cookie-og-privatlivspolitik
Sildegerda (i midten) og to af hendes veninder stillede med glæde op til fotografering om bord på slæbebåden NH1, som alle damerne har en særlig kærlighed til.

3

Billeder

Sildegerda (i midten) og to af hendes veninder stillede med glæde op til fotografering om bord på slæbebåden NH1, som alle damerne har en særlig kærlighed til.
Foto: Lisbet Rasmussen

Ugeavisen Lolland

Sildekonerne indtager havnen

Lørdag 25. september er der både billige sild og skjønne sildekoner på havnen i Nakskov.
14. september 2021 kl. 07:00 Af Lisbet Rasmussen

NAKSKOV Allerede klokken 8.50 lægger den lille slæbebåd NH1 til kaj med sin dyrebare last, nemlig en flok dejlige sildekoner og i kassevis af fede sild, som de smukke damer vil faldbyde ved deres sildebod de kommende timer.

I teltet kan kunderne købe øl og vand, mens Tom spiller på sin harmonika. Fra klokken 11 til 14 er der salg af kogte, salte sild, og musikken udvides i år, når Bill og ven(ner) dukker op for at underholde.


30 år på NH1

I 30 år har sildekonerne trofast hver sensommer sejlet ind i Nakskov Havn for at sælge deres fede sild.

Første gang var i 1991, og her var det en lille last på kun tre kasser friskfangede sild, som de yndige damer medbragte og hurtigt fik langet over disken.

På toppen af karrieren stod damerne på torvet under klokketårnet, hvor de solgte ikke mindre end et ton sild i løbet af ganske kort tid. Rekorden var for omkring 20 år siden, hvor et helt ton sild var solgt på 25 minutter.

Annonce

I år medbringer damerne 700 kilo sild, som de har "fanget" i samarbejde med Meny. Fiskene sælges i hel tilstand og med indvolde og det hele.


Oldgammel tradition

Sildekonerne holder oldgamle traditioner i hævd, når de kommer sejlende ind i Nakskov havn, angiveligt helt ude fra Albuen. Derude var der nemlig sildemarked helt tilbage i middelalderen. I følge Carsten Helm i bogen "Øer og holme i Nakskov Fjord - før og nu" var der fra ca. 1450 til 1532 både handel med og fiskeri af sild ved Albuen. Der var sandsynligvis tale om høstfiskermarked, som kendes fra flere steder i Danmark i senmiddelalderen. Det varede blot en måned til halvanden om året, hvorefter de handlendes veje atter skiltes.


Svingom med Sildegerda

Hvor meget sildene koster den 25. september vides endnu ikke. Heller ikke prisen på en svingom med Sildegerda ligger endnu fast; men det kommer nok til at koste i omegnen af 10-20 kroner, afslører den gæve kone og hendes veninder, som allerede nu har fundet festtøjet frem fra gemmerne.

Overskuddet fra fiskesalget går til vedligeholdelse af NH1, og Nakskov 2030 har støttet aktiviteten.

Sildekonerne er af den gamle skole og tager kun imod kontanter, ligesom de opfordrer deres kunder til at medbringe en spand eller et par plastikposer til at transportere sildene hjem i.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE