cookie-og-privatlivspolitik
Meget af julemaden, vi mennesker holder af, er alt for fed og salt for hunde. Det kan give vovsen problemer med fordøjelsen og ondt i maven.
Meget af julemaden, vi mennesker holder af, er alt for fed og salt for hunde. Det kan give vovsen problemer med fordøjelsen og ondt i maven.
Foto: Agria

Ugeavisen

Bag sunde julegodter til vovsen

December er den måned, hvor flest hunde skal en tur forbi dyrlægen. Det skyldes, de har smagt lidt for meget på julemaden.
14. december 2018 kl. 10:18 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce
FAKTA

Menneskemad er en af de ting, som kan gøre julen hård for de firbenede husvenner. Tal fra Agria Dyreforsikring viser, at december er den måned, hvor flest hunde må en tur forbi dyrlægen på grund af madforgiftning.

Tine Antvorskov, direktør i Agria Dyreforsikring, siger om statistikken:

- Ofte skyldes forgiftninger, at mange hundeejere ikke er klar over, at julemaden er farlig. Det kan også skyldes, at der i juletiden kommer flere velmenende gæster på besøg; venner og familie, som ikke nødvendigvis kender reglerne for fodring i huset.

Meget af julemaden, vi mennesker holder af, er alt for fed og salt for hunde. Det kan give vovsen problemer med fordøjelsen og ondt i maven.

I værste fald kan det give betændelse i bugspytkirtlen.

Snacks og kager kendetegner julen, og det er ofte chokolade, nødder og rosiner, som finder vej til bordet, når der skal julehygges.

Desværre er alle tre ting giftige for hunden. Nødder kan desuden sætte sig fast i tarmen.

Det er ikke nok at undlade godbidderne til hunden, man skal også sikre sig, at hunden ikke hopper op og napper af skålen på sofabordet.


Lav selv sunde godbidder

Hvis man mener, at hunden fortjener lidt ekstra godbidder i december, kan man overveje at bage julegodter selv. Der findes masser af opskrifter på snacks til hunden, som er både lækre og sunde.

Agria Dyreforsikring disker her op med et bud på godbidder. Lav en stor portion, så du har nok til hele december:


Kyllingekiks

Kyllingekiks er en sprød godbid, som er let at lave, og hunden vil elske dem.

Du skal bruge: 1 kyllingefilet, 120 g majsmel, 120 g hvedemel, 1 tsk tørret persille, 1 æg, 1 dl vand og 1/4 dl rapsolie eller solsikkeolie

Kog kyllingefileten i en gryde med vand, til den er gennemkogt. Hak den nu i små bidder. Det bedste resultat får du, hvis du bruger en køkkenmaskine eller blender.

Bland mel og persille sammen i en skål.

Hæld kyllingen, et æg, vand og olie i blandingen, og ælt det hele sammen til en dej. Den vil være lidt smuldret i starten, så ælt den godt sammen, til den bliver fast og glat. Hæld mere vand eller mel i, hvis den bliver for tør eller våd.

Rul dejen ud til den er 0,5 cm tyk. Tryk kiks ud i den størrelse, du vil have, med en kageform. Kageforme, der ligner rensdyr, kødben, juleklokker osv., kan købes i de fleste isenkræmmere eller på nettet.

Har du ikke kageforme, kan du også rulle dejen ud til en pølse på 1 cm tykkelse og skære bidder ud på 1-2 cm.

Læg alle bidderne på en bageplade med bagepapir. Kiksen hæver lidt og flyder ikke ud, så de kan godt ligge tæt på hinanden.

Bag kiksen på varmluft ved 150 grader i ca. 20 minutter. Hold øje med kiksene, så de ikke bliver brændt. De er færdige, når de har fået en gylden farve og en sprød lyd, når du banker på dem.

Lad den køle af, inden du deler ud af godbidderne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce