cookie-og-privatlivspolitik
Det seneste byrådsmøde i Lolland Kommune fik igen byrødderne fra EL og S op af stolene i en debat om ældre. Det ligner et muligt kommende tema i valgkampen til kommunalvalget, som finder sted 16. november.

4

Billeder

Det seneste byrådsmøde i Lolland Kommune fik igen byrødderne fra EL og S op af stolene i en debat om ældre. Det ligner et muligt kommende tema i valgkampen til kommunalvalget, som finder sted 16. november.
Foto: Claus Hansen

Valg

EL og S tørnede sammen om ældrepleje

Ældreplejen og arbejdsmiljøet i ældreplejen var igen genstand for debat i byråd.
26. september 2021 kl. 06:47 Af Rikke Folm Berg

FAKTA
Index100 har i foråret lavet en række analyser af fem udgiftsområder i Lolland Kommune, blandt andet ældreområdet. På ældreområdet defineres plejebehovet som den andel af 67+årige, der forventes at modtage ældrepleje, enten som hjemmepleje eller pleje i plejebolig. Analysen for ældreområdet viser, at det udgiftsmæssige serviceniveau i Lolland Kommune næsten ikke afviger fra landsgennemsnittet.
FOA har i februar offentliggjort en undersøgelse af risikoen for, at fagforeningens medlemmer bliver ramt af en afskedigelsessag. Der er kigget på tal for perioden januar 2017 til oktober 2020. Ifølge undersøgelsen sker 6 ud af 10 af afskedigelserne på grund af sygdom. Lolland Kommune ligger godt placeret i forhold til de fleste af landets øvrige kommuner.

LOLLAND Hvor godt eller skidt står det til med ældreplejen og med arbejdsmiljøet i ældreplejen? Det var Enhedslisten og Socialdemokratiet ikke helt enige om på det seneste byrådsmøde, hvor forslaget til budget 2022 var til førstebehandling.

Det var især Bente Borreskovs (EL) argumentation for, at der burde afsættes seks millioner kroner til mere tid til at udføre arbejdet i ældreplejen, som fik både den socialdemokratiske formand for social- og arbejdsmarkedsudvalget og den socialdemokratiske borgmester op af stolen.

For flere partier havde udtrykt ønske om at bruge noget af det samlede overskud i forslaget til budget 2022 til ældrepleje, herunder også Socialdemokratiet, som tidligere omtalt i Folketidende.


Hen over hovedet

Bente Borreskov henviste blandt andet til, at borgmesteren i Folketidende var citeret for, at serviceniveauet for ældrepleje ligger på landsgennemsnittet i Lolland Kommune.

- Men jeg tænker, om det er gået fuldstændig hen over hovedet på borgmesteren, at der er massive problemer med at leve op til et anstændigt serviceniveau på ældreområdet i hele landet, sagde hun.

Annonce

- Folketinget har erkendt problemerne og har afsat ekstra midler til ældreplejen i kommunerne, men serviceniveauet i Lolland Kommune er ikke blevet bedre. Kvalitetsstandarden er derimod blevet forringet år efter år, sidste gang med hjælp til at smøre mad og den ubrugelige vaskeordning, lod hun vide.

Dernæst spurgte hun, om det også var gået hen over hovedet på borgmesteren, at personalet i ældreplejen gang på gang har givet udtryk for, at de får stress af arbejdet.

- De mangler tid til at udføre opgaverne, og vores ældre får ikke den hjælp og pleje, som de egentlig er visiteret til, sagde hun.

Derefter tog hun fat på arbejdsmiljøet i ældreplejen i Lolland Kommune, som også tidligere har skilt Enhedslisten og Socialdemokratiet ad i byrådet.

Det skete, efter Enhedslisten tidligere på året havde bedt om en kulegravning af området, hvilket fik socialdemokraterne til at sige, at drøftelser af arbejdsmiljø hører hjemme i MED-udvalgene, ikke i byrådet.

Annonce

Det fik dog ikke Bente Borreskov til at holde sig tilbage:

- Vi har rigtig mange afskedigelsessager i Lolland Kommune. I de sidste fire år er 80 medarbejdere indenfor social- og sundhedsområdet stoppet med arbejdet, sagde hun og henviste til en konference om ældrepleje på Christiansborg - som blev holdt samme dag som omtalte byrådsmøde - og hvor der blev sat fokus på betydningen af at skabe gode arbejdsvilkår og at få fagligheden i top for at kunne fastholde medarbejderne.

- Det er ikke en høj faglighed, når vores medarbejdere går hjem hver dag og ikke har nået at udføre det arbejde, de skal. De må efterlade de ældre uden den hjælp, de egentlig har behov for. Derfor mener vi, at det er rigtig vigtigt, at vi gør noget for vores medarbejdere, sagde hun og fastslog:

- Der skal mere tid til at udføre opgaverne.


Meget godt gået

Formanden for social- og arbejdsmarkedsudvalget, Vibeke Grave (S), var den første til at kommentere argumentationen.

Annonce

- Jeg synes, at det er væsentligt at påpege, når du siger det her, at vi i hvert fald har det, som man har i andre kommuner, når det kommer til ældreområdet - og i øvrigt også på skoleområdet og daginstitutionsområdet, sagde hun og tilføjede:

- Det er vi glade for, for vi er faktisk en af de fattigste kommuner. Det siger det særtilskud, vi har fået tildelt vel også (120 millioner kroner ud af 500 millioner kroner på landsplan, red.). Så vi synes faktisk, at det er meget godt gået, at vi kan ligge nogenlunde på et landsgennemsnit.

Dernæst nåede hun frem til det, som også på hendes stemmeføring kunne høres for alvor lå hende på sinde, nemlig hvor udmattende det må være at arbejde indenfor et område, som igen og igen bliver talt ned, og hvor svært det gør opgaven med at rekruttere de manglende hænder til området.

- Jeg tænker ikke, at det vil være særlig befordrende for medarbejderplejen, at vi bliver ved med at tale den her sektor fuldstændig ned under gulvbrædderne, så det synes jeg, at vi skal holde op med, sagde hun og tilføjede:

- Især når det ikke er sådan.

Annonce

Hun lod dog også vide, at det kan altid blive bedre.

- Det kan vi sagtens blive enige om.

Hun ville da også gerne øge driften, lod hun vide, men påpegede også, at Lolland Kommune har nogle problematikker i overslagsårene, som nok giver penge at bruge i 2022, men ikke i overslagsårene 2023, 2024 og 2025.

- Det kan godt være, vi har pengene i 2022 til at forbedre noget drift, og det skal vi også gøre, og det kommer vi også til at gøre, inden vi er færdige (med budgetforhandlingerne, som lige nu pågår, red.), men vi har ikke en hel masse, sagde hun med henvisning til Enhedslistens ønske om seks millioner til at øge minutantallet i kvalitetsstandarden for ældreplejen.

Det fik Bente Borreskov til at bede om ordet igen:

Annonce

- Det er ikke kun personalet i Lolland Kommune, der har det svært (det gælder i hele landet, red.). Ældre Sagen påpeger det, FOA påpeger det, de pårørende påpeger det. Vi har nogle problemer, og dem må vi prøve at løse og så være åbne overfor det, de foreslår, sagde hun.


Vores niveau bekendt

Borgmester Holger Schou Rasmussen (S) følte derefter behov for at korrigere debatten om ældreplejen og arbejdsmiljøet i ældreplejen med henvisning til en række fakta i form af analyser og en undersøgelse.

Men han lagde ud med en kommentar, som tog lidt af toppen af den hidsige nødvendighed ved at sætte ind med gevaldigt mange flere midler.

- Jeg har aldrig hørt om nogen interesseorganisation (Ældre Sagen, FOA, red.), som ikke påpeger, at der er noget, der kunne blive bedre. Det tror jeg, vi alle kan blive enige om, sagde han med et smil.

Dernæst henviste han til de analyser, som et eksternt konsulentfirma ved navn Index100 har lavet for Lolland Kommune.

- Når jeg siger, at vi godt kan være vores serviceniveau bekendt, er det sammenlignet med de andre 97 kommuner. Der kan vi se i det analysearbejde, vi har fået lavet, at vores serviceniveau for ældre - og børn og unge ligger faktisk ikke langt fra landsgennemsnittet, sagde han og tilføjede:

- Og så skal man tage udgangspunkt i det.


I top 20

Ifølge analyserne, som direktøren for Ældre og Sundhed i Lolland Kommune, Thomas du Plessis de Richelieu, efterfølgende har sendt til Folketidende, ligger Lolland Kommune rigtig nok på et serviceindeks for ældrepleje på 98,1, mens det på landsplan ligger på 100.

Dog bruges der mindre på hjemmepleje, men mere på plejeboliger, fremgår det også.

Thomas du Plessis de Richelieu oplyser, at analyserne blev lavet i foråret, hvor udgiftspresset for fem områder, børn med særlige behov, specialundervisning, ældrepleje, beskæftigelse og voksne med særlige behov, blev sammenholdt med, hvor mange penge der faktisk blev brugt i Lolland Kommune, når der var korrigeret for demografiske, socioøkonomiske og sundhedsrelaterede forhold.

Disse analyser var i øvrigt, ifølge direktøren, afgørende for, at Lolland Kommune fik så stort et særtilskud, som det blev tilfældet.

Men uanset at Lolland ligger tæt på landsgennemsnittet, kan man godt have et ønske om at bruge flere penge på området, anerkendte borgmesteren.

Men også noget andet trængte til at blive korrigeret, mente han.

- Jeg bliver lidt ked af, at man (Bente Borreskov, red.) påpeger, at vi som kommune er rigtig dårlig til at få vores syge medarbejdere med i arbejdet, sagde han og henviste til en undersøgelse fra FOA.

- Der ligger vi i top 20 af de 98 kommuner, sagde han og forklarede, at det betyder, at Lolland Kommune dermed ligger blandt de bedste til at få folk tilbage på arbejdspladsen efter et sygefraværsforløb.

- Vi bliver her italesat, som om vi er den allerallerringeste kommune. Der er en udfordring i ældreplejen, ingen tvivl om det. Men vi hører altså ikke til i bunden, og det synes jeg gerne, jeg ville italesætte, sagde han.

Ifølge undersøgelsen fra FOA om afskedigelsessager blandt kommunalt ansatte medlemmer i social- og sundhedssektoren ligger Lolland Kommune nummer 17.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE