cookie-og-privatlivspolitik
Den første ombyggede butik bliver snart en del af "Købstadshotellet", men det har krævet mere end først antaget, fortæller Liselotte Paaske.

13

Billeder

Den første ombyggede butik bliver snart en del af "Købstadshotellet", men det har krævet mere end først antaget, fortæller Liselotte Paaske.
Foto: Daniel Brøns

Ugeavisen Lolland

Vil omdanne bygaden til et hotel

Liselotte Paaske Nielsen er en af dem, der er mest ihærdige i kampen for at udvikle det sydlige Lolland. Hun fylder 60 år onsdag den 18. marts og kan se tilbage på et pakhus-projekt, der virkelig går godt. Til gengæld går det lidt for langsomt med at omdanne butikkerne i hovedgaden til hotelværelser. En vision, som hun har hentet fra Italien. Men det skal nok lykkes til sidst, siger den optimistiske fødselar.
16. marts 2020 kl. 07:00 Af Daniel Brøns

Annonce

RØDBY Når man møder Liselotte Paaske en halvgrå eftermiddag midt i Rødby - lige foran den første lejlighed, der skal være en del af "Købstadshotellet", er det måske ikke lige den helt store gejst, der præger stemningen i gaden. For selv om Liselotte personligt udstråler masser af energi, så gør bygningen i den ombyggede urmagerbutik i Østergade 27 det ikke rigtigt. Facaden er da pæn nok, men ligefrem prangende er den ikke. Og indvendigt mangler der en del, før at den første udlejningsbolig i Købstadshotellet er færdig.

Men frivillige knokler på, og til maj skulle lejligheden være helt klar, forsikrer Liselotte Paaske, der håber, at det lykkes at finde investorer, der vil lade sig overbevise af den 800.000 kroner dyre projektbeskrivelse, der skildrer et vanvittigt flot projektet - i øvrigt inspireret af et lignende italiensk projekt, der blev en stor succes. Og kombineret med udsigten til en Femern Bælt forbindelse, der meget gerne skulle resultere i et stort behov for såvel håndværkerboliger som turist-overnatninger, tror hun på, at det skal lykkes.

Foreløbig er det dog ikke lykkedes at få mange ejerne af de tomme butikker med på idéen - også fordi der er meget økonomi i det, og det kan være vanskeligt præcist at kombinere private investeringer i et udlejningsværelse med frivilligt arbejde og udlejning gennem et foreningsfællesskab.

- Jeg tror på, at interessen vokser, efterhånden som Femern-åbningen rykker tættere på, siger Liselotte Paaske, der er ved at udarbejde en drejebog og finansieringsmodel, som de vil have klar ved åbningen af første hotelværelse.

- Det er dog super, at vi nu har Østergade 27 som det første konkrete eksempel på, at det kan lade sig gøre at samarbejde om det økonomiske og praktiske, og så bliver næste skridt at evaluere og invitere flere ind, siger den lokalt engagerede borger, der bor i Nebbelunde og er formand for foreningen Købstadshotellet - og projektleder i Pakhuset.


Gav byen et pakhus

Mens Købstadshotellet mest af alt ligner en næsten uoverkommelig opgave, så er Pakhuset allerede en vaskeægte succes. For selv om der hverken er køkken, toilet eller isolering i den gamle bygning, så tiltrækker det rå bindingsværk-look mange, der også synes, at stemningen på de rå egetræsbrædder indenfor er fantastisk med historiske plancher og forskellige historiske effekter.

- Vi vil i år begynde at udleje det, og et bryllup er allerede reserveret, fortæller projektlederen, der oprindeligt har ejet Pakhuset sammen med sin mand, men har doneret det til foreningen og byen.


Toilet og køkken på vej

Og den donation ser i høj grad ud til at bære frugt. For nylig har foreningen overtaget plænen foran huset, og i år er det planen at få opsat et toilet, ligesom der skal laves et rigtigt køkken, så man undgår skurvogne med faciliteter ved større arrangementer.

Og det er ikke så svært at blive begejstret af hendes engagement, når man går en tur gennem byen, hvor enkelte huse forekommer lovligt forsømte til renovering.

- Nogle af dem bør bestemt rives ned, så vi kan lade Lystskoven grænse helt ind i bygaden, siger Liselotte Paaske, der i øvrigt er utroligt glad for, at Lystskoven har fået en flot legeplads.


Købmandsgård unik

Kulturelt ser hun også mange uudnyttede muligheder for udvikling. Ikke alene det gamle rådhus, der skal være hjertet i Købstadshotellet, men også i bygninger som den gamle Købmandsgård, hvor alt inventar står der, som det blev forladt for snart 100 år siden.

- Det er virkelig unikt og en sjældenhed, at man kan finde sådan noget i dag, siger iværksætteren, der i høj grad vejrer morgenluft, når det gælder perspektiverne for fremtiden.

- Der er gang i mange gode ting lige nu. Byen bakker op om både Pakhuset og Købstadshotellet, så jeg ved, at flere er i gang med at indrette værelser i hovedgaden. Og så er der gang i arbejde med at omdanne den gamle biograf til et spisested, siger Liselotte Paaske, der ved siden af sit frivillige arbejde underviser - er studie- og karrierevejleder på alle uddannelser på regionens Professionshøjskole i Nykøbing og på pædagoguddannelsen i Roskilde.


Unge skal inddrages

Hun tænker derfor meget over, hvordan børn og unge kan involveres i noget meningsfyldt, lokalt udviklingsarbejde.

- Det har stor betydning for skolen, at eleverne kan være med i noget meningsfyldt og konkret lokalarbejde, så jeg glæder mig over, at de store elever er med i samarbejdet omkring "Det gode værtskab", der skal inddrage eleverne i byens turisme og oplevelsesprojekter, siger projektlederen, der også håber, at en studerende fra regionens professionshøjskole vil engagere sig i at deltage i udviklingen.

- Leisure Management uddannelsen handler jo netop om at sætte mere fart under oplevelsesøkonomien, så jeg tænker bestemt, at udviklingen i Rødby vil være en spændende opgave at lave projektarbejde omkring, siger projektmageren, der glæder sig til at arbejde videre med tingene. Hun ville i øvrigt gerne have inviteret byen på lagkage og kaffe i Pakhuset, men har været nødt til at aflyse arrangementet på grund af Corona-restriktionerne.

Se billeder fra Pakhuset og nogle af de andre omtalte steder i Rødby på ual.dkKOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce