cookie-og-privatlivspolitik
Stavgang gavner helbreddet på en lang række måder - og fællesskabet.
Stavgang gavner helbreddet på en lang række måder - og fællesskabet.
Foto: Arkivfoto: Jan Knudsen

Ugeavisen Lolland

Stavgang er et hit i Maribo

Nordmændene, finnerne og svenskerne elsker det, og nu er det danskernes tur til at gå stavgang. Og det gør de i høj grad i Maribo.
13. marts 2020 kl. 06:50 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO: Nej, de har ikke glemt skiene. Det kunne ellers se sådan ud, når man ser de ivrige motionister, der i højt gear spankulerer med svingende skistave i hænderne og et fast blik i øjnene.

Men man kan roligt tørre grinet af, snøre sportsskoene og fatte et sæt walkingstave, for stavgang - eller Nordic walking, som motionsformen kaldes - er ultraeffektiv træning. Faktisk så effektiv, at man i forhold til gang uden stave næsten kan fordoble energiforbruget, hvis man går rigtig seriøst til værks.

Takket være stavene bliver pulsen højere og kalorieforbrændingen øges, fordi musklerne i armene aktiveres og bruges til at skubbe kroppen fremad. Samtidig udmærker stavgang sig ved at være konditionstræning, hvor alle kroppens muskler er i aktion, og ydermere er stavgang skånsom træning for kroppens led i forhold til fx løb. Det er kontante budskaber, man allerede har fået øjnene op for i bl.a. Sverige, Norge og Finland, hvor stavgang nærmest er en folkesport.

Med til stavgangens hastige udbredelse hører, at stavgang er for alle - uanset alder og formkurve. Og det er motion, som kan dyrkes året rundt.

Gang er en af kroppens basisbevægelser - og essentielt for vores sundhed. Tusindvis af kalorieslugende muskelceller er på arbejde, når du går. Og det er bare ved almindelig gang. Samtidig er ingen motion nemmere at komme til. Man kan gå når som helst og hvor som helst. Og tager du et par stave i hænderne, øger du altså markant belastningen på kredsløbet og brænder endnu flere kalorier af. I gennemsnit øges energiforbruget med 20 pct. ved stavgang - i forhold til gang uden stave - og man har målt øget energiforbrug på op til 46 pct.

Stavene gør, at du kan tage lange skridt og på den måde få aktiveret både baglår og musklerne i balderne. Fordi du konstant sætter fra med stavene, giver du kroppen et skub, som er med til at sætte farten op. Stavene fremmer også rotationen i rygsøjlen, hvilket igen øger skridtlængden og energiforbruget.

Bare fokusér på at bruge armene i rigtig takt med benene, og sæt ikke tempoet op, før du er fortrolig med bevægelserne.

I Maribo trænes torsdage mellem kl. 10 og 11 med Hjerteforeningen, hvor omkring 10 mennesker typisk møder op og får en hyggelig tur og en sludder. Mødestedet er ved Bangs Have overfor campingpladsen. Tilmelding er ikke nødvendig. Det er muligt at låne stave. Kontakt evt. Ina Nordahl, hvis du vil vide mere på 21 626 569. dbr

 KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce