cookie-og-privatlivspolitik
Nicolaj Vessel Holm er den af de tre brolæggere, som fast har arbejdet med opgaven at lægge chaussesten på torvet. Foto: Flemming K. Karlsen
Nicolaj Vessel Holm er den af de tre brolæggere, som fast har arbejdet med opgaven at lægge chaussesten på torvet. Foto: Flemming K. Karlsen
Foto: Fl.Keith Karlsen

Ugeavisen Guldborgsund

Et torv med mange udfordringer

Torvet indvies 1. november, og er så er det næsten færdigt.
31. oktober 2019 kl. 09:09 Af Manfred Sørensen

Annonce

Lige nu arbejder seks brolæggere - eller stensættere, som de selv kalder sig- på at blive færdig med at lægge de sidste chaussesten i færdiggørelsen af torvet, så det kan blive klar til indvielse 1. november. En fuldstændig klarmelding kan de dog ikke komme med, for der resterer at blive lagt sten på området omkring Bjørnebrønden og på en strækning fra Bog & Ide og ned ad Vestensborg Alle. Det er planen, at området ved Bjørnebrønden er færdig til jul.

- Og den sidste strækning bliver etableret i foråret, når vejret er til det, siger Charlotte Bonde Wiberg, der er projektleder på områdefornyelsen i byen.

Til efteråret kommer så de næste etaper: Langgade og Færgestræde.


Belægningsforsegler

Chaussestenene kommer primært fra Sverige, men der er også genbrug fra andre steder i Nykøbing. Gennem hele processen har tre brolæggere været fast på opgaven, men i slutspurten er antallet fordoblet.

Det er firmaet Würtz fra Rønnede, der står for brolægningen, og som kan trække på erfaring mange steder fra blandt andet Kronborg. Stenen bliver lagt i kvartssand og efterfølgende behandlet med Resiblock, der er en belægningsforsegler, som påføres stenene.

- Det gør overfladen hård, så den kan holde til tungere køretøjer og til de fejemaskiner, man bruger i dag, fortæller Danny Nielsen, der er formand for brolæggerne.

Uden forsegleren ville fejemaskinerne meget hurtigt have fejet gruset mellem stenene væk, som man kan se det andre steder i byen for eksempel ved Klosterkirken.

Nicolaj Vessel Holm er en af de tre faste stensættere, og han regner hurtigt ud, at han sætter omkring 1.500 til 2.000 sten om dagen. En sten vejer cirka to et halvt kilo.

- Det er et spændende arbejde, som har haft sine udfordringer, fortæller brolæggeren.

At være brolægger er sæsonarbejde, men der er rift efter de danske brolæggere.

- Danmark er det eneste land, hvor man kan få svendebrev som brolægger, fortæller han og supplerer:

- I øjeblikket er der 348 stensættere, og der blev udlært 17 i år.


Nærmest en lille høj

Når man står inde på arbejdspladsen kan man se, at området i midten nærmest er en lille høj.

- Kommunen har nogle rådgivere, som har sat koter på torvet. De er tegnet ind på en computer, og ud fra det, har en landmåler sat fikspunkter i området, som vi er gået ud fra, når vi har nivelleret terrænet, fortæller Jacob Andersen, der er byggeleder hos Troels Jørgensen, som har entreprisen med renoveringen af torvet. Formålet med niveauforskellene er at lede regnvand hen de rigtige steder, og groft sagt ledes det i to retninger. Den ene mod Bjørnebrønden og den anden via en mindre åbning langs den metalkant, som er lagt ned i venstre side af torvet, når man står med restaurant Ritz i ryggen.

- Det har været et udfordrende projekt, siger Jacob Andersen.

- Der er dukket mange overraskelser op på området, når vi er kommet lidt i dybden. For eksempel vidste vi, at der var tre juletræsfødder, men det viste sig, at der faktisk var syv, siger Jacob Andersen.

- Omkring sådan en juletræsfod ligger der et par kubikmeter beton. Det havde vi ikke lige regnet med.

Han fortæller også, at man stødte på fundamentet fra en gammel telefonboks, og at der langs med bygningen ud mod Langgade ligger telefonkabler i massevis.

Når området ved Bjørnebrønden er blevet belagt med chaussesten, vil der være lagt sten på i alt 3.185 kvadratmeter.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce