Annonce
Ugeavisen Lolland

Skolerenovering koster det halve

Preben Rasmussen har udelukkende personligt best bygningerne udefra, da offentligheden ikke har adgang til skolen. Foto: Daniel Brøns

Omtalen af, at en nødvendig istandsættelse af Madeskovskolen skulle koste 18 mio. kroner har motiveret den pensionerede bygningsingeniør Preben Rasmussen til at regne på projektet. Ligesom alle andre, kan han ikke bese skolen, da den er lukket for offentligheden. Han har derfor studeret den rapport, som Rej arkitektfirmaet har udarbejdet.

NAKSKOV Når man i 40 år har arbejdet som bygningsingeniør og vurderet bygninger, så er det svært at stoppe igen. Så da ingenøren Preben Rasmussen hørte, at det ville koste 18 mio. kroner at sætte Madeskovskolen i nødvendig brugsstand, tog han lommereneren frem.

- Hvis Lolland Kommune alene baserer deres beslutning på den rapport og regner med, at kommunen skal af med 18 millioner her og nu, så er det ikke korrekt. Så stort et beløb vil mere end rigeligt at kunne dække en større generel istandsættelse af hele bygningsmassen, herunder installationer, tage, facader og vinduer - inklusive vandaliserede bygningsdele samt tilbundsgående skimmelsvampesanering, siger ingeniøren, der ikke har kunnet finde dokumentation for, hvordan beløbet kommer frem.

Højest 5,5 millioner

- Jeg skønner, at en nødvendig istandsættelse af klimaskærmen vil beløbe sig til 4,5 - 5,5 mio kr. - formentlig mindre end prisen på en nedrivning. Beløbet omfatter sikring mod vandindtrængning og udskiftning af nedbrudt træ, udbedring af tagrender og nedløb samt ny tagpapdækning på flade tage, nødvendig genopretning af installationer, døre og overflader indvendigt, siger han og tilføjer at opretninger efter vandalisme er kun delvis medregnet, og at nedrivning af bygning 4 heller ikke er det.

- Men for 5 mio. kroner får man de mange kvadratmeter i fornuftig driftsmæssig tilstand, siger han og tilføjer, at de indvendige overflader og opgraderinger af tekniske installationer kan udføres i takt med at de enkelte lokaler tages i brug.

- Skal man helt i mål med en helt opdateret bygningsmasse og tekniske installationer så er beløbet naturligvis væsentlig højere, og prisen kan jo sænkes, hvis frivillige hjælper til, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med på kollegie

Preben Rasmussen bygger estimaterne på erfaring fra andre projekter - såsom en ombygning af KEA på Lersø Park Allé i København, der dog var grundvarmet ved overtagelsen og ikke misligeholdt.

- Bygningskompleksets størrelse svarer nogenlunde til Madeskovskolen, men det var et meget meget større projekt, da der skulle indrettes nye 80 værelser med badeværelse og minikøkken samt fællesarealer. Hele bygningen blev forsynet med helt nye installationer og genvindingsanlæg, gulve, lofter, overflader, døre og vinduer. En del unge konstruktionsændringer var også med, ligesom etablering af elevator og flugtveje, vvaskerum og meget mere

- Sådan et projekt løb op i 30. mio. kroner - inklusive et avanceret regnvandsanlæg med lokal afvanding (LAR). Det sætter de 18 mio. lidt i perspektiv, siger han.

- Man kunne overveje at tillægges der 4,5 - 5,5 mio. til de øvrige 4,5 - 5,5 mio, og så er man fuldstændig i mål med en fuldt opdateret opdateret bygningsmasse. I princippet kan beløbet jo betales over flere år, og er ikke stort i kommunal sammenhæng, så jeg tænker, at kommunen enten mener, at der er lokaler nok i Nakskov, eller ikke deler visionen om et stort fælles borgerhus for foreningslivet og klublivet, siger ingeniøren, der forundres over, at man har ladet bygningerne forfalde, da den - ham bekendt - var i fin stand, da skoledriften ophørte.

Nedrivningen af Madeskovskolen er i høring indtil 11. marts. dbr

  • Preben Rasmussen har udelukkende personligt best bygningerne udefra, da offentligheden ikke har adgang til skolen. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Lokal nyt

Togdrømmen knust: Den togtur til København er en illusion

Guldborgsund

Sofie Amalie lever med en livslang gæld

Sundhed

Foruroligende kortlægning: Her er risikoen for tidlig død voldsom

Indland

Kommuner vil hellere bruge tid på børn end måltal

112

Færgerejsende fanget: Havde farlig genstand gemt i tasken

Guldborgsund

110 nye boliger på vej: - Jeg må lige knibe mig selv i armen

Lolland

Opråb fra sognepræst: Risiko for, at kirken lukker

Sport

Få måneder før OL: To NFH-spillere udtaget til landsholdet

Sport

Ny landsholdstrøje overrasker med lokal detalje

Indland

Cirka 840 kilo narko er fundet ved Sjællands Odde

Vejret

Lunefuldt forårsvejr bringer regn og blæst - og en smule sol

Erhverv

Snart sparkes kæmpebyggeri i gang: - Samarbejdet er fremragende

112

Alt, alt for hurtigt: Bilist kørte 91 km/t inde i byen

Indland

Gør klar til massiv oprustning mod ny pandemi

Guldborgsund

Nyt telefonbedrageri: Sådan snød de hævekortet fra ældre

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Truet træleopard bidt ihjel: - Helt ekstremt øv

Sport

Ærlig cheftræner efter nederlag: - Vi kan ikke bare krølle Skive sammen

Sport

Spændende pokallodtrækning: - TSØ skal møde gamle kendinge

112

Nu udrustes vores lokale politi med strømpistoler

Erhverv

Prisvindende lokal møbelproducent begæret konkurs

Guldborgsund

Derfor fløj kampflyene over Falster

112

Tiltalt for drab på spædbarn vil skilles