cookie-og-privatlivspolitik
Mange vælgere har udnyttet fridagen til at få deres stemmer på plads tidligt.
Der er en god forklaring på, at mange vælgere har fået en rød blyant eller kuglepen i hånden i dag.
Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

Valg

Derfor er blyanten i stemmeboksen rød

Har du også undret dig over, at blyanten i stemmeboksen var rød? Der er en god forklaring.
05. juni 2019 kl. 19:29 Af Citat: TV2 Lorry

Annonce

Der er ingen skjulte hensigter med farven på kuglepennen eller blyanten i stemmeboksen. Der er ingen, der på den måde gør et sidste forsøg på at påvirke din hjerne til at stemme til venstre for midten.

Men hvorfor er farven på kuglepennen i stemmeboksen så ofte rød? Det har en helt simpel og lavpraktisk grund. Den røde farve er simpelthen nemmere at se.

Derfor har blandt andre i Guldborgsund Kommune valgt at ophænge røde blyanter, og i Københavns Kommune hang der røde kuglepenne i stemmeboksene. Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune oplyser til TV 2 Lorry, at de henholder sig til afsnit 7.1 i vejledning om afholdelse af folketingsvalg i forbindelse med valg af farven på kuglepenne.

- Det fremlagte skriveredskab behøver ikke være en blyant eller sort eller blå kuglepen, men må godt have en mere synlig farve, for eksempel rød, hvis kommunalbestyrelsen for eksempel måtte vurdere, at det vil lette stemmeoptællingen, hvis afkrydsningens farve således er mere tydelig, står der i afsnit 7.1.

- Det vurderes i Københavns Kommune, at rød er en mere synlig farve, der således letter stemmeoptællingen, oplyser kommunen til TV 2 Lorry.

Hvis du ikke bryder dig om at sætte et rødt kryds, har du mulighed for at tage din egen blyant eller kuglepen med - så længe det ikke giver stemmesedlen et ”særpræg” som eksempelvis en guld- eller glimmertusch. Sorte, blå, røde og grønne blyanter og kuglepenne er i orden at bruge.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce