cookie-og-privatlivspolitik
Du behøver kun at vaske sengetøj en gang om måneden, hvis du går regelmæssigt i bad.
Du behøver kun at vaske sengetøj en gang om måneden, hvis du går regelmæssigt i bad.
Foto: Arkiv

Ugeavisen Guldborgsund

Sådan holder du din seng ren

Hvor ofte du skal vaske sengetøj, dyne og hovedpude afhænger af, om du har allergi for husstøvmider eller ej.
07. februar 2019 kl. 09:00 Af Mathias Sinius Mølgaard

Annonce
FAKTA
Er du i tvivl om, hvorvidt du lider af allergi for husstøvmider? Her er de mest kendte symptomer:- Øjne, der enten klør eller løber i vand.- En næse, der stopper eller løber.- Astmasymptomer som hoste eller vejrtrækningsproblemer.- Symptomerne opstår typisk om morgenen og aftager i løbet af dagen, når du eksempelvis er kommet på arbejde.Kilde: Astma-Allergi Danmark./ritzau fokus/

Du ligger i den hver nat, men hvor ren er din seng egentlig? Og hvad kan du gøre for at holde den så ren som mulig? Det kan Anne Grete Rasmussen, der er rengøringsekspert hos Bolius og indehaver af hjemmesiden Fru Grøn, give os svaret på. Når det kommer til den daglige brug af sengen, har det at rede sengen meget at sige i forhold til at skabe det optimale miljø.

- Du bør ikke redde sengen - forstået på den måde, at man ikke skal lægge dynen hen over, hvor man lige har ligget, og der derfor er meget fugt, siger Anne Grete Rasmussen.

Fugten kan nemlig være med til at skabe de optimale forhold for husstøvmider. Der er forskellige holdninger til, hvor ofte sengetøj og lagener bør vaskes. Ifølge Anne Grete Rasmussen afhænger det meget af den enkelte.

- Går du i bad ofte, så er det ikke nødvendigt at vaske sengetøj mere end hver tredje uge eller en gang om måneden. Sveder du til gengæld meget, eller har du børn, der sviner meget i sengen, så kan det være nødvendigt at vaske oftere, siger hun.

Dyner og hovedpuder er en anden sag. Hvor det kan være en god idé at vaske hovedpuden et par gange om året, er det som udgangspunkt ikke nødvendigt at vaske dynen, mener Anne Grete Rasmussen.

Til gengæld er det en god idé at ryste dynen dagligt, så du på den måde får noget luft mellem fibrene. Føler du et behov for at vaske din hovedpude oftere på grund af sved, kan der være en anden løsning.

- Alternativt kan du tage to hovedpudebetræk på, da det er nemmere at vaske end selve hovedpuden, siger Anne Grete Rasmussen.

Er alle i familien sunde og raske, behøver du ikke være fanatisk med vask og rengøring. Sagen er dog en anden, hvis du lider af allergi for husstøvmider.

Det fortæller Betina Hjorth, der er rådgivningschef hos Astma-Allergi Danmark.

- Sengen er det vigtigste. Nogen tror, at det handler om det støv, der ligger på bogreolen, men det er ikke dér, husstøvmiden trives. Det gør den til gengæld i vores sengemiljø, hvor der er fugtigt, siger Betina Hjorth.

Derfor er det vigtigt at få vasket ofte, fortæller hun.

- Dyner, puder og rullemadras skal du gerne vaske hver tredje måned og tørre ordentligt i tørretumbleren, så du ikke får problemer med skimmelsvamp. Sengelinned skal til gengæld vaskes en gang hver uge eller hver anden uge, siger hun.

Det er ikke uvæsentligt, hvor mange grader du vasker på, da husstøvmiden er ikke glad for temperaturer over 55 grader.

/ritzau fokus/KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce