cookie-og-privatlivspolitik
De gamle bygninger ved Granfeldts Gård ville være meget bekostelige at bevare. Derfor glæder flertallet i byrådet sig over, at der er begrundet håb om, at området bliver udviklet.
De gamle bygninger ved Granfeldts Gård ville være meget bekostelige at bevare. Derfor glæder flertallet i byrådet sig over, at der er begrundet håb om, at området bliver udviklet.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Urent trav om Granfeldts Gård

Så kom der endelig en beslutning om, at der kan ske en nedrivning af Granfeldts Gård. Og formentlig bygges nyt igen. Men byrådsindstillingen er misvisende, for finansieringen og mange detaljer omkring projektet er ikke på plads.
09. september 2020 kl. 14:56 Af Daniel Brøns

Annonce

MARIBO "Endvidere har projektejer fremsendt dokumentation for byggeprojektets finansiering." Sådan lyder det blandt andet i indstillingen til byrådsmødet den 27. august, hvor et stort flertal valgte at vedtage, at entreprenøren Torben Skab straks kan gå i gang med at nedrive den gamle Granfeldts Gård. En ejendom, som han få uger forinden havde købt sammen med tilhørende grund af den tidligere ejer Anders Skov, der havde opgivet at få bebygget grunden. Et krav fra byrådet har nemlig i flere år lydt, at to betingelser skal være på plads, for at en nedrivningstilladelse kan gives af den gamle gård: Dels at det nye projekt kan godkendes af Slots og Kulturstyrelsen, og dels at det kan dokumenteres, at projektet bliver til noget - og altså kan finansieres.


Finansiering mangler

Den første del af betingelserne anser byrådet nu som opfyldt, idet Slots og Kulturstyrelsen har tilkendegivet, at styrelsen ikke vil stille hindringer i vejen for det foreslåede projekt. Men at "projektejer har fremsendt dokumentation for byggeprojektets finansiering", mener byrådsmedlem Bente Borreskov (Ø) er i strid med kendsgerningerne.

- Borgere med interesse for sagen har haft god grund til at tro, at alt er fuldstændig i orden, når de læser den indstilling. Men dykker man ned i bilagene, så findes der kun ét eneste dokument om økonomien. Det er en mail fra Jyske Bank til Torben Skab, hvori banken beder om yderligere og langt mere detaljerede informationer, inden den tager endelig stilling til sagen. Og det er jo langt fra en dokumentation for, at finansieringen er på plads, siger Bente Borreskov, der som byrådsmedlem ingen mulighed har for at vurdere, om Torben Skab reelt har midler og vilje til at gennemføre projektet.


Nedrivning starter nu

- Jeg hører, at han starter nedrivningen på grunden i de kommende dage, og i princippet kan han så lade være med at foretage sig yderligere, indtil grunden en dag ude i fremtiden kan sælges med fortjeneste, siger Bente Borreskov, der mener, at offentligheden ikke er blevet involveret godt nok i processen.

- Det her er sket meget hurtigt, og det kan jo godt være, at borgerne har en mening om, hvordan det her projekt skal se ud, siger hun og peger på, at mange ting fortsat er uafklaret, såsom offentlige adgangsveje fra Vestergade til søen og den præcise udformning af bebyggelsen, som hun er overbevist om, at mange vil finde alt for høj med sine tre etager i to af blokkene.


Jyske Bank afventer

Næstformanden for Teknik og Miljø i Lolland Kommune Henrik Høegh (V) mener, at teksten fra Jyske Bank kan fortolkes på flere måder.

- Det er rigtigt, at det ikke er en aftale om en finansiering, og det bør vi heller ikke forlange som kommune. Men det er en tilkendegivelse af, at banken er åben over for et samarbejde omkring projektet, og så er det godt nok for mig, siger udvalgsformanden, der afviser, at nedrivningstilladelsen er givet, fordi byrådet har et mere positivt forhold til den nuværende bygherre end den tidligere, der fik afslag på sine projekter.

- Der er intet personligt i det her. Jeg forholder mig til projektet, og de tidligere projekter ved Grandfeldts gård har ikke været, som jeg ønskede mig dem. Jeg brød mig heller ikke om projektet med højhuset ved sygehuset, selv om bygherren er den samme som nu har fået en nedrivningstilladelse, siger Høegh, der synes, at byen skal glæde sig til projektet.

- Vi har arbejdet med det her i mange år, og var ingen realistisk mulighed for at bevare den gamle gård. Det her bliver et rigtigt flot projekt, så vi skal glæde os over at vi får sådan et pænt byggeri i midtbyen ved søen. Jeg glæder mig rigtigt meget, og det ved jeg, at de fleste andre også gør, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce