cookie-og-privatlivspolitik
Jul på Lolland-Falster er på 96 sider og forsidbillederne er igen leveret af pressefotograf Flemming Keith Karlsen.
Jul på Lolland-Falster er på 96 sider og forsidbillederne er igen leveret af pressefotograf Flemming Keith Karlsen.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Ugeavisen Guldborgsund

Da der var direkte tog fra Nykøbing helt til Moskva

- er en af mange historier i årets udgave af Jul på Lolland-Falster.
15. november 2019 kl. 06:36 Af Manfred Sørensen

Annonce

I dette efterår holdt DSB op med at sende tog over Østersøen og videre ud i Europa. Indtil Femern-tunnelen står færdig er der ikke international togtrafik på Lolland-Falster.

Det står i skærende modsætning til en ikke så fjern fortid, hvor det faktisk var muligt at køre fra Nykøbing Falster til Moskva uden stop. Den historie fortælles i årets udgave af Jul på Lolland-Falster. Det er tidligere ansat ved DSB, Niels-Christian Devantier, der igen er dykket i arkiverne og fortæller fra tiden, der er svundet, men som en del stadig husker.

Det er femte gang Jul på Lolland-Falster udkommer. I formatet Jul på Falster udkom den traditionelle bog i 20 år.

Der er mange forskellige slags historier i dette års bog. Ikke alle går tilbage i den lokale fortid. Lensgrevinde Charlotte Bille Brahe Knuth fra Knuthenborg fortæller den fascinerende historie om menneskets nærmeste slægtning, aben. 99 procent af DNA har vi mennesker tilfælles med en bjerggorilla. Bogen kommer vidt omkring i abernes historier og de forskere, der har sat sig ind i deres levevis.

På et helt andet felt fortsætter bogens redaktør, Erik Berth, ned ad mindernes vej fra et liv som sportsjournalist siden 1964. Denne gang handler det om verdensmesterskabet i fodbold i 1974 og 1978 med blandt andet erindringer om det klassiske møde mellem DDR og Vesttyskland ved VM i 74.


På tommelfingerenfra Falster til Helsingfors

En af de faste bidragydere gennem flere år, Bent Vedsø, døde i år. Men inden da havde han færdiggjort en beretning om hvordan han sammen med sin hustru tog på tommelfingeren fra Nykøbing F. til de olympiske lege i Helsingfors 1952. Efter aftale med de efterladte bringes historien.

Hans P. H.Jakobsen fortæller en opvækst på Sydfalster med en maritim interesseret onkel, der fik ham til nogle lange ture til søs verdens rundt.

Niels Ebbe Lollike husker i detaljer en jul i 1952 på den fædrene gård i Gunslevmagle, mens Birgit Hansen fra Væggerløse beretter om en opvækst hos bedsteforældre i 30'erne.

Årets fokus er på Nykøbing F. Hallen, der kunne markere sit 50 års jubilæum i år. Formanden for det udvalg hallen hører under, Martin Lohse, redegør for sine visioner for en nutidig afløser af den veltjente hal. Fra hallens historie fortælles også om da Abba optrådte for et honorar på 1.800 kroner - det var før sejren i det europæiske melodi grand prix ...

Forsidebilledet viser blandt andet Hunseby Kirke. Inde i bogen fortæller Keld Nielsen, Sakskøbing, om kirkens lange historie.

Bogen er på 96 sider og koster 125 kr. Den kan købes i boghandler, kiosker og på alle Folketidendes lokalredaktioner. Bogen kom i handelen fra mandag 4. november.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce