cookie-og-privatlivspolitik
Eric Steffensen har planer om at hænge 100 plakater op, når det bliver tid til det, tre uger før valget. Han regner med at få hjælp til opgaven af sit barnebarn, som trods alt er lidt mere adræt.

3

Billeder

Eric Steffensen har planer om at hænge 100 plakater op, når det bliver tid til det, tre uger før valget. Han regner med at få hjælp til opgaven af sit barnebarn, som trods alt er lidt mere adræt.
Foto: Claus Hansen

Valg

Byråds alderspræsident er klar til mere

Eric Steffensen mener ikke, at han er færdig med at give noget tilbage.
10. oktober 2021 kl. 07:00 Af Rikke Folm Berg

FAKTA
Eric Steffensen blev valgt ind i Lolland Byråd for Dansk Folkeparti i 2013 og igen i 2017, og han er nu klar til endnu en fireårig periode trods sine 75 år.
Han er født i en interneringslejr i Tyskland af en polsk mor, og de to flyttede sammen til Danmark, da han var helt lille. Han er opvokset i Nakskov, har gået på gymnasiet i Nakskov og arbejdet et par år som rustbanker på skibsværftet, inden han uddannede sig til lærer. Efter en diplomuddannelse i ledelse og en master i offentlig administration fulgte en karriere som skoledirektør i Holbæk Kommune og projektchef på specialbørne- og misbrugsområdet i Københavns Amt.
Han er desuden musiker. Han spiller dansk top og ligger aktuelt på top 10 med nummeret "Du og jeg". Han optræder på plejehjem og oplever ofte at være ældre end dem, han spiller for.
Han er gift, bor i Stokkemarke og er far til to voksne døtre.

STOKKEMARKE Det er måske ikke lige til at se det på ham, men Eric Steffensen er faktisk fyldt 75 år.

Alligevel føler han sig så langtfra færdig med at være i politik.

- Jeg synes stadig, at jeg er i gang med at give noget tilbage til det samfund, som tog imod mig, da jeg var helt lille, og gav mig en uddannelse, et arbejde og et godt liv, siger han.

Det ændrer antallet af leveår ikke på.

Han er desuden allerede byrådets alderspræsident, som det er nu, og hans fornemmelse er, at det vil han fortsat være, hvis han bliver valgt ind igen.

Annonce

Men det betyder ikke noget, mener han.

- Jeg har et fornuftigt helbred, min alder sidder kun mellem ørene, siger han.

Han er derfor klar til fire år mere i Lolland Byråd efter at have siddet i otte år.

Det var faktisk også først, da han gik på pension fra sit arbejdsliv, at han fik tid til det politiske arbejde.

- Tidligere havde jeg slet ikke tid til det, og arbejdsbyrden er også ret stor - og faktisk også voksende - som byrådspolitiker, siger han.

Annonce

Han forstår derfor godt, at yngre kan være tilbageholdende med at stille op.

De har typisk travlt med familie- og arbejdsliv. Ligesom han selv havde, påpeger han.


Flere yngre kandidater

Han ville nu gerne have haft nogle flere yngre kræfter på den kandidatliste, som Dansk Folkeparti stiller med til kommunalvalget - også gerne nogle kvinder.

- Vi havde tre kvinder, som var interesserede, men ikke endnu, først om måske fire år, fordi det da ville passe bedre ind i deres tilværelser, fortæller han.

Han mener desuden, at noget af udfordringen med at skaffe kandidater kan hænge sammen med partiets landspolitiske situation, hvor formanden er presset af både hovedbestyrelse og bagland, og partiet er presset af dårlige meningsmålinger og kritik for manglende gennemslagskraft.

Annonce

- Det er ikke så sexet at være DF'er for tiden, siger han og tilføjer derefter som en kommentar til sit eget ordvalg:

- Det må man ikke sige i disse MeToo-tider.

Men det gør han ikke desto mindre.

Den landspolitiske situation har nemlig også kunnet mærkes på medlemstallet i Dansk Folkeparti Lolland, som er faldet fra 180 til 130, hvilket igen giver færre at finde kandidater iblandt.

På spørgsmålet, om det også betyder noget, at Anette Knoblauch i denne valgperiode valgte at forlade Dansk Folkeparti efter flere års interne problemer, lyder der et dybt suk.

