cookie-og-privatlivspolitik
Turen går forbi Bursø, hvor man fint kan spise sin madpakke. Der er også et muldtoilet, bålplads og flere sheltere.
Turen går forbi Bursø, hvor man fint kan spise sin madpakke. Der er også et muldtoilet, bålplads og flere sheltere.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

På jagt efter jernbanehistorien

Årets mest coronasikre oplevelse er måske en tur på Jernbanestien mellem Rødbyhavn og Håred, hvor der er masser af luft og god plads - og mulighed for at gå på jagt efter spor efter den gamle jernbane.
18. februar 2021 kl. 12:45 Af Daniel Brøns

Annonce

MIDTLOLLAND Et godt udgangspunkt for turen er grusgraven ved Bursø, som er et smukt naturområde. Herfra kan man så enten cykle sydpå eller nordpå og undervejs afsøge spor efter den aktive jernbane mellem Maribo og Rødbyhavn, der var i drift helt indtil 1963.

Hele stykket er beskrevet grundigt af lokalhistoriker Hans Christian Bentsen, som har lagt en beskrivelse af alle spor på hele ruten til rådighed på internettet.

I sin beskrivelse fortæller han om mange steder, der vidner om fortiden. Ved Bursø kan man eksempelvis stadig finde tidligere stationsbygning, hvor der tidligere var et læssespor og en grus-perron, og nede i Rødbyhavn kan man i skoven finde rester af en gammel drejeskive, ligesom man kan finde fundamentet af den gamle togremisse fra banen. Turen byder naturligvis også på mange bygninger, der oprindelige har været relateret til banen - ikke mindst de flotte stationsbygninger i Rødbyhavn og Holeby, men også mindre banearbejderboliger, trinbrætter, gæstgivergårde og meget andet kan man stadig finde.

Industrihistorien opleves også undervejs, når man eksempelvis passerer sukkerfabrikken i Holeby, der har modtaget mange tons roer fra banen i tidens løb. I gamle dage gik flere sidespor til sukkerfabrikken, hvor der nu er anlagt stier i stedet, der fører over mod sukkerfabrikken, der i 1873 stiftedes under navnet, Roesukkerfabrikken Lolland.

Sukkerproduktionen her ophørte i 1960, hvorefter fabrikken blev ombygget til papirfabrik. Denne ophørte i 1993 og efter en omskiftelig tilværelse endte bygningerne i som hjemsted for blandt andet "Visual Climate center", hvor en stor globe, visualiserer forskellige naturvidenskabelige temaer. Senest er der også indrettet hotelværelser i de gamle smedje under navnet Factory Lodge.

Annonce

I dag er Holeby hjemsted for mange nyere industrier - især inden for maskiner og frøforædling i Danmark. Lidt udenfor Holeby kan man også opleve flyvepladsen ved Lolland-Falster Airport, der er under konstant udvikling.


Landskabelige temaer

Et indtryk af den landskabshistoriske udvikling får man også undervejs. En del af området har udviklet sig meget siden Rødby Fjord blev udtørret. Det kan man blandt andet se ved Ringsebølle Kirke, der i 1200-tallet blev bygget ved kanten af en sø, der var en af de inderste vige fjorden, så markskellet ved kirken er faktisk den gamle kystskrænt.

Vil man dyrke den del af fortiden yderligere, kan det være en god idé at fortsætte turen helt til pumpestationen i Kramnitze, der også kan nås på cykel.


Praktisk

På turen er der flere steder opsat bord og bænkesæt - blandt andet ved Bursø Grusgrav, hvor der er udsigt over en lille sø med åkander.

Vælger du at køre i bil dertil, så sæt navigatoren til Mallehøjvej 3 og fortsæt forbi ejendommen helt ned til enden. Her kan du parkere til højre på marken lige før spejderhytten.

Annonce

Det kan også være praktisk at starte turen i Holeby, hvor det er meget nemt at finde ruten.

Indkøbsmuligheder findes både i Holeby, Rødby, Rødbyhavn og Maribo - med mulighed for take-away også.

I princippet er der mulighed for at tage med cykel kun den ene vej og tage bussen tilbage, men Movia tager kun to cykler med, så det er bedst at satse på at køre turen retur.

Find turbeskrivelsen her: www.kortlink.dk/2acadKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE