Annonce
Ugeavisen Lolland

På jagt efter jernbanehistorien

Turen går forbi Bursø, hvor man fint kan spise sin madpakke. Der er også et muldtoilet, bålplads og flere sheltere. Foto: Daniel Brøns

Årets mest coronasikre oplevelse er måske en tur på Jernbanestien mellem Rødbyhavn og Håred, hvor der er masser af luft og god plads - og mulighed for at gå på jagt efter spor efter den gamle jernbane.

MIDTLOLLAND Et godt udgangspunkt for turen er grusgraven ved Bursø, som er et smukt naturområde. Herfra kan man så enten cykle sydpå eller nordpå og undervejs afsøge spor efter den aktive jernbane mellem Maribo og Rødbyhavn, der var i drift helt indtil 1963.

Hele stykket er beskrevet grundigt af lokalhistoriker Hans Christian Bentsen, som har lagt en beskrivelse af alle spor på hele ruten til rådighed på internettet.

I sin beskrivelse fortæller han om mange steder, der vidner om fortiden. Ved Bursø kan man eksempelvis stadig finde tidligere stationsbygning, hvor der tidligere var et læssespor og en grus-perron, og nede i Rødbyhavn kan man i skoven finde rester af en gammel drejeskive, ligesom man kan finde fundamentet af den gamle togremisse fra banen. Turen byder naturligvis også på mange bygninger, der oprindelige har været relateret til banen - ikke mindst de flotte stationsbygninger i Rødbyhavn og Holeby, men også mindre banearbejderboliger, trinbrætter, gæstgivergårde og meget andet kan man stadig finde.

Industrihistorien opleves også undervejs, når man eksempelvis passerer sukkerfabrikken i Holeby, der har modtaget mange tons roer fra banen i tidens løb. I gamle dage gik flere sidespor til sukkerfabrikken, hvor der nu er anlagt stier i stedet, der fører over mod sukkerfabrikken, der i 1873 stiftedes under navnet, Roesukkerfabrikken Lolland.

Sukkerproduktionen her ophørte i 1960, hvorefter fabrikken blev ombygget til papirfabrik. Denne ophørte i 1993 og efter en omskiftelig tilværelse endte bygningerne i som hjemsted for blandt andet "Visual Climate center", hvor en stor globe, visualiserer forskellige naturvidenskabelige temaer. Senest er der også indrettet hotelværelser i de gamle smedje under navnet Factory Lodge.

I dag er Holeby hjemsted for mange nyere industrier - især inden for maskiner og frøforædling i Danmark. Lidt udenfor Holeby kan man også opleve flyvepladsen ved Lolland-Falster Airport, der er under konstant udvikling.

Landskabelige temaer

Et indtryk af den landskabshistoriske udvikling får man også undervejs. En del af området har udviklet sig meget siden Rødby Fjord blev udtørret. Det kan man blandt andet se ved Ringsebølle Kirke, der i 1200-tallet blev bygget ved kanten af en sø, der var en af de inderste vige fjorden, så markskellet ved kirken er faktisk den gamle kystskrænt.

Vil man dyrke den del af fortiden yderligere, kan det være en god idé at fortsætte turen helt til pumpestationen i Kramnitze, der også kan nås på cykel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Praktisk

På turen er der flere steder opsat bord og bænkesæt - blandt andet ved Bursø Grusgrav, hvor der er udsigt over en lille sø med åkander.

Vælger du at køre i bil dertil, så sæt navigatoren til Mallehøjvej 3 og fortsæt forbi ejendommen helt ned til enden. Her kan du parkere til højre på marken lige før spejderhytten.

Det kan også være praktisk at starte turen i Holeby, hvor det er meget nemt at finde ruten.

Indkøbsmuligheder findes både i Holeby, Rødby, Rødbyhavn og Maribo - med mulighed for take-away også.

I princippet er der mulighed for at tage med cykel kun den ene vej og tage bussen tilbage, men Movia tager kun to cykler med, så det er bedst at satse på at køre turen retur.

Find turbeskrivelsen her: www.kortlink.dk/2acad

  • Turen går forbi Bursø, hvor man fint kan spise sin madpakke. Der er også et muldtoilet, bålplads og flere sheltere. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Nykøbing

Pryglet ud af Aarhus: Ny øretæve til NFC

Lokal nyt

Alt for våde marker: De er ærgerlige og frustrerede

Lokal nyt

Krævede syv års arbejde: Nu er det endelig klar

Erhverv

Nyt stort underskud i Coop: 717 millioner i minus!

Lolland

Minister i vildrede: "Hvad er det, Lolland vil?"

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Sport

Afklapsning på banen: Men Birgit, Jessica, Tine og Trine var med til rekordens aften

Guldborgsund

Brand i ejendom: - Den var godt udviklet, da vi ankom

Lolland

Frygter for idyllen: Overraskede, kede af det og indignerede

Sport

Jakob Larsen efter afklapsning: - Det blev mere grimt end nødvendigt

Indland

Forventer flere kraftige brag omkring udbrændt Børsen

Lokal nyt

Godkender økonomisk redningsplan med markant mindre indflydelse

Falster

For få havde lyst: Nu flytter den til fængslet

Guldborgsund

Camillas umulige kamp: 300 har takket nej

Guldborgsund

Et farvel til bananen?

Sport

Bizar afslutning koster dyrt: Nu er hammeren faldet

Annonce
Annonce
Gedser

Fanget ved grænsen: Medbragte meget stort, kontant beløb

Guldborgsund

Henrik havde svært ved at stå stille, da han så tyren Bjarne

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Guldborgsund

- Når sådan et chok rammer, har vi brug for at samles

Sport

NFH blev blæst ud af Boxen: Team Esbjerg i særklasse

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret