cookie-og-privatlivspolitik
Susanne Windelev markerer på fredag 2. august sit 50-års jubilæum som selvstændig guldsmed med åbent hus i sit værksted "Susanne Guldsmedie" i Stovby.
Susanne Windelev markerer på fredag 2. august sit 50-års jubilæum som selvstændig guldsmed med åbent hus i sit værksted "Susanne Guldsmedie" i Stovby.
Foto: Flemming Keith Karlsen

Ugeavisen Guldborgsund

Sin egen lykkes guldsmed i 50 år

Susanne Windelev fra Stovby fejrer 1. august 50-års jubilæum som selvstændig guldsmed.
03. august 2019 kl. 06:10 Af Christina Oberschelp

Annonce

50 år kan ændre meget, og selv om Susanne Windelev da også har oplevet lidt af hvert i sin branche på den tid, så har hun alligevel gennem den ganske anselige årrække kunnet holde fast i sin titel som selvstændig guldsmed.

Det fejrer hun på fredag 2. august med åbent hus i sit værksted "Susanne Guldsmedie" på Stovbyvej 41 i Stovby.

Den garvede guldsmed kom i lære for 55 år siden, og som nyudlært åbnede hun sammen med sin første mand, også guldsmed, butik med værksted på det sted, der nu huser Galleri Slotsbryggen i Nykøbing

- Men efter to år måtte vi kapitulere og lukke, bemærker hun.

Siden fulgte værksteder først i Vestergade og så på Grønsundsvej og efter det en butik med værksted i Jernbanegade.

- Der kom mange ind fra gaden der, så jeg kunne faktisk ikke nå det hele, husker hun.


- Da jeg var i lære, havde alle forretninger et værksted ude bagved, men det er ikke rentabelt i dag, forklarer hun. - Da jeg var i lære, havde alle forretninger et værksted ude bagved, men det er ikke rentabelt i dag, forklarer hun.

Rykkede til Stovby

For 18-20 år siden rykkede hun til Stovby, hvor hun altså stadig bor og har sit værksted.

Bortset fra tiden i Jernbanegade har hun i hele sin selvstændige karriere haft værksted på sin hjemadresse, men hun har aldrig haft problemer med at adskille arbejde og privatliv.

- Jeg kan huske, hvordan tiden smuldrede for min første svigerfar, som også var guldsmed og arbejdede i København. Han har præsteret at tage sin madpakke med hjem igen, fordi han havde glemt at spise midt i alt arbejdet. Der har jeg altid været meget disciplineret omkring min arbejdstid, og det har jeg også været nødt til, for noget af tiden har jeg altså været alene med to børn, forklarer hun.

Disciplinen holder ved endnu, og den betyder, at Susanne Windelev møder ind på værkstedet præcis klokken 7.30 og lukker det igen præcis klokken 15. Samtidig værner hun om frokostpausen midt på dagen, og om fredagen holder hun helt fri.

I sit værksted i Stovby klarer hun blandt andet opgaver for guldsmedebutikker, og lige nu har hun fire af slagsen, som hun servicerer.

Før i tiden har hun haft mange flere på listen, men det nuværende antal passer hende fint.

- Jeg er jo også blevet 72 nu, så hvis jeg kan fylde de fire dage om ugen, hvor jeg arbejder, ud, så er jeg meget tilfreds, siger hun.

Hun fortæller, at det i begyndelsen af hendes karriere ikke var normen for guldsmedebutikker at få klaret reparationer og andre bestillinger andetsteds.

- Da jeg var i lære, havde alle forretninger et værksted ude bagved, men det er ikke rentabelt i dag, forklarer hun og tilføjer:

- Branchen er meget svingende, og jeg har for eksempel aldrig haft en fast månedsløn. Der er man meget udsat som selvstændig.


Kunder i butikken

Udover det arbejde, hun udfører for butikker, har hun også kunder, der besøger hende i værkstedet og for eksempel gerne vil have designet et helt personligt smykke.

Hun smelter også guld om og kan således forvandle gamle smykker til nye, og hun siger sjældent nej til en bestilling - når det for eksempel gælder indfatninger, må hun dog søge hjælp uden for værkstedet i Stovby.

I løbet af sin karriere har hun tilmed haft fornøjelsen af at designe et smykke til Dronning Margrethe, som regenten fik af Guldborgsund Kommune, da hun i forbindelse med sit sommertogt i 2012 gæstede kommunen.

Hun kan ikke pege på et særligt smykke, som giver hende større glæde at lave end andre, men hun fortæller, at hun altid godt har kunnet lide reparationer.

- Det er der ellers mange, der ikke kan lide at lave. Men det kræver altså noget at få noget, der er gammelt og i stykker, til at se pænt ud igen, siger hun.


Fejrer jubilæum

Egentlig rammer Susanne Windelev 50-års jubilæet som selvstændig allerede torsdag 1. august, men hun markerer altså jubilæet fredag 2. august, hvor fejringen begynder klokken 14.

Her glæder den garvede guldsmed sig til at se forretningsforbindelser og gode venner, som hun serverer "god mad og rigeligt til ganen" for.

Klokken 17 tænder hun desuden op i grillen, og dagen byder også på musik.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce i kategorien "Ugeavisen Guldborgsund":
Annonce