Annonce
Ugeavisen Guldborgsund

Mad og spisevaner i Middelalderen

I temadagene kan man få et indblik i, hvordan maden blev tilberedt og hvilke retter der kunne sættes på bordet, og man kan høre om selve måltidets afvikling. Foto: Middelaldercentret

I weekenden 10. og 11. august sætter Middelaldercentret i Sundby fokus på, hvad folk spiste for 600 år siden.

I weekeden bliver der arbejdet hektisk ved gryder og pander på Middelaldercentret, og centrets besøgende får mulighed for et indblik i en smagsverden, der var overraskende varieret og raffineret. Det er en udbredt opfattelse, at man i middelalderen kastede helstegte pattegrise i gabet dag ud og dag ind, og at et godt måltid bestod af enorme mængder kød (og så en skål kød ved siden af, for en sikkerheds skyld). Men virkeligheden var langt mere nuanceret.

I fornemme og velhavende kredse benyttede man eksotiske krydderier fra fjerne egne - jo mere, des bedre, for krydderier fra for eksempel Indien var vanvittigt kostbare, og viste at ejeren var godt ved muffen. God (og særligt fremmedartet) mad var ikke kun nødvendig næring; det var også et statussymbol, der sendte et signal om, at man hørte til det gode selskab. En formel banket i konge- eller fyrstekredse kunne nogle gange bestå af hundredevis af retter.

Mere beskeden standard

Blandt almindelige mennesker var standarden selvfølgelig noget mere beskeden, men også her spiste man en hel del mere varieret, end de fleste i dag forestiller sig - og en hel del sundere, faktisk. Tilværelsen kunne være hård, og for de flestes vedkommende var dagens arbejde meget fysisk krævende. Derfor var der behov for et stort energi-indtag, men det var sjældent tomme kalorier. Farve- og tilsætningsstoffer var ukendte, "neutralmarineret" kyllingekød fandtes ikke. Alle fødevarer var pr. definition økologiske, alle kornvarer var fuldkorn, og svinekød indeholdt ikke medicinrester. Kvaliteten var altså generelt væsentligt højere end i vor tid.

I temadagene kan man få et indblik i, hvordan maden blev tilberedt og hvilke retter der kunne sættes på bordet, og man kan høre om selve måltidets afvikling. Det er også mulighed for at se, hvordan en arbejdsdag kunne forme sig for køkkenpersonalet, der snildt kunne bruge en hel dag på at forberede aftensmåltidet.

De madrelaterede aktiviteter afvikles på nokken ved havnen i middelalderbyen Sundkøbing, og kører dagen igennem begge dage.

  • I temadagene kan man få et indblik i, hvordan maden blev tilberedt og hvilke retter der kunne sættes på bordet, og man kan høre om selve måltidets afvikling. Foto: Middelaldercentret
Annonce
Annonce
Annonce
112

Bil i brand på motorvejen

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Nu skal pengene findes: Besparelser for 16 millioner kroner sendes i høring

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

Lokal nyt

Venstre vil forlænge grænsekontrollem

Annonce
Annonce
Lolland

Kæmpe kovending: Alligevel flertal for omfartsvej

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Indland

Over 800 butikker vil donere overskudsmad i påsken

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Ukendt fremtid præger lokal zoo

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket

Vejret

Lavtryk og regn besøger Danmark i påskedagene