cookie-og-privatlivspolitik
Mindeblade om Nakskovs fortid indeholder spændende historier, skrevet for 170 år siden.

2

Billeder

Mindeblade om Nakskovs fortid indeholder spændende historier, skrevet for 170 år siden.
Foto: Privat

Ugeavisen Lolland

Nakskov og svenskekrigene

Lokalarkiverne i Nakskov og Rudbjerg har har udgivet mindeblade om Nakskovs fortid, skrevet for næsten 170 år siden.
19. februar 2021 kl. 07:00 Af Redaktionen

Annonce

NAKSKOV/ RUDBJERG De to lokalhistoriske arkiver i Nakskov og Rudbjerg har med støtte fra Lolland Kommune udgivet en lille bog med "Mindeblade" fra Nakskovs historie. I bogen fra 1852 beskriver lærer, senere præst J.J.F. Friis svenskernes belejring og erobring af Nakskov i 1658 og 1659 samt livet i byen frem til omkring 1800.

Ib Walbum fortæller, at Rudbjerg-arkivet fik en gammel, meget laset bog indleveret, og det var så interessant læsning at arkivet besluttede at afskrive den i det sprog, man brugte for 170 år siden.


Granat med historie

Interesserer man sig for de dramatiske år, hvor svenske tropper i to omgange belejrede, beskød og indtog fæstningsbyen Nakskov, er det spændende læsning. Man hører om hvordan kirkens kor var omdannet til garnisonens krudtkammer, som heldigvis aldrig fik en fuldtræffer, og får også at vide at den berømmelige granat som 19. juni 1659 slog ned i kirken - og hvis rester stadig findes - langt fra var den eneste træffer i byens mest markante bygning. Eksempelvis slog en bombe ned i kirken 1. juni, men, som Friis skriver, "lykkeligvis blev kun en officersfrue dødeligt ramt".

Bogen er på 100 sider og koster 50 kroner. Den kan købes på arkiverne, bestilles på rudbjergarkiv@gmail.com, eller telefonisk på 21 48 33 75 eller 24 22 49 99.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE