cookie-og-privatlivspolitik
100 personer mødte torsdag op for at fintælle stemmesedler. Man fik heldigvis stort set samme resultat som på valgaftenen.
100 personer mødte torsdag op for at fintælle stemmesedler. Man fik heldigvis stort set samme resultat som på valgaftenen.
Foto: Anders Knudsen

Valg

Digitale valglister sparer penge

Folketingsvalget har kostet kommune 1,9 millioner kroner.
08. juni 2019 kl. 14:15 Af Maria Juel Glasius

Annonce

GULDBORGSUND De to folkeafstemninger til henholdsvis Europa-Parlamentet og Folketinget ender med at koste Guldborgsund Kommune mindst 3,6 millioner kroner.

De 1,7 millioner kroner er gået til afholdelsen af EP-valget, imens valget til Folketinget vil koste 1,9 millioner kroner. Måske med en mindre budgetoverskridelse, i og med at det blev afviklet på en halv helligdag.

Det forklarer Martin Weis Holm, der er centerchef i Politik og Personale i Guldborgsund Kommune, der har det overordnede ansvar for valghandlingen.

Udgiften er helt og holdent kommunal, men for ham at se er der ikke noget problem med at afvikle to valg frem for bare et.

- Det er i demokratiets ånd, og vi har sat budget af til de to udgifter. Vi vidste, at de ville komme.

En del penge kan spares ved at genbruge borde, valgkasser og stemmebokse, og så ellers opgradere, når der er behov for det.

I Guldborgsund Kommune har man ved de to valg haft 142 valgtilforordnede, 100 valgstyrere og valgstyrerformænd fordelt over 20 stemmesteder. Det er færre end ved sidste valg, hvor 304 personer var aktiveret. Det skyldes blandt andet, at man har fået effektiviseret systemet og blandt andet fået gang i de digitale valglister.

Alle tilforordnede og valgstyrere har fået 2.125 kroner for arbejdet på valgdagen, hvilket for de fleste svarer til en dagsløn.

- Det er en fantastisk flot indsats, der er leveret af det her hold. Alle har sluttet op om, at vi skulle løse den her opgave sammen, og der har været en fantastisk stemning omkring afviklingen af valget. Det har været en teamspirit i demokratiets tjeneste.

Martin Weis Holm mener, at de to valg, der lå så tæt på hinanden, kun har gjort systemet endnu hurtigere. For det lå ligesom i fingrene, hvordan stemmesedlerne hurtigst blev talt op. Han var selv til stede i Nykøbing F. Hallerne, da 100 personer i torsdags mødte op for at lave en fintælling.

- Vi holdt resultatet op imod det, vi fik dagen før, og vi fandt en lille forskel, men ikke noget, der ændrede billedet, forklarer han.

Landet over havde 2.000 personer færre valgt at stemme blankt. I Guldborgsund smed 359 personer en blank stemmeseddel i spanden, imens tallet i 2015 landede på 354. Altså en forskel på fem personer. Antallet af ugyldige stemmer var faldet med syv til 145.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her