cookie-og-privatlivspolitik
Huse i stræderne mellem Torvet og havnen er blandt dem, der kan søge støtte i fase 1.
Huse i stræderne mellem Torvet og havnen er blandt dem, der kan søge støtte i fase 1.
Foto: Lisbet Rasmussen

Ugeavisen Lolland

Støtte til bevaringsværdige huse

Nakskov Bymidtefond, som er del af det langsigtede projekt Nakskov 2030, lægger lige nu ud med mulighed for at støtte synlige renoveringer af bevaringsværdige huse i Nakskovs bymidte.
20. maj 2020 kl. 07:00 Af Lisbet Rasmussen

Annonce

NAKSKOV Bor du i et ældre hus midt i Nakskov, er du måske blandt dem, der kan nyde godt af de millioner, som projektet Nakskov Bymidtefond netop har fået og stillet rådighed i forbindelse med det storstilede og langsigtede Nakskov 2030-projekt.

Bymidte-projektets endelig mål er på en smuk måde at bevare og udvikle husene i Nakskovs historiske bymidte.


Søg tilskud nu

I starten af april lancerede Lolland Kommune, Realdania og A. P. Møller Fonden et partnerskab om udvikling af Nakskov. Udgangspunktet er de særlige kvaliteter, der knytter sig til havnen, bymidten og fjordlandskabet.

Nakskov Bymidtefond er et af tolv projekter, der er beskrevet i Nakskov 2030-planen, som vil gøre byen attraktiv for alle, der besøger, bor og arbejder i byen.

Konkret betyder det, at folk, som bor i bestemte gader i Nakskovs bymidte, kan søge tilskud til renovering af deres huses ydre fremtoning.

Det gælder i fase 1 for huse omkring Axeltorv, i stræderne mellem Torvet og havnen og ejendomme på Østergade, Nygade og Vejlegade samt huse med front mod havnen.

I fase 2 udvides området til at omfatte hele den middelalderlige bymidte.

Forberedelserne til bymidteprojektet forventes færdige inden sommerferien; men allerede omkring 1. juni vil der ligge en færdig vejledning samt ansøgningsskemaer klar. Du kan allerede nu kontakte Nakskov 2030's sekretariat og drøfte mulighederne for støtte.


På initiativ af husejerne

Istandsættelserne gennemføres i et todelt forløb: Først skal der laves et forprojekt, hvor en arkitekt med kompetence og erfaring på området gennemgår bygningen og udarbejder et forslag.

Initiativet skal komme fra ejeren, men bymidtefonden finansierer forprojektet med op til 15.000 kroner. Dernæst kan der søges om støtte til at gennemføre en konkret istandsættelse. Her arbejdes med støtte på op til 75 procent af udgifterne.


Karakterfuldt centrum

- Nakskov har en meget velbevaret og karakterfuld bymidte, hvor den oprindelige gadestruktur og mange huse fra 1600-tallet og frem er bevaret. Det er en del af Nakskovs dna, og istandsættelsen af denne kulturarv - som alle kan se trænger til et løft - er afgørende for at lykkes med hele Nakskov 2030-initiativet, siger Simon Harboe, der er projektchef i Realdania.

Partnerskabet har afsat 21 mio. kroner til optimering af Nakskov Bymidte.

- I partnerskabet vil vi gerne støtte istandsættelser, der fremhæver bygningernes oprindelige kvaliteter, forklarer direktør Bjarne Hansen fra Lolland Kommune. Han fortsætter:

- Når vi ser på Ribe eller Ærøskøbing, er det helt tydeligt, at det er de velbevarede bykerner, der trækker turister til, så støtte til istandsættelse af historiske ejendomme er også en investering i nye arbejdspladser. Med Nakskov Bymidtefond skaber vi udvikling gennem bevaring.


Kun støtte til det udvendige

Nakskov Bymidtefond støtter ikke indvendig istandsættelse.

Investeringerne skal komme alle til gode og derfor gives der kun støtte til istandsættelser, der er synlige fra gaden. Det kan f.eks. dreje sig om vinduer og tage, men det kan også være genopførelse af historiske kviste eller fjernelse af skæmmende bygningsdele, der ikke oprindeligt har været en del af udtrykket.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce