cookie-og-privatlivspolitik
Lars Hansen i Tropehuset med favnen fuld af violette planter til staudebedet.
Lars Hansen i Tropehuset med favnen fuld af violette planter til staudebedet.
Foto: Lisbet Rasmussen

Ugeavisen Lolland

Staudebede for begyndere

Lys eller skygge, jordens beskaffenhed og det rette valg af planter er hemmeligheden bag ethvert smukt staudebed.
30. april 2021 kl. 07:00 Af Lisbet Rasmussen

STAUDEBEDET Stauder er flerårige planter, som i den rette blanding af farver og højder kan pryde enhver have sommeren igennem og ligeledes fungere som skærehave, hvor buketter i afstemte farver kan plukkes eller skæres af til husets vaser - fra floks over astilber til akelejer.


Grundlaget er afgørende

- Først skal du sørge for, at jorden er i orden. Grav den godt igennem og tilføj en god portion gødning og muldjord, lyder rådet fra Lars Hansen, indehaver af Tropehuset i Nakskov.

Lars foreslår, at man begynder sit staudebed med at lægge en masse løg, som kan sørge for tidlig blomstring i bedet. Det kan være påskeliljer og andre narcisser, og selvfølgelig også vintergækker og krokus, der står for forårets allerførste farver i havens jordbund.


Farver gennem hel sæsonen

Når det mangeårige staudebed skal etableres, er det vigtigt at tænke på både farver og højder og på, hvornår og hvor længe de enkelte vækster blomstrer.

- Det lyder banalt og ligetil; men faktisk er det lidt af en kunst at anlægge et smukt staudebed, siger Lars Hansen og fortæller om, hvordan blomsterhaven stammer fra England, hvor haver som den ved godset Sissinghurst har inspireret gennem generationer.

Annonce

Farveafstemning

- Når du anlægger et nyt bed med planter, som du skal kigge på i årevis, kan du lige så godt lægge ud med at lave et flot bed, som er afstemt i både højde og farver, siger Lars Hansen og plukker rundt i planteorgiet i Tropehuset. Han ender med favnen fuld af stauder med violette blomster, blandt andre iris, strandasters, scabioser og juleroser, som i øvrigt på denne årstid har taget navneforandring til påskeklokker, griner Lars Hansen.

Nogle stauder vokser bedst i skygge,mens andre foretrækker sol. Nogle kan lide at have rødderne i fugtig jord. Andre udfolder sig bedst med tørre rødder.

- Det er svær at komme med helt konkrete forslag til, hvad man skal plante i sit staudebed. Lige nu er det meget populært med græsarter indimellem stauderne. Og så er det altid en god ide at plante de høje planter tilbage i bedet - som et smukt bagtæppe for de lidt lavere arter, lyder det fra Lars Hansen, som umiddelbhart anbefaler planter som floks, nelliker, astilber, akelejer, bregner og hosta til staudebedet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE