Annonce
Politik

- Jeg kan godt tænke, det er op ad bakke

- Jeg møder mange borgere, der opgiver at stemme, fordi det politiske er blevet en pærevælling, hvor det ikke er til at se, hvem der mener hvad i byrådet. Jeg mener, at vi i vores debatter skal gøre det tydeligt, hvor vi står, men interessere os for hinandens indlæg, og at det skal gøres gennemskueligt for borgerne, hvad der bliver besluttet, og hvordan pengene bliver brugt. Foto: Jan Knudsen

Bente Borreskov må jævnligt tåle suk og rullende øjne, når hun tager ordet i byrådet.

MARIBO I et byråd, hvor aftalerne typisk er klappet af, inden byrådsmøderne går i gang, og indlæg og afstemninger stort set er formalia, insisterer Bente Borreskov fra Enhedslisten på nødvendigheden af debatten til byrådsmøderne i Lolland Kommune.

Det gør hun ved at tage ordet og benytte den maksimalt mulige tid til at folde sine argumenter ud. Argumenter, som ofte er i modstrid med flertallets.

- Hvis der er noget, jeg er imod, har jeg brug for at sige hvorfor, og hvad Enhedslisten kunne forestille sig gjort i stedet for, siger hun og tilføjer nok så vigtigt, at så vil hun også have det ført ind i referatet.

Det har afstedkommet, at hun har fået at vide, at hun fylder for meget, både når hun taler, og når hun kræver mere end et par linjer ført til protokols.

- Men der bør være debat i et byråd, og man har ret til at få sin afvigende holdning protokolleret.

Hun kunne godt ønske sig, at der blev spurgt mere nysgerrigt ind til det modsatte synspunkt på byrådsmøderne, fordi nysgerrighed og åbenhed rummer muligheden for at få noget ellers overset tænkt med ind i beslutningerne.

- Jeg kunne godt tænke mig, at der blev spurgt: Hvad mener du, Bente? Så vi kunne få en reel debat, hvor vi debatterede i bund.

Ikke bare, som nu, en markering af synspunkter, der knap udvises gensidig interesse for, inden talerækken bliver lukket med en opsummering af borgmesteren.

Men i stedet mødes hun ofte af højlydte suk, fravendte blikke eller endda øjne, der ruller i misbilligelse, hvilket også fremgår af flere af de artikler om byrådsmøder, som Folketidende laver.

- Jeg oplever, at jeg bliver mobbet, siger hun og tilføjer:

- Lidt sjov mobning.

Men alene ordvalget siger jo det hele. For der findes ikke sjov mobning. Adspurgt, hvordan hun har det med mobningen, svarer hun:

- Jeg synes, det er manglende respekt. Nogle gange bliver jeg også ked af det, og det kan også gøre mig usikker på det, jeg står og siger.

Men så er det godt, at hun ved, at hun har sin gruppe i Enhedslisten bag sig, påpeger hun.

- Vi er en gruppe, der sammen former politikken, så det styrker mig i situationen, at jeg sammen med dem har forberedt mig og sat mig godt ind i tingene, siger hun.

Men også noget i hendes selvbillede og psyke spiller ind, når hun håndterer igen og igen at stille sig op og tale i det setup - og gerne vil tage fire år mere.

- Det er, fordi jeg er overbevist om, at det, jeg siger, er rigtigt, siger hun.

Hun har desuden siden sine teenageår i slut 1960'erne indtaget en position som rebel, blandt andet som aktiv i kvindebevægelsen.

Det oprørske løber også i familien.

- Min mormor og min mor var også meget slagkraftige. Min mor sagde for eksempel engang sit job op, fordi hun fik dårligere pension end mændene, fortæller hun.

Bente Borreskov føler sig derfor ganske robust til at klare den egentlig urimelige most.

Bente Borreskov meldte sig ind i Enhedslisten i 2003, men der gik et årti, inden hun besluttede at stille op. Foto: Jan Knudsen

Ingen personfiksering tak

I bryggerset står hele paletten af valgplakater, der snart skal op at hænge, lænet op ad skabslåger og vaskesøljen.

"Fælles opgaver fælles løsninger" står der meget rammende for hendes kritik af fraværet af debat til byrådsmøderne på en af valgplakaterne.

Her skal det nok retfærdigvis anføres, at Socialdemokratiet, som sidder på 13 af 25 pladser i byrådet, i sig selv repræsenterer et snævert flertal, og sammen med konstitueringspartnerne V, O og SF repræsenterer et endog meget bredt flertal, når aftaler indgås.

På en anden af valgplakaterne står: "Jeg er vild med økologi".

Det er Bente Borreskov.

- Jeg kunne godt tænke mig, at vi gik over til at servere økologisk mad i ældreplejen og i børnehaver, siger hun.

Hun ville også gerne have, at kommunens bortforpagtede arealer blev dyrket økologisk eller udlagt til natur til gavn for insekter og vilde dyr. At Lolland Kommune blev en sprøjtefri kommune, der støttede landbrugets udvikling mod økologi og CO2-reduktion. Ligesom hun går til valg på, at der skal være vild natur og frugtoaser på tomme grunde, hvilket der konstant opstår muligheder for at etablere, når forladte og nedslidte ejendomme rives ned rundt om i kommunen.

Lige her ville Bente Borreskov nok protestere. Hun går ikke til valg på noget. Enhedslisten går til valg på noget, ville hun anføre. Det er også derfor, at hun igen og igen fremhæver, at det er gruppen i Enhedslisten, der tegner politikken, derfor, der ikke er en formand, men en kontaktperson, og i øvrigt også derfor, at nummer to på listen, Birthe Lauridsen, ikke helt overraskende også sidder klar ved køkkenbordet til at snakke med, da interviewet til denne artikel skal laves.

- Politik bliver meget personfikseret, hvor man glemmer, at det er politikken, det handler om, forklarer Bente Borreskov tilstedeværelsen af denne ekstra kandidat til et aftalt interview med spidskandidaten.

Det er også derfor, at de første fire kandidater på listen har fordelt valgmøderne imellem sig, påpeger hun.

Folketidende må dog insistere på personfikseringen i denne situation, idet et interview med spidskandidaten skal afvikles med netop kun spidskandidaten, uden indfald, afbrydelser og afsporinger, hvilket også accepteres, og vi får køkkenet for os selv.

Lidt personfiksering har partiet dog også selv bevæget sig ud i. For første gang har Enhedslisten nemlig ikke kun budskaber på sine valgplakater, men også nogle enkelte i paletten med portrætter på. Bente Borreskov vil derfor ikke kun være i singulært fokus i artiklen her, hun kommer også op at hænge i lygtepælene fra på lørdag.

På en tredje valgplakat i bryggerset står: "Flere kollegaer til hverdagens helte".

Her sigtes til behovet for flere hænder og dermed bedre tid til opgaven og deraf bedre arbejdsmiljø i især ældreplejen, som Bente Borreskov er særlig optaget af.

Som tidligere sygehjælper, der har hjulpet blodpropsramte mennesker, der hverken kunne gå, stå eller tale, til at kunne det hele igen, sidder det dybt i hende, hvad den rette tværfaglige indsats betyder i menneskers liv.

- Bad, rengøring og mad til ældre handler også om at gøre dem i stand til at vende sig udad mod verden i stedet for indad, siger hun og nævner som eksempel, at når hjemmet er rent, øges lysten til at invitere andre indenfor.

Endelig er "Svesken på disken" en mærkesag. Det skal være gennemskueligt, hvad der er på vej af politiske tiltag, borgerne skal inddrages langt tidligere i processerne i stedet for at blive præsenteret for næsten færdige planer udarbejdet af konsulenter i høringer, og det skal være lettere for almindelige mennesker at forstå, hvordan kommunens penge bliver brugt og på hvad. Det vil blandt andet sige ingen skuffeprojekter og en aktuel indsats fra Enhedslistens side for at få referater fra lukkede punkter.

Valgplakaterne er flere endnu. Det samme er den politiske ønskeliste, og så vender Bente Borreskov pludselig tilbage til mobningen.

- Jeg kommer i tanke om, at nogle gange bliver jeg også vred over, at det er så svært at trænge igennem, siger hun.

Men den følelse er slet ikke så skidt endda. For vrede virker, ligesom evnen til indignation, fornemmelse for retfærdighed og trangen til at gøre bedre, mobiliserende.

- Den giver mig energi til at gøre noget ved tingene og at stå fast - også selv om jeg står alene.

Bente Borreskov blev valgt ind i både regionsrådet i Region Sjælland og i Lolland Byråd for Enhedslisten i 2013. Ved valget i 2017 krævede Enhedslisten imidlertid, at partiets kandidater skulle vælge, om de ville stille op til enten regionsrådet eller byrådet. Bente Borreskov valgte kommunalpolitikken og blev genvalgt. Hun har nu siddet i Lolland Byråd i samlet otte år, hvor hun blandt andet har haft en af taburetterne i ældre- og sundhedsudvalget.
Hun er født i 1952 i Fuglse Bagskov på Midtlolland som den yngste af tre børn, opvokset på Amager og i Gl. Holte. Hendes far var varmemester, hendes mor arbejdede i supermarked, på taxicentral og fabrik. Selv uddannede hun sig - efter at have gjort sig ufaglært arbejdserfaring på børnehjem, i åndssvageforsorgen og i hjemmeplejen - til sygehjælper og sosu-assistent. Hun har blandt andet arbejdet på Maribo og Nykøbing sygehuse. Hun gik ind i politik, da hun gik på efterløn.

For første gang har partiet valgt at have portrætter på nogle af valgplakaterne. Foto: Jan Knudsen
  • - Jeg møder mange borgere, der opgiver at stemme, fordi det politiske er blevet en pærevælling, hvor det ikke er til at se, hvem der mener hvad i byrådet. Jeg mener, at vi i vores debatter skal gøre det tydeligt, hvor vi står, men interessere os for hinandens indlæg, og at det skal gøres gennemskueligt for borgerne, hvad der bliver besluttet, og hvordan pengene bliver brugt. Foto: Jan Knudsen
  • Bente Borreskov meldte sig ind i Enhedslisten i 2003, men der gik et årti, inden hun besluttede at stille op. Foto: Jan Knudsen
  • For første gang har partiet valgt at have portrætter på nogle af valgplakaterne. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
112

14-årig dreng meldt savnet

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

112

Bil i brand på motorvejen

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

Sport

Triumf i Silkeborg - perfekt slutspilsstart for NFH

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Annonce
Annonce
Lolland

Askø-beboere fik besøg fra Christiansborg i færgesag: - Dejligt at nogen gider lytte til os

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan

112

Hundredvis blitzet - en kørte 147 km/t

Lolland

Efter voldsom brand: Militærmuseum genopstår

Lolland

Engang var den Danmarks bedste Aldi: Nu åbner den snart som Rema 1000

Guldborgsund

Revyen solgte ud: - Nu skal vi lige komme os over chokket