cookie-og-privatlivspolitik
Birkemusen er aktiv fra maj til oktober og går i dvale i vinterhalvåret. Den parrer sig i maj og juni og efter 25 dages drægtighed, føder den op til seks unger.
Birkemusen er aktiv fra maj til oktober og går i dvale i vinterhalvåret. Den parrer sig i maj og juni og efter 25 dages drægtighed, føder den op til seks unger.
Foto: Arkiv

Ugeavisen

Birkemusen er den mest truede

I alt 12 pattedyr er truede og i fare for at forsvinde fra den danske natur.
05. januar 2019 kl. 11:53 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce

Julie Dahl Møller er biolog og brænder for birkemusen, der sammen med hasselmusen er Danmarks mest truede pattedyr. Siden Julie Dahl Møller skrev sit speciale om musen i 2007, har hun arbejdet aktivt for at kortlægge og forbedre dens levevilkår i Danmark.

- Vi ved alt muligt om truede dyr rundt omkring i verden såsom løver og næsehorn, men der var ikke nogen, der vidste eller gjorde særlig meget for den truede birkemus, som piler rundt herhjemme. Det, synes jeg, var underligt, fortæller Julie Dahl Møller, når hun bliver spurgt om, hvorfor hun har valgt at kaste sin tid og kærlighed over birkemusen.

For at lære den lille gnavers udfordringer at kende undersøgte Projekt Birkemus fra 2007 til 2009 musens færden. Det viste sig, at åløb og ådale er rigtig gode spredningskorridorer og levesteder for birkemusen, mens intensivt udnyttede arelaer såsom golfbaner og marker i omdrift omvendt giver birkemusen dårlige levevilkår.

- Birkemusen yngler og overvintrer i reder i jorden, så når jorden bliver forstyrret for eksempel ved pløjning eller anlægsarbejde, så bliver birkemusens reder ødelagt. Det er rigtig ærgerligt, hvis eksisterende levesteder pludselig pløjes op, fordi birkemus så bliver presset til at flytte sig eller dør, siger Julie Dahl Møller.

I dag er over 2.000 arter af dyr og planter truede i Danmark. I alt 13 forskellige arter af pattedyr er truede, fordi de mangler levesteder, hvor de kan bo, yngle og finde føde. Bestanden af birkemus er meget sårbar i Danmark, fordi de har særlige krav til levestederne, har vanskeligt ved at sprede sig, og derfor lever på isolerede "øer" i landskabet.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce