cookie-og-privatlivspolitik
Fra venstre på billedet: Paw Hallandson (NB), Christian Tastrup (EL) og Guldborgsundslistens John Brædder.
Fra venstre på billedet: Paw Hallandson (NB), Christian Tastrup (EL) og Guldborgsundslistens John Brædder.
Foto: Anders Knudsen

Valg

- Kommunen skal lytte mere til borgere

Byrådskandidater kritiserer forløb omkring nedrivningsdømte boliger i Lindholmkvarteret, men borgmester garanterede ved folkemøde, at ingen af de berørte beboere sættes på gaden
13. oktober 2021 kl. 12:41 Af Niki Treumer Mogensen

GULDBORGSUND Det beror på manglende kommunikation og lydhørhed, når borgerne i Boligselskabet Vendersbos kondemnerede blokke på Vendsysselvej i Nykøbing er nervøse for fremtiden.

Det forstod man på kandidat for Enhedslistens til kommunalvalget, Christian Tastrup, ved det digitale folkemøde, Folketidende har afholdt, da debatten gik om de 192 lejligheder, der skal blive til 48 boliger, hvilket kræver genhusning af beboerne.

Han fortalte om en kvinde, som han havde mødt på Torvet, hvor Enhedslisten hver onsdag og lørdag møder borgerne.

- Hun gav udtryk for meget stor utryghed om, hvad der skulle ske. Hun ville gerne tale med dem i kommunen, der har arbejdet med sagen, men det ville de ikke, fortalte han og bebudede en anderledes tilgang, hvis han vælges ind i byrådet ved valget i november.

- Vi skal starte et helt andet sted - ved borgerne og ikke med at sende administratorer ud. Jeg var grædefærdig, da jeg havde talt med den ældre dame, for jeg kunne se i hendes øjne, at det var en fortvivlende situation, og hun kunne ikke få svar på sine spørgsmål.

Annonce

Borgeren havde ifølge byrådskandidaten sagt, at hun altid havde stemt på John Brædder, Guldborgsundlisten, men at det var slut nu, fordi borgmesteren "ikke engang gad komme herud" (til Vendsysselvej, red.).

John Brædder var ked af, at kvinden havde haft en dårlig oplevelse.

- Men jeg må understrege, at lige nøjagtig de her lejligheder har kommunen ikke været inde over. Vi skal tage vare på alle borgere i Guldborgsund Kommune, men det er Vendersbo, der skal tage dialogen, og jeg har opfordret dem til det, sagde han.

Han fortalte videre, at boligselskabet - som det også har været beskrevet her i Folketidende - har ansat en medarbejder, der skal hjælpe beboerne i blokkene videre.


Ikke billige boliger nok

Planen er, at de fire blokke rives ned i efteråret 2022, og at beboerne skal være ude senest i august 2022. Udfordringen er, om der er nok lejligheder i Nykøbing, som beboerne kan betale.

Annonce

De 50 år gamle blokke skal erstattes af mere tidssvarende tæt-lav bebyggelse, og det kan være en god idé, mente den tredje deltager i debatten, Paw Hallandson (NB). Hvis det gøres ordentligt.

- Man er i gang med at lave Schiller-kvarteret, og man kan måske tilbyde de her folk at flytte derud, men det skal jo bygges først. Måske det var smartere at få det planlagt og ikke bare rive blokkene ned, sagde han, der mente, at det udefra set så ud som om, kommunen pressede borgerne ud.

John Brædder gentog, at forløbet ikke var besluttet i byrådet, men en aftale mellem boligselskabet og Landsbyggefonden.

- Vi vil selvfølgelig hjælpe alt det, vi kan, sagde han og nævnte også, at andre lokale boligselskaber er gået ind på at hjælpe.

Men adspurgt, om der er nok billige boliger lokalt:

Annonce

- Sagen er, at vi bor i en kommune, hvor boliger bliver dyrere og dyrere, så det vil der ikke være. Og det er heller ikke sikkert, at lejerne vil bo de steder, de får tilbudt. Der er heldigvis meget byggeri på vej, og jeg tænker, at hvis man river de fire blokke ned etapevis, så kan man rumme genhusning.

Han pegede også på kommende almene boliger i den store havneudvikling, samt at hverken kommune eller boligselskab ville kunne holde til, at der blev sat borgere på gaden.

- Så jeg vil godt stille den garanti for den ældre dame, du har mødt, Christian, at hun ikke smides på gaden uden at få et andet sted at bo. Men jeg anerkender utrygheden i ikke at kende til, hvad der skal ske, sagde han.

Enhedslistens kandidat mente, at den gamle dame, hvis hun så debatten på folketidende.dk, ville være mere usikker bagefter, end hun var før.

Paw Hallandson tilføjede, at Vendersbo måtte komme op af stolen, så der kom styr på sagen.

Annonce

Fra Verndersbo lyder det, at arbejdet er i gang.

- I dag er der 68 boliger, som er blevet eller i gang med at blive genhuset, og processen fortsætter i god dialog og med hjælp fra vores genhusningskonsulent Gitte Frank, fortæller konstitueret kundechef Birgitte Werngreen-Nielsen.

Tilbage i sommer fortalte Gitte Frank, at to tredjedele af de 192 lejere havde henvendt sig for at få tilbudt nye lejligheder. Da havde 28 accepteret et tilbud, de havde fået.

Se hele debatten om Lindholm og byudvikling i valgsektionen på www.folketidende.dk, hvor der i den kommende tid kommer endnu flere politiske debatter med lokale kandidater.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE