cookie-og-privatlivspolitik
Kim Heinen bruger mest sin skruetrækker i de store styretavler, som denne, der sidder på gymnasiet.
Kim Heinen bruger mest sin skruetrækker i de store styretavler, som denne, der sidder på gymnasiet.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Teknisk avanceret tilbygning til gymnasiet

Når Maribo Gymnasium om kort tid åbner sin nye tilbygning, bliver det med en række smarte funktioner, som kræver specialviden. Det er Rask El, der har installeret det hele.
17. februar 2020 kl. 15:00 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO Ventilationen og temperaturen tilpasses løbende i forhold til, om der er nogle i lokalet. Lyset dæmpes automatisk, når ingen er til stede. Og luftkvaliteten overvåges nøje af sensorer, der har styr på indholdet af støv og CO2. Intet overlades til tilfældighederne i den nye tilbygning i Maribo Gymnasium, som hovedsageligt er bygget af lokale håndværkere.

Kim Heinen fra Rask El er så specialiseret i at lave automatik - og har ansvaret for, at det hele kommer til at køre. Og det er en avanceret opgave.

- Min form for elektriker-arbejde kræver så meget teknisk viden, at folk som mig næsten ikke kan huske, hvordan man sætter en stikkontakt op, siger han med et smil og fortæller, at man i arbejdet skal automatisere med omtanke.

- Mange kender måske situationen, hvor man sidder på toilettet eller i et konferencerum, hvor lyset pludselig slukker, fordi ingen har bevæget sig i lokalet i fem minutter. Derfor dæmper vi kun lyset, så det virker mere naturligt, siger han og fortæller at de i arbejdet også har overvejet at sammenkøre styringen med skemaplanerne.

- Men det kan også blive alt for teknisk, for pludselig vælger klassen måske at tage på tur, eller de glemmer at lægge en ferie ind. Så bliver det meget mere præcist at styre mest efter registrering af bevægelse i lokalet, siger han.

I sidste ende er det dog gymnasiets egen tekniske service, der kommer til at finjustere automatikken på en pc, hvor en række faktorer kan kodes ind og overvåges.

- Så kan de fra ét sted overvåge styringen af både tilbygningen og de andre nyere dele af gymnasiet, og det sparer man meget energi på, siger han. Ud over den detaljerede styring er tilbygningen naturligvis også udstyret med genindvindingsanlæg, så den indgående luft varmes op af den luft, der blæses ud, og man dermed bevarer 90 procent af varmen ved ventilation.

- Det kan ikke gøres meget mere energirigtigt, uden at man ligefrem installerer solvarme og solceller også, siger Kim Heinen, der glæder sig til at opleve gymansiet fuldstændig færdigbygget.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce