cookie-og-privatlivspolitik
Holeby bypark er et eksempel på Vild med Vilje-principperne med slåede stier mellem uslåede græsarealer, hvor flora og fauna kan boltre sig i trygt skjul mellem det høje græs.
Holeby bypark er et eksempel på Vild med Vilje-principperne med slåede stier mellem uslåede græsarealer, hvor flora og fauna kan boltre sig i trygt skjul mellem det høje græs.
Foto: Park og Vej

Ugeavisen Lolland

Vild med vilje - med små svipsere

Nakskov Kommunes Park og Vej-afdeling arbejder ihærdigt på at gøre kommunale arealer attraktive for vilde planter og truede insekter - og samtidig tage hensyn til mennesker med ordenssans. Ikke altid en let opgave!
11. november 2021 kl. 07:00 Af Lisbet Rasmussen

LOLLAND Hvis de ikke lige skal bruges til at spille fodbold på eller til andre sociale og sundhedsfremmende aktiviteter er karseklippede græsplæner noget af det værste, man kan anlægge, hvis man ønsker at fremme biodiversiteten - altså muligheden for at så mange dyr og vækster som muligt kan gro og være til stede på vores planet.

Netop for at fremme biodiversiteten har Lolland Kommune meldt sig ind i "Vild med Vilje"-fællesskabet, hvor man blandt andet dyster om at blive Danmarks vildeste kommune - målt på hvor stort et areal man udlægger til at fremme biodiversiteten.

I Lolland Kommune er det foreløbig blevet til i omegnen af 150 arealer, som er lagt ud til fordel for biodiversiteten.


Desværre er det ikke sådan, at biodiversitet altid ser smukt ud. Desværre er det ikke sådan, at biodiversitet altid ser smukt ud.

Hvad med naboerne?

I sidste uge havde Park & Vej inviteret til borgermøde om kommunens biodiversitets-tiltag

Knap 50 mødte op fysisk, mens andre 20-30 stykker fulgte med på Facebook og Youtube.

Annonce

Strategien, historien og fremtiden omkring Lolland som "En vild Kommune" blev fint præsenteret af parkforvalter og fagansvarlig for kommunens grønne områder, Helle Kjørup Nielsen og Trine Øllegaard Syvmand, tilsynsførende for de grønne områder.

Fra starten blev det slået fast, at Vild med Vilje intet har med besparelser at gøre, selvom mange kunne få den opfattelse, når kommunens græsarealer pludselig kun slås to gange på en sæson i stedet for hver 14. dag.

- Derfor er det også vigtigt, at der er slåede kanter, som står skarpt. For naboerne skal jo ikke tro, at de bor op til et areal, som kommunen ikke længere passer, lød det fra Trine Øllegaard Syvmand.


Nytte fremfor skønhed

Desværre er det ikke sådan, at biodiversitet altid ser smukt ud. Nogle gange tiltrækker en frodig overdådighed af store smukke blomster slet ikke insekter og sommerfugle i samme grad som en lidt kedelig omgang højt græs.

- Men vi gør, hvad vi kan, for at både mennesker, planter og insekter skal kunne trives, beroliger Helle Kjørup Nielsen, som også pointerer vigtigheden af at informere kommunens borgere om Vild med Vilje, så alle får indblik, hvad det handler om.

Annonce

Overgroede bænke og skilte

- På få år har vi omlagt omkring 150 arealer til fremme for biodiversiteten. Så naturligvis har der været svipsere. Steder, hvor det ikke er optimalt med alt for højt græs og store vildtvoksende vækster, som skygger for smukke udsigter og gror op foran skilte og hen over bænke, indrømmer Helle Kjørup Nielsen.

Derfor skal Park og Vej i næste sæson i gang med at overveje, hvor Vild med Vilje virker - og hvor andre tiltag vi være mere hensigtsmæssige. Og så skal der satses stort på meget mere information, mange flere skilte og langt flere borgermøder.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Lolland":
Annonce
ANNONCE