cookie-og-privatlivspolitik
Da Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, holdt valgtale under partiets valgfest på Christiansborg, sagde han, at partiet ikke har været "dygtigt nok".
Da Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, holdt valgtale under partiets valgfest på Christiansborg, sagde han, at partiet ikke har været "dygtigt nok".
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Valg

DF's gule pletter er forsvundet fra danmarkskortet

Efter folketingsvalget er Dansk Folkeparti ikke blevet størst i nogen valgkredse modsat sidste valg i 2015.
06. juni 2019 kl. 07:05

Annonce

Meget har ændret sig, siden at Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, blev hyldet som folketingsvalgets helt store vinder i 2015.

Med alle stemmerne talt op fire år senere i 2019, står det klart, at DF har fået markant tilbagegang, og at de gule pletter på danmarkskortet er væk.

Sådan lyder dommen, efter at alle stemmerne er talt op til folketingsvalget, der fandt sted i hele landet onsdag.

Det flotte resultat fra valget i 2015 blev mere end halveret onsdag, og de 37 mandater blev barberet ned til 16.

Og selv om Dansk Folkeparti fortsat bliver det tredjestørste parti, blev det modsat sidste folketingsvalg ikke størst i én eneste af de 92 valgkredse.

Ved folketingsvalget hedder det ofte, at danmarkskortet bliver malet rødt og blåt afhængig af, hvordan stemmerne fordeler sig i de forskellige valgkredse.

Men i 2015 blev den sydlige del af Jylland og dele af Sjælland malet gult på grund af DF's kanonvalg. Torsdag er billedet dog et andet.

Sønderjylland er hovedsageligt blåt, og DF har mistet førertrøjen som det parti, der fik flest stemmer i blandt andet Aabenraa, Tønder, Haderslev, Kolding Syd og Kolding Nord.

Samme tendens gør sig gældende i Faxe, Ringsted, Kalundborg og Slagelse på Sjælland, der nu har skiftet farve til rød, hvor Socialdemokratiet fik flest stemmer.

Op til valget havde meningsmålingerne spået en nedtur til partiet. Da formanden ankom til DF's valgfest, der blev afholdt i Snapsetinget på Christiansborg, lød det, at partiet ikke har været "dygtig nok".

- Det ansvar må jeg tage på mig som partiets formand, sagde Kristian Thulesen Dahl.

DF's tilbagegang er blandt andet medvirkende til, at blå blok ikke kunne beholde sit flertal og ender på 75 mandater. Det er dog uden Nye Borgerliges fire mandater.

Uden Alternativets fem mandater ender rød blok på 91 mandater og socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, ligner det bedste bud på en statsminister.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her