Annonce

Eric Steffensen er tydeligvis træt af at snakke om deres stridigheder, senest - og som udløsende faktor for hendes exit - et opslag på Facebook fra ham om hendes person.

- Det har ikke betydet noget for vores mulighed for at rekruttere kvinder, fastslår han og lukker emnet. Helt.

Hvis vi skal snakke mere om det, er interviewet slut, lader han vide.

Han understreger, at han synes, at partiet har en stærk liste, omend lidt dinosauragtigt, men hvor nummer to, Allan Blak, udgør de yngre kræfter.

Eric Steffensen ser frem til forhåbentlig at kunne indføre ham i det politiske virke og overlevere sin viden til ham.

Annonce

For får han fire år mere, bliver det nok også de sidste, erkender han.


Strid fighter

Der synes at være en stridbar side af Eric Steffensen. Men det afviser han.

- Jeg er troværdig, ansvarlig og loyal, siger han om sig selv.

At han er en fighter, står han til gengæld stolt ved.

- Jeg er førstegenerationsindvandrer, og det har præget en stor del af mit liv. Min mor var flygtning og ufaglært, og hvis jeg ville have noget, måtte jeg selv sørge for det, siger han med et fast blik.

- Efter gymnasiet var der ikke tradition for noget i min familie, så jeg blev rustbanker på skibsværftet, inden jeg begyndte at uddanne mig og skabe en karriere. Den fightervilje er afsættet for både mig og mine to yngre brødre, som kom til, da min mor mødte den mand, der blev min far. Vi brød alle tre den sociale arv.

Men inden det lykkedes, var Eric Steffensen faktisk lidt af en slagsbror.

- Jeg fik øretæver, fordi jeg blev opfattet som tysker, og så slog jeg igen, fortæller han.

Efter et slagsmål i gymnasiet blev han sendt op rektors kontor.

- Hvorfor slås du, Eric? spurgte han.

- Jeg bliver drillet, fordi jeg er tysker, men jeg er dansker, svarede Eric, hvorefter rektor lod vide, at det skulle han ikke være ked af, for han var selv født og opvokset i Slesvig.

- Han blev min forbundsfælle i gymnasiet, fortæller han og tilføjer:

- Jeg lærte, at det ikke løste noget at slås.

Hans tilgang politisk er derfor, at DF er en del af en bred konstituering med S, V og SF og gerne vil være det igen, og det er derfor, DF går efter at indgå i de brede aftalers kompromiser - også selv om det nogle gange kun giver en flig af det politisk ønskede.

- For hver gang DF er med i en aftale, får vi lidt igennem af det, vi står for, siger han.

Adspurgt mener Eric Steffensen selv, at de sidste fire års væsentligste aftryk har været: at der er kommet ledelser på hver enkelt skole og i hver enkelt dagtilbud, at der er kommet et fælles elevråd, at autisme-afdelingen under specialskolen blev flyttet til Horslunde, hvor muligheden for kvalificeret undervisning i udskolingen blev øget, og etableringen af den internationale skole.

Det er ikke helt tilfældigt, at de første eksempler, der falder ham ind, handler om børne- og skoleområdet.

For udover at han og Henning G. Rasmussen sidder i økonomiudvalget, er Eric Steffensen næstformand for børne- og skoleudvalget.

I næste valgperiode er det håbet at få tre, måske fire, pladser ud af byrådets i alt 25.

Hvis det lykkes, vil Dansk Folkeparti gerne sidde i økonomiudvalget, ældre- og sundhedsudvalget, kultur- og fritidsudvalget og måske teknisk udvalg.

- Børne- og skoleområdet er ret godt kørende nu, mener Eric Steffensen.

Han håber, at Dansk Folkeparti i den kommende byrådsperiode kan være med til at skabe forbedringer for kommunens ældre.

- Vi skylder, at ældre får en værdig exit, hvis de ender på et plejecenter. Vi mangler særlig opmærksomhed overfor dementes behov. Vi vil gerne have mobil blodprøvetagning og øget brug af telekonsultationer samt gratis transport til 65+-årige, nævner han blandt meget andet.

Han mener desuden, at fokus fremadrettet bør være på opkvalificering af medarbejdere, og det gælder lige fra i daginstitutioner til skoler og plejehjem.

Derudover skal de næste fire år bruges på at finde flere yngre - og også gerne kvindelige - kræfter.

- Vi skal have etableret, at DF er et ok parti, siger han.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE