat.

- Så kan vi oplyse, om vi har kig på ejendomme som usikker - og man kan sikre sig mod mange ærgrelser på den måde, siger hun.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE