cookie-og-privatlivspolitik
Et udsnit af Champagneklubbens mange medlemmer, som stadig har et stort arbejde for sig i sammen med omverdenen at sikre ligelig repræsentation i byrådet. Lene Nordling Hatt står i midten med rødt halstørklæde.
Et udsnit af Champagneklubbens mange medlemmer, som stadig har et stort arbejde for sig i sammen med omverdenen at sikre ligelig repræsentation i byrådet. Lene Nordling Hatt står i midten med rødt halstørklæde.
Foto: Ingrid Riis/arkiv

Valg

Færre opstillede kvinder til valget end nogensinde

Champagneklubben, der i 12 år har arbejdet for flere kvindelige kandidater lokalt, og borgmester begræder situationen.
23. oktober 2021 kl. 13:00 Af Niki Treumer Mogensen

FAKTA
Andelen og antallet af kvindelige kandidater ved byrådsvalgene i Guldborgsund Kommune samt ved valget til sammenlægningsudvalget i 2005:
2021: 29,51 procent, 36 ud af 122 kandidater.
2017: 31,20 procent, 39 af 125.
2013: 32,17 procent, 46 af 143.
2009: 29,69 procent, 38 af 128
2005: 30,41 procent, 59 af 194.
Kilde: kmdvalg.dk

GULDBORGSUND Kim, Martin, René, Peter.

Drengenavne dominerer stadig på kandidatlisten til byrådsvalget i Guldborg­sund Kommune. Selv om kampen for lige repræsentation har stået på i årtier, er det stadig færre end hver tredje kandidat i kommunen, der er kvinde.

29,51 procent, 36 af de 122 kandidater, bliver det til. Det er det laveste antal og den laveste andel i Guldborgsund Kommune, siden den blev dannet i 2007.

Tallene vækker ærgrelse i Champagneklubben, den lokale gruppe af kvindelige byrådsmedlemmer - og kandidater på tværs af partierne, der siden 2009 har arbejdet for at få flere kvinder i byrådet.

Ifølge Lene Nordling Hatt, kandidat for SF og før seneste valg medlem af byråd- eller amtsråd i 32 år, fra gruppen viser det netop, at der skal arbejdes rigtig meget for at få kvinder til at stille op.

Annonce

- Vi har prøvet at slå på tromme med Champagneklubben, Kvinfo har været her i forbindelse med valget og så videre, men det er rigtig svært, siger hun og fortsætter:

- Vi har stadig gejsten og kæmper videre. Det eneste, vi kan gøre, er at støtte kvinder, der overvejer at stille op, så meget vi kan, uanset partifarve. