cookie-og-privatlivspolitik
Brug de stille juledage til at tage en snak med børnene om, hvordan de håndterer fyrværkeri sikkert, så de får et sjovt og hyggeligt nytår.
Brug de stille juledage til at tage en snak med børnene om, hvordan de håndterer fyrværkeri sikkert, så de får et sjovt og hyggeligt nytår.
Foto: GF Arkiv

Ugeavisen

Så er det på med krudtbrillerne!

Hvert nytår får skadestuerne besøg af mange børn, der er kommet galt afsted med fyrværkeri. Og mange af skaderne skyldes manglende beskyttelsesbriller.
30. december 2018 kl. 10:53 Af Katrine Sabroe Christensen

Annonce

Hvert nytår får skadestuerne besøg af mange børn, der er kommet galt afsted med fyrværkeri. Og mange af skaderne skyldes manglende beskyttelsesbriller.

Opfordringen fra GF Forsikring til forældrene på Lolland-Falster og Møn er derfor, at de skal tage en snak med børnene om fyrværkeri, inden nytårsforberedelserne for alvor går i gang.

De fleste forbinder nytårsaften med lækker mad, champagne, serpentiner og 90-års fødselsdag.

Men ungerne glæder sig nok mest til at skulle kaste med knaldperler, sende raketter til vejrs og høre hvor højt, heksehylene lyder.


Inden lunten tændes

Under nytårsforberedelserne kan mange forældre imidlertid glemme at vejlede deres børn tilstrækkeligt om, hvad de skal være særligt opmærksomme på, inden de tænder lunten.

Den manglede snak om nytårskrudtet kan være en af årsagerne til, at mange børn ender på skadestuen hvert nytår.

- Det er vigtigt at tage snakken om, hvordan børnene skal opføre sig, når de skyder fyrværkeri af. Børnene kommer ikke nødvendigvis selv i tanke om, at de skal have beskyttelsesbriller på og holde sikkerhedsafstanden, når lunten først er tændt. Juledagene er derfor det helt ideelle tidspunkt, hvor man har tid og ro til at snakke om håndtering af fyrværkeri på en god måde, siger Morten Jensen fra GF Lolland-Falster og Møn med kontor i Sakskøbing. Han minder samtidig om, at man må bruge fyrværkeri fra 27. december.


Halvdelen glemmer brillerne

I følge tal fra Ulykkes Analyse Gruppen ved Odense Universitetshospital havde landets skadestuer sidste nytår besøg af 65 børn i alderen 0-14 år med fyrværkeriskader. Fyrværkeriskader blandt børn udgør derved en fjerdedel af skaderne i nytårsdøgnet, hvor der i alt blev rapporteret 254 fyrværkeriskader.

Skadetallene fra Ulykkes Analyse Gruppen viser samtidig en kedelig tendens blandt børnene, for i hele 47,5 procent af tilfældene havde børnene ikke beskyttelsesbriller på, da skaden skete. Det er ifølge GF Forsikring en bekymrende tendens.

- Øjne og hænder er nogle af de mest udsatte steder på kroppen, når det kommer til fyrværkeriskader. At næsten halvdelen af børnene, som ender på skadestuen, ikke har haft beskyttelsesbriller på er derfor ret forudroligende. Det er forældrenes vigtigste ansvar at sørge for, at deres barn er sikre, når de er ude at skyde fyrværkeri af, og det indebærer bl.a. sikkerhedsbriller, siger Morten Jensen.

Udover at sikkerhedsrådene mindsker risikoen for, at du og dine børn kommer til skade, så kan det ifølge GF Forsikring også have konsekvenser for, om forsikringen dækker, hvis du kommer til skade. Er du for eksempel påvirket af alkohol, når du fyrer fyrværkeri af, eller går du tilbage til en fuser, kaster fyrværkeri eller opbevarer fyrværkeriet i lommen, så kan det have konsekvenser for om ulykkes- og ansvarsforsikringen dækker skaderne.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce