cookie-og-privatlivspolitik
Marc Pabst vil gerne i gang med at svinge brødstagen for åbne vinduer ud mod torvet. Og åbne nye butikker.
Marc Pabst vil gerne i gang med at svinge brødstagen for åbne vinduer ud mod torvet. Og åbne nye butikker.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Pabst 10 år - vil nu åbne op mod torvet

Marc Pabst er en af de målrettede håndværkere, der i en ung alder arbejder hårdt for at udvikle sin drøm. Som 22-årig købte han den 3. januar 2011 bagerbutikken på torvet i Maribo og har siden vundet adskillige priser. Nu vil han åbne bageriet mod torvet.
30. december 2020 kl. 12:21 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO Væggen prydes stadig af et utal af diplomer i den lille butik, der tidligere husede udsalget i "Pabst Bakery" på torvet i Maribo. Men kunderne får dem ikke at se, for bagerudsalget er lukket og flyttet over i "Vin og Brød" længere henne af torvet.

Men måske bliver der snart mulighed for at holde lidt bedre øje med, hvad der sker hos en rigtig bager. For næste trin i den nu 32-årige bagers udviklingsplan er at åbne bageriet, så kunderne gennem ruden mod torvet kan følge med i arbejdet i bageriet, hvor de prisvindende brød bliver skabt i lokalerne, der har huset bagerier siden 1891.


Priser et mål

Og for Marc Pabst har priser og anerkendelse altid været et mål. Lige siden han som 22-årig købte bagerforretningen efter Jan Nielsen har han kastet sig ind i de nationale konkurrencer - og løbende vundet mange medaljer. Men først i år 2017 kom gennembruddet med en finalesejr med "Danmarks bedste madbrød" - en forløsning, som han havde kæmpet for i seks år.

- Det var helt fantastisk for mig og personalet, for det var jo det her, som vi havde arbejdet så hårdt for. Nu vidste vi, at vi kunne komme helt til tops, og vi ville også videre, husker Marc Pabst, der ikke lang tid efter vandt æren at bage Danmarks bedste rugbrød også.

- Faktisk har rugbrødet vist sig at være en endnu større succes, men det skyldes jo også, at det er en vare, som vi alle bruger til daglig, siger han.


Mormor inspirerede

At priserne er kommet i hus ser Marc Pabst som en anerkendelse af hans filosofi med selv at udvikle sine brød fra bunden. Helt uden færdigblandinger skal alt laves fra bunden, så man forstår alle led i processen, så man kan opnå det ultimative resultat. Uanset om det er brød, cremer, marmelader eller andet, så laver han helst alt fra bunden.

Og engagementet i at forarbejde madvarer har han ikke fra fremmede, fortæller han.

- Da jeg og min storebror som børn var på besøg hos min mormor, så var det naturligvis storebror, der skulle med i marken og køre traktor, mens jeg blev hjemme hos mormor i køkkenet. Og jeg elskede hver en time af det, for hun kunne lave de mest fantastiske madretter af de råvarer, som deres landbrug kunne frembringe med frugt, fjerkræ grøntsager og alt det andet, husker Marc Pabst, der derfor tidligt i sit liv var sikker på, at han ville arbejde med fødevarer.


Slagter for en tid

Han har inden tiden som selvstændig både arbejdet som slagter og som bager. Han er udlært bager fra Bagergården i Maribo i 2008, og siden svendebrevet har han undersøgt muligheden for at starte op selv.

- Jeg gik derfor ind til bager Jan Nielsen og fortalte, at jeg var interesseret, hvis han en dag skulle sælge, og så viste det sig hurtigt, at det ville han gerne. Heldigvis var banken med på overtagelsen, selv om jeg var ung og ikke havde nogen formue, siger bageren, der siden da arbejdede hårdt for at bygge sin succes.


16 timers arbejde

Om det lige var 12 eller 16 timers arbejde om dagen, som der blev leveret i de første år, har Marc Pabst ikke helt styr på, men det var mange timer, og det overraskede ham lidt, at der skulle leveres så meget.

- Som ny iværksætter forestiller man sig nok altid, at man hurtigt når sine mål, men der skal virkelig arbejdes hårdt for det. Heldigvis er det jo min store interesse, så det gjorde ikke så meget, selv om jeg da ind imellem har været meget træt, siger Marc Pabst, der glæder sig over, at tingene nu er ved at flaske sig så godt, at han har brødudsalg i byens nye gourmet-café på torvet - og er helt inde i varmen i inderkredsen af den danske gourmet-verden med leverancer til Knuthenborg, Krenkerup, Knuthenlund og mange andre. Samtidig har han - trods alt -fået lidt mere tid til at være hjemme i huset i Sundby.

- Nu har jeg jo en søn på fem år og en hustru, der arbejder på fuld tid, så der er også brug for mig derhjemme. Men heldigvis står jeg jo tidligt op hver dag, så der bliver tid til at hente i institutionen og være med i familielivet også, siger bageren, der fortsat har store mål for fremtiden sammen med sine to svende og to lærlinge.- Efter åbningen mod torvet kan bestemt godt være, at jeg vil åbne flere butikker. Hvor det lige bliver, er ikke afgjort endnu, men der er et stort potentiale i godt brød og jeg har i dag fået et navn, som sælger varen.. Det vil helt sikkert gøre det lettere, når jeg skal i gang med næste skridt i udviklingen af Pabst Bakery, siger bageren.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce