cookie-og-privatlivspolitik
Hjemmeplejebiler er en torn i øjet på mange handlende - især når de i perioder slet ikke benyttes og står stille i dagevis.
Hjemmeplejebiler er en torn i øjet på mange handlende - især når de i perioder slet ikke benyttes og står stille i dagevis.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Parkeringsuro i Maribo

Da Maribos handlende tidligere på måneden holdt udviklingsmøde, var parkering et tilbagevendende tema. For parkering bliver en udfordring, hvis turismen fortsat vokser. Og hvad sker der nu i Vestergade når Aldi rykker ind?
01. december 2021 kl. 10:35 Af Daniel Brøns

MARIBO Hvad nytter det at udvikle aktiviteterne i bymidten, hvis der ikke er plads til, at de besøgende kan komme ind og parkere? Sådan lød det fra flere af de handlende, da de mødtes tidligere på måneden for at diskutere mulighederne for at lave endnu flere aktiviteter. Især om sommeren myldrer det med mennesker, og bliver tankerne om aftenåbent om onsdagen realiseret, så bliver problemerne endnu større, forudser blandt andre Michal Gustafson, der ejer grillbaren på torvet og City Rock ved Lollands Centret - og derfor har et rimeligt godt overblik.

- Det er helt klart nede ved torvet, at problemerne er størst, især fordi kommunen nu parkerer på torvet permanent med deres hjemmeplejebiler, men også fordi mange, der arbejder i byen, har optaget de bedste pladser fra morgenstunden, siger han og suppleres af bestyrer i Vin & Brød Jakob Kuld Heiberg, der ser, at mange af hans kunder parkerer udenfor båsene, når de handler mad ind - eller går i caféen.

- Jeg oplever dog ikke, at der er kaos. Folk finder en parkeringsplads, og parkerer de udenfor båsene, så er det kun kortvarigt, siger han og oplyser, at han ikke hører om folk, der får bøder.


Kommunen burde væk

Især undrer det mange, at kommunen har valgt at placere hjemmeplejen midt i centrum - når man netop burde placere den slags pladskrævende aktiviteter i et industriområde, hvor der er rigeligt med plads.

Erik Larsson fra Larsson Cykler oplever jævnligt, at hans kunder ikke kan få plads, og oplyser, at han ikke er alene om det.

Annonce

En enkelt erhvervsdrivende undrer sig i øvrigt over, at kommunen har kunnet flytte til torvet - når vedkommende selv har fået afslag på at anlægge nye aktiviteter i centrum med den begrundelse, at der ikke er afsat budget til nye parkeringspladser.


Busser måtte ud

Kjeld Jensen, der er chef for Vej og Park i Lolland Kommune oplyser dog, at alle regler er overholdt ved flytningen til det nye rådhus.

- . Det er sådan at, da rådhuset blev taget i ændret anvendelse, tilhørte en del af parkeringsarealet i forvejen matriklen for rådhuset, og det kunne derfor bruges frit, siger han og forklarer, at det handler om det areal, som der var lavet bus-parkeringspladser på. Det område er siden blevet parkeringspladser for kommunens biler.

Flere erhvervsdrivende oplever dog, at kommunens ansatte også er begyndt at fylde på de øvrige parkeringspladser hele dagen. Men det vil de i givet fald risikere en parkeringsbøde for, forklarer Kjeld Jensen.

- Brugerne af rådhuset har parkeringskort, men de er kun gyldige på kommunens faste pladser, siger han.

Annonce

Også i Vestergade er der for tiden usikkerhed omkring parkering. Lige nu er der et stort byggeri på vej ved Granfeldts Gård, og indtil videre er det fortsat muligt at parkere foran byggeområdet. Men ingen ved, om de parkeringspladser består. Og kommer der en stor Aldi ved det gamle Faktabyggeri, vil det for alvor give pres på parkeringsmulighederne, vurderer de naboer, som Ugeavisen har talt med i området.

Til det siger Eva Westerholt, der er planlægger i Teknik og Miljøafdelingen:

- Vi har ikke modtaget byggeansøgninger endnu for projekterne i Vestergade, så hvad der præcis kommer til at ske, ved vi ikke endnu, siger hun.


Nye pladser på vej

Formand i Maribo Handel Birger Christensen er dog optimist i forhold til planerne omkring den nye Aldi.

- Som jeg ser det på de projektplaner, der er lagt frem, så kommer der flere pladser ved Aldi, så jeg er ikke så bekymret, siger formanden, der dog godt kunne ønske sig problematikken belyst lidt bedre.

Annonce

I 2015 producerede Lolland Kommune en parkeringsanalyse, som i hovedtræk viste, at der er fyldt op på P-pladserne de onsdage og lørdage, som analysen blev foretaget. Der var dog undtagelser i periferien på steder som stationen, Nørregadeteatret, Advodan, Meny samt enkelte andre steder, hvor der var svagt belagt med biler.

Men de overskydende parkeringspladser er typisk svære at finde og visse af dem også relativt langt fra centrum. Derfor har Birger Christensen ved onsdagsmarkederne forsøgsvis sat skilte op ved de ledige pladser omkring banen.

- Det har faktisk hjulpet, så jeg tror at bedre skiltning kan være en af flere løsninger, siger han.

Også andre har idéer til kreative løsninger - såsom at ændre tidsbegrænsningen lidt. Eksempelvis har Michal Gustafson bemærket, at der ud for City Rock findes tre pladser uden tidsbegrænsning, som derfor ikke aktiveres til at skabe handel. Der er også mange, som foreslår bedre skiltning til ubenyttede P-plads områder.

En del erhvervsdrivende undrer sig også over, hvorfor kommunen ikke har købt brandtomten i Østergade for at lave parkering dér. Det burde være muligt, hvis man etablerede indkørsel fra Jernbanegade via Hattens Gård. Men bygningen er nu solgt til boliger. Planlægger i Teknik og Miljø Eva Westerholt afviser dog den mulighed.

Annonce

- . Vi kan ikke etablere en parkeringsplads, hvor eneste mulige adgang lige nu er via en gågade. Parkeringsplads på brandtomten har vi heller ikke vurderet vil være med til at forskønne gaden, som er en del af målet med områdefornyelsesprojektet, siger hun, men tilføjer dog, at forvaltningen altid er åben for at drøfte nye idéer, herunder hvordan de nuværende parkeringsarealer kan udnyttes bedre.

Birger Christensen kunne også forestille sig, at man fik adgang til flere af kommunens pladser efter kontortid og i weekenden. Også ved pakhuset, hvor der ofte er plads.

- Det er noget af det, som vi skal have drøftet. Generelt synes jeg ikke, at situationen er kaotisk. Jeg finder i hvert tilfælde altid en plads, når jeg skal til Maribo, men det ændre ikke på, at vi skal være rustet til store besøgsdage og kan håndtere en generel positiv udvikling af handlen i bymidten.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE