Annonce
Politik

Debat om vindmøller på land eller hav

Ved Folketidendes debat om grøn energi på Lolland-Falster var udgangspunktet blandet. Er der sat for mange vindmøller og solceller op på Lolland?, spurgte ordstyreren David Arnholm. "Ja!", svarede Henning Alfred Rasmussen (H). "Nej!", sagde både Tine Vinther Clausen (V) og Jonas Sylvester Kaspersen (L), mens Per Kim Nielsen (N) svarede "både og". Foto: Anders Knudsen

VIDEO: Første KV2021-debat hos Folketidende handlede om den grønne energi på Lolland.

LOLLAND Folketidende inviterede for nylig de opstillede partier, spidskandidater og lister til en "folkemøde-debat" om en række hede politiske emner i den lollandske valgkamp.

Blandt andet skulle kandidaterne diskutere grøn energi ... et emne, der altid har oprørt vandene, når der skulle findes plads til endnu en solcelle- eller vindmøllepark. Ja, emnet sprængte sågar Venstre Lollands forrige byrådsgruppe i to.

Til debatten stillede netop Henning Alfred Rasmussen - tidligere venstremand, nu spidskandidat for Din Stemme, Venstres nye spidskandidat Tine Vinther Clausen, Lokallisten Lollands Jonas Sylvester Kaspersen og Nakskov Listens Per Kim Nielsen.

Senest har den grønne energi skabt debat om den nye gasledning, der skal gå tværs henover Lolland, det nye biogasanlæg ved Abed og opsætningen af otte nye kæmpevindmøller ved Bogø-inddæmingen.

- Det her har indtil nu ikke været til gavn for lollikkerne. Vi skal have bragt den grønne omstilling under kontrol, så den giver udbytte for den lollandske befolkning, startede Henning Alfred Rasmussen (H) debatten.

Hvad kom først?

Det var Tine Vinther Clausen (V) uenig i. Hun og Henning Alfred Rasmussen kastede sig derpå ud i en "hønen eller ægget"-debat. For er det vigtigt at bygge de anlæg, der laver strømmen, først, så investorer og udviklere, der kan bruge strømmen, lokkes til? Eller er det vigtigt først at bygge vindmøller og solceller, når strømmen kan aftages?

- Netop det, at de vindmøller og solceller er sat op, har jo givet os de muligheder, som Henning gerne vil nå. Vi vil egentlig det samme på målet. Jeg vil bare gerne sikre mig, at vi har strømmen, når vi skal bruge den, sagde Tine Vinter Clausen.

Per Kim Nielsen fra Nakskov Listen kunne være med så langt, at fremtiden for Lolland ligger i den grønne energi.

- Vi skal have masser af vindmøller og alternativ energi, så vi kan få tiltrukket virksomheder og udvikling til Lolland. Hvorfor ikke lave Silicon Valley for alternativ energi på Lolland, sagde han, men slog så fast, at vindmøller skal ud på havet.

- Vi skal gå forrest og kan ikke gå på kompromis på det her område. Så vi skal have masser af vindmøller og solceller, sagde Jonas Sylvester Kaspersen fra Lokallisten Lolland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Friløb for Nordsjælland

Henning Alfred Rasmussen (H) bemærkede, at han ikke var imod grøn energi.

- Men der skulle have været lavet en overordnet plan for hele landet for den grønne omstilling. Der er mange kommuner, der kører friløb. Der, hvor der bor mange sagførere og tandlæger - der er mange ressourcestærke personer, som kan protestere, så der er ikke mange vindmøller i Nordsjælland, bemærkede han og argumenterede, at grøn energi skal sættes op der, hvor den skal bruges.

- Men der er der jo større befolkningstæthed, sagde ordstyrer David Arnholm fra Folketidende.

- Lige netop, lød svaret.

- Det er utroligt vigtigt at se på, hvordan vi bruger den strøm. Vi kan bruge strømmen til power-to-x, men vi kan også bruge noget af den brint, vi laver her, og føre ind i den grønne gasledning. Den gasledning, vi lige har fået, er faldet ned som en appelsin i turbanen. Det har givet os en unik førerposition, sagde Tine Vinther Clausen, der derfor ikke vil afvise at sige ja til flere vindmøller.

- Hvis vi får brug for strømmen, så vil jeg da ikke sige nej, sagde hun.

- At der mangler en national strategi gør jo ikke, at vi bare skal læne os tilbage og gøre ingenting her på Lolland, argumenterede hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et skæmmet landskab

Alle debattørerne var dog enige om, at kommunen kan gøre det bedre i høringsfasen, når der skal opføres nye grønne anlæg.

- Forandringer er svære. Men vi havde også telefonlinjer på et tidspunkt. Dem er vi kommet af med. På samme måde kan vindmøllerne være med til at udvikle vores samfund for en stund, håbede Jonas Sylvester Kaspersen.

- Vi skal ikke have de vindmøller på land, og vi skal ikke have de store solcelleparker. Vi kan måske lave det på andre måder, så alle nye virksomhedsbygninger, skal have solceller på taget eller på anden måde bruge energien, foreslog Per Kim Nielsen, og Din Stemme-manden nikkede.

- Det er ikke holdbart at køre, som vi har gjort før, hvor de vedvarende energier har beriget de ganske få - og de mange har betalt prisen med et skæmmet landskab og på nedsatte boligværdier, sagde Henning Alfred Rasmussen (H)

- Men det er jo dem, der ejer vindmøllerne, som også er interesseret i at investere i power-to-x-anlæg. Det hænger jo sammen. Jeg er sikker på, at der på sigt kommer mere vindenergi på havet. Det er bare ikke der, vi er nu, så det kan vi jo ikke vente på. Vi må gøre det, Lolland kan gøre, for at komme fremad, sagde Tine Vinther Clausen (V).

Se hele debatten om den grønne energi i valgsektionen på www.folketidende.dk, hvor der i den kommende tid kommer endnu flere politiske debatter med lokale kandidater.

  • Ved Folketidendes debat om grøn energi på Lolland-Falster var udgangspunktet blandet. Er der sat for mange vindmøller og solceller op på Lolland?, spurgte ordstyreren David Arnholm. "Ja!", svarede Henning Alfred Rasmussen (H). "Nej!", sagde både Tine Vinther Clausen (V) og Jonas Sylvester Kaspersen (L), mens Per Kim Nielsen (N) svarede "både og". Foto: Anders Knudsen
Annonce
Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
112

Truet af ekskæreste: "Jeg vil slå dig ihjel"

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

Guldborgsund

Dronningen om sin gåtur på Falster: - Det var lidt usædvanligt

Udland

Tv-tårn brækker over i ukrainsk storby efter muligt angreb

Guldborgsund

Her sker det: Dronningen indvier vandrerute på Falster

Annonce
Annonce
Lolland

Babydrabssagen: Nu er det op til nævningerne og dommerne

Sport

Medaljeslugende dansk kajakroer fra Maribo udtaget til OL

Indland

Savnet 18-årig kvinde fra Vestjylland er fundet i live

Guldborgsund

Begejstret Mary: Fin rute og dejlig skov

Guldborgsund

Se videoen: Den stjal rampelyset fra Mary på stor royal dag

Vejret

Se video: Sneen er faldet på Lolland-Falster

Guldborgsund

- Dronning Mary kan godt glæde sig