Annonce
Ugeavisen Lolland

Nytåret faldt ved forårsjævndøgn

Bangs Have i Maribo er et sted, hvor traditionen ikke har ændret sig så meget siden årsskiftet 1975-76, hvor dette foto er taget. Her er restauratør Ernst Rasmussen og en enkelt medhjælper i gang med de sidste forberedelser. Foto: Maribo Lokalhistoriske Arkiv

Mange festligheder, ofte fyldt med traditioner, knyttes til overgange, overgang fra barn til voksen, fra ugift til gift eller overgang til et nyt kalenderår, som nytårsaften er et eksempel på.

LOLLAND At nytåret i dag ligger, hvor det gør, skyldes faktisk romerne. Den kalender, vi bruger i dag, bygger på en romersk opfindelse, den julianske kalender. Den julianske kalender blev indført af Julius Cæsar tilbage i år 46 f.v.t. som et forsøg på at lave en kalender, der fulgte den astronomiske kalender. Men selv om den julianske kalender tog højde for skudår, var den ikke helt nøjagtig, fordi den i gennemsnit havde en længde på 365,25 dage. Det betød, at der i 1500-tallet var kommet en afvigelse på ca. ti døgn. Et problem, der blev løst i 1582, da pave Gregor XIII indførte den gregorianske kalender.

For moderne mennesker er det en selvfølge at året første dag er den første dag i den første måned, altså 1. januar. Sådan har det ikke altid været. I en længere periode betragtede man forårsjævndøgn som det naturlige tidspunkt at starte et nyt år, uden at ændre på at januar var den første måned.

Det første slag fra rådhusklokkerne i København markerer årsskiftet, første gang klokkerne hørtes var ved årsskiftet 1903/04. Med det samme klokken har passeret tolv, er der tradition for at der skåles i champagne eller anden mousserende vin. Hertil er det populært at nyde kransekage.

Udklædning og udsmykning ved festligholdelse af nytåret har ligeledes en lang historie bag sig. Traditionen stammer fra det gamle romerrige hvor planeten Saturn blev fejret ved vintersolhverv. Den slags fester kaldtes saturnalier. Man klædte sig ud, lavede løjer og ballade i gaderne og i husene skiftede herre og slave beklædning for en aften. I dag består udklædning ofte kun af sjove hatte og næser.

Overgangen til noget nyt, til noget uberørt eller ubesmittet, har været forbundet med overtro. Det skulle undgås at få bragt det uønskede med over til det nye. Ifølge gammel folketro var troldfolk og dæmoner særligt farlige i skellet mellem det nye og det gamle år. Man larmede for at skræmme de onde væsener væk. Det er baggrunden for ballade, larm og fyrværkeri, som er den mest karakteristiske tradition ved nytårsfejringen.

Inden fyrværkeriets tid larmede man bl.a. ved at kaste defekt keramik mod husdørene, skyde med geværer eller pistoler op i luften og i dele af landet gå en tur med en romlepot, der også kunne frembringe en øredøvende larm.

Omkring år 1900 blev det muligt at købe fyrværkeri hele året, gerne hos tobaksforhandlere. Skaderne ved brugen af kanonslag blev efterhånden så mange at fyrværkeriloven blev strammet i både 1972 og 1992. Bortset fra de uskyldige knaldperler var det herefter kun raketter der måtte have en knaldeffekt. I dag er det kun muligt at købe fyrværkeri til privat brug i få uger inden nytår og afskydningen er begrænset til 4 dage.

Balladen bestod gerne i at flytte eller gemme folks brugsgenstande og f.eks. hejse det brugte juletræ op i flagstangen. Nogle gange har det desværre udviklet sig til decideret hærværk som sprængning af postkasser eller indsmøring af vinduer og biler i barberskum. Det oprindelige formål var at blive inviteret ind og få kager eller andet sødt.

Nytår var også tid for ønsker, der for at gå i opfyldelse helst skulle fremsættes ved nytårsny, dvs. den første nymåne efter nytårsdag. En undersøgelse har vist, at de fleste nytårsfortsætter kun holder to uger, hvad enten der er tale om rygestop, mere motion eller bedre kostvaner.

  • Bangs Have i Maribo er et sted, hvor traditionen ikke har ændret sig så meget siden årsskiftet 1975-76, hvor dette foto er taget. Her er restauratør Ernst Rasmussen og en enkelt medhjælper i gang med de sidste forberedelser. Foto: Maribo Lokalhistoriske Arkiv
Annonce
Annonce
Annonce
112

Direktør efter dødsulykke: - Det er frygteligt

Guldborgsund

Knallertkører dræbt i ulykke: Nu har retten talt

Guldborgsund

- Det er en prøveballon, mener Dølle-formand

Indland

Dansk Erhverv: Vi genopbygger Børsen uanset hvad

112

Dødsulykke i Nakskov: 32-årig klemt mellem to gravemaskiner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland-Falster

Efter kæmpe-brand: Nu hænger den i en tynd tråd

Guldborgsund

Milliondyr havne-plan: Programlederen forlader sin stilling

Indland

Se videoen: Ikonisk bygning i København er i flammer

Indland

Kæmpe uro i Venstre på Langeland: Fire ud af fem medlemmer skrider

Guldborgsund

Rosa fra Lolland så Børsen-spiret falde: - Det er helt vanvittigt

Udland

Knivstikkeri i kirke i Sydney betragtes som terror

Lokal nyt

Over 100 fartdjævle blitzet: Særligt én kørte alt, alt for stærkt i Nakskov

Femern

Danmarkshistorie: Har udgravet 15 millioner kubikmeter jord, sten og sand

Lolland

Slog lokofører flere gange i ansigtet og ragede på kvinde

112

Kørte 135 km/t i 80-zone

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Casper kæmper for nedrivningstruet vandtårn

Renovation

Gem dem til genbrug: Kan hjælpe børn og unge

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Indland

87 procent stemte ja til offentlig overenskomst

Guldborgsund

Dølle-beslutning vakte ramaskrig: - Føj for s....

Vejr

En uge med blandet vejr: Forårsvarmen holder sig væk

Lolland

Kurt standsede bilen og skyndte sig ud: - Hernede går vi meget op i storken