cookie-og-privatlivspolitik
Albuen er et rigtigt flot sted at besøge. Og så kan man cykle hele vejen dertil fra eksempelvis Nakskov langs diget på en solidt anlagt cykelrute.
Albuen er et rigtigt flot sted at besøge. Og så kan man cykle hele vejen dertil fra eksempelvis Nakskov langs diget på en solidt anlagt cykelrute.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Tag børnene med ud i foråret

Havørnene flyver over det meste af Lolland. Isfuglen gemmer sig ikke. Og odderen er ved at brede sig ud over alle vandløb. Og så er der masser af kryb og kravl - over og under jorden.
01. april 2020 kl. 07:00 Af Daniel Brøns

Annonce

LOLLAND Foråret er i virkeligheden kommet en måned for tidligt i år, og det giver en unik mulighed for rigtigt at komme ud og nyde det her i Corona-ugerne, hvor det gælder om at have masser af frisk luft omkring sig - og det har vi jo her på Lolland, hvor Naturvejleder Klaus Bek Nielsen selv er ude det meste af året og derfor har svært ved at komme med en prioriteret rækkefølge på oplevelserne:

- Jamen der er jo simpelthen en overflod af natur her på Lolland, så jeg vil næsten sige, at man bare skal gå ud i naturen. Så kommer oplevelserne af sig selv, hvis man bruger sine sanser. Selv om havørnen mest er kendt fra fugleturene på Sydlolland, så kan man næsten ikke undgå at se den, hvis man har kikkerten med og færdes ved vandet ved eksempelvis Nakskov Fjord eller Maribosøerne, siger naturvejlederen, der selv bliver glad alene ved at se det hele blomstre op.

- Uden for mit vindue blomstrer mirabelle-træerne jo alt for tidligt, og snart kommer alt det andet. Og tager man børnene med ud, så smitter den spirende stemning altså, garanterer han.


Krible krable

For børn er vand som regel et stort tilløbsstykke. Ved stranden kan man samle sten og lede efter rav. Eller man kan tage ud i vandløbene, hvor dafnier, myggelarver og de første frøer er begyndt at komme, så man nemt kan studere det, mens man måske kigger efter isfuglen, der findes i et større antal end tidligere.

- Men man ser den ikke sidde på sin pind. I stedet oplever man måske pludselig et blåt skær i luften 20 centimeter over vandet - og det er så det, der er isfuglen, som bevæger sig meget hurtigt, siger naturvejlederen, der også opfordrer til at studere insekter i gamle træstubbe.

- Faktisk er sommerfuglene også begyndt at komme. Jeg har set de første dagpåfugle allerede i starten af marts, siger han.


Skove overalt

Og så opfordrer han til at man ikke nødvendigvis kører langt for at opleve naturen.

- Overalt på Lolland er der flotte naturområder. De mindre skovområder som Købelev Skov og Frederiksdal Skov er faktisk rigtigt gode sted at studere blomster og naturen i øvrigt nær fjorden, siger naturvejlederen, der ofte ser havørnen ved Frederiksdal Skov. Han anbefaler dog Maribo søerne, hvis man vil se anemonen blomstre i alle varianter.

- Men man kan også finde Kodriver, Vorterod og mange andre flotte blomster allerede nu, siger naturvejlederen, der generelt bare anbefaler at komme ud - uanset hvor man er.

- Kig efter forsteninger ved Nybølle Strand, led efter forårstegn ved Kramnitse eller led efter isfuglen ved Sakskøbing å, Maribo søerne, inderfjorden eller Halsted å.

- Faktisk kan man også være heldig at se traner trække. De plejer at flyve over Bornholm, men er vinden i øst, så ses de her.

- Og så gælder det altså om at gribe chancen, når den er der. At plante glæden ved at færdes i naturen i børn er en gave, som de får glæde af i hele livet, og den chance har vi altså lige nu, fastslår han.


Guides

Har du brug for en guide, er det en god idé at kigge på naturlandet.dk. Søg eventuelt også på nettet på "Naturstyrelsen Storstrøm", der giver adgang til et væld af foldere og muligheder. Eller søg "børn i naturen aktivitet" og blive inspireret til lege og hygge.

Stemningsbilleder fra Albuen på ual.dk.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce