cookie-og-privatlivspolitik
De fleste lokaler er umiddelbart pæne at se på - her en mellemgang i hovedbygningen.

65

Billeder

De fleste lokaler er umiddelbart pæne at se på - her en mellemgang i hovedbygningen.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Oplev den nedrivningstruede Madeskovskole

Ugeavisen har ved selvsyn været på besøg på den forfaldne Madeskovskole, der umiddelbart godt ville kunne bruges delvist. Men der er også store udfordringer.
19. februar 2021 kl. 10:42 Af Daniel Brøns

NAKSKOV VEST Husk støvmasken. Sådan lyder rådet fra den bygningsansvarlige, hvis man i dag vælger at bruge lidt af sin formiddag på at kigge nærmere på den nedrivningstuede Madeskovskole. Efter flere år uden opvarmning - og enkelte utætheder i taget, har skimmelsvamp fået gode vækstbetingelser, så man må forvente lidt hosten, hvis man vælger at gå bygningerne igennem ubeskyttet.

Men bortset fra skimmelsvampen, som vel forsvinder, hvis man varmer lokalerne op, så fremstår langt de fleste af lokalerne brugbare - blot de får en gang vand og sæbe. Kun to lokaler er synligt skadede af indtrængende vand fra skader på taget. Derudover er en lang række vinduer ødelagt af vandaler i den ene fløj. Og et sted i den gamle bygning har nogen været på jagt efter en husmår, der har gravet lidt voldsomt i isoleringen og benyttet skolegulvet til at forrette sin nødtørft.

Radiatorer, kontakter, lamper, vægge og gulve synes umiddelbart også brugbare. Der er kun enkelte punkterede ruder, og man skal virkelig finde den store lup frem for at finde råd - især fordi mange vinduer er i plastik. Det kunne være interessant at gå et spadestik dybere og kigge op på tagpap-tagene - og se personligt på de inddækninger i hovedbygningen, der ikke er i orden. For indtrængende vand er typisk det mest alvorlige, som kan ramme en bygning.

Årsagen til Ugeavisens besøg er, at det ikke er let at få et helhedsindtryk ud fra den rapport om bygningen, som Lolland Kommune har fået udarbejdet Rej Arkitektfirma i Nakskov. Rapporten har været en været medvirkende årsag til, at Lolland Kommune vurderer, at en nødtørftig istandsættelse nemt kan koste i omegnen af 18 mio. kroner. Derfor synes det mere logisk at afsætte op til seks millioner kroner til en nedrivning.

Anderledes er regnestykket naturligvis, hvis borgere selv køber skolen - og vælger kun at sætte dele af skolen i stand. Det kunne eksempelvis være en bueskydningsklub, der bare skal bruge tag over hovedet i en sal - eller en række klasselokaler. Eller en musikskole, der vil give et lokalt band et sted at øve. Til sådan et behov er det nemt at udpege et område, der umiddelbart kun ser ud til at trænge til noget maling.

Annonce

Toiletter, håndvaske, radiatorer m.v. findes overalt - og ved første øjesyn ser de ikke ud til at fejle noget.


Anbefaler nedrivning

Efter besøget på skolen nager ét spørgsmål alligevel: For kan en kommune være ejer af en skole, der forfalder i den ene ende, mens den bliver brugt i den anden.

Og spørger man Bjarne Hansen, der er direktør i Teknik og Miljø i Lolland Kommune, så er der ingen tvivl:

- Når man vil rive bygninger ned, så er der altid nogen, der tror, at de er noget værd. Men tro mig - Madeskovskolen er virkelig ikke en bygning, som det kan betale sig at satse på. Der er alt for mange kvadratmeter i alt for dårlig stand, siger direktøren, der har den erfaring, at nedslidte og forladte bygninger ofte ender som tilholdssteder for folk, der laver ballade og skaber utryghed, hvilket også er en årsag til den politiske opbakning til nedrivningsplanerne.

- Men vil nogen købe den, så er det naturligvis noget, som vi vil kigge på, siger direktøren, der bestemt kan risikere, at det bliver tilfældet, da den lokale iværksætter Carsten Andersen til Ugeavisen oplyser, at han arbejder videre med en redningsplan, så han kan forhindre nedrivningen, der lige nu er i høring indtil 11. marts.

Annonce

Du kan se fotos fra besøget på Madeskovskolen på www.ual.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE