Andre tjenester
Vi har observeret, at du har installeret en adblocker. Vi kan derfor ikke vise dig vores annoncer. Det er vi rigtig kede af, da indtægterne fra annonceringen er med til at vi på daglig basis kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.
Vi håber derfor, at du i din adblocker, vil tillade visning af annoncer fra folketidende.dk. Selvom du tilføjer folketidende.dk, vil du stadig undgå reklamer fra andre sites.
Klik på dit adblock ikon i browseren. Tilføj domænet folketidende.dk under tilladte domæner. Næste gang du besøger os vil reklamerne kunne vises.
Tak for hjælpen og god læselyst!
Lolland-Falsters Folketidende
Truslerne på internettet formerer sig, men du kan beskytte dit barn. Her får du nogle gode råd til, hvilke forholdsregler du kan tage dig, hvis du vil guide dit barn til at færdes online.
Mange forældre oplever, at deres børn bliver udsat for digitale trusler, for eksempel digital mobning, identitetstyveri, offentliggørelse af private billeder og kontakt fra fremmede.
Samtidig med at børn og unge bruger mere og mere tid på at være online, er der god grund til at overveje, om ens familie har den nødvendige viden til at begå sig sikkert på internettet.
1) Spil et online spil sammen med dit barn. Spørg dit barn om I skal spille et spil, han/hun godt kan lide. På den måde får du indblik I, hvad dit barn laver, og det er med til at skabe en åben dialog, når du interesser sig for det han/hun spiller. Snak om, hvad der sker undervejs i spillet.
2) Forbered dit barn uden at skræmme. Prøv at tale med dit barn om, hvilke farer der er på internettet og forbered ham/hende på, hvordan de skal reagere, hvis de for eksempel skulle blive kontaktet af en, de ikke kender. Pas på med at male et skræmmebillede, og overvej at tilpasse mængden af detaljer til dit barns alder.
3) Slå chat-funktionen fra. I nogle spil kan man slå chat-funktionen fra, sådan at andre ikke kan skrive til dit barn. Dette kan være en god ide, alt afhængigt af dit barns alder.
4) Tildæk kameraet på barnets computer, Iphone eller tablet. Det sker, at hackere får adgang til kameraet på en computer, Iphone eller tablet. Derfor kan det være en god ide at sætte et klistermærke over kameraet så andre ikke kan følge med i, hvad dit barn laver.
5) Lån ikke dit kreditkort til dit barn. Det er en god regel ikke at låne sit kreditkort eller NemID til sine børn, da de derved kan omgå aldersbegrænsninger.
6) Tal om adgangskoder sammen. Du kan vise din familie, hvordan man opretter sikre adgangskoder. I kan også tale om, hvordan man beskytter sin adgangskoder - det vil sige ikke deler den med andre, og at man logger ud af sin onlinekonti, når de bruger offentlige computere på for eksempel skolen eller biblioteket.
7) Tal med din familie om, hvad de bør dele og ikke dele offentligt. På de fleste sociale medier kan man dele videoer, billeder, tanker osv. Det vil være en god ide at italesætte, hvad der er fornuftigt at dele med andre, og hvad der ikke er så smart at dele.
8) Tal ordentligt! Det er en rigtig god ide, at man lærer sine børn at tale ordentligt - også på de sociale medier og generelt online. Hvis du ikke vil sige det til nogen, ansigt til ansigt, så skal du heller ikke skrive det i en chatbesked eller i et facebook-opslag.
9) Installer et antivirusprogram. Hvis I ikke allerede har gjort det, så er det en rigtig god ide at installere et antivirusprogram og sørge for at det er opdateret jævnligt.
10) Bliv ved med at tale om online sikkerhed. Teknologien udvikler sig konstant, og der er hele tiden nye online muligheder, man skal forholde sig til.
KOMMENTARER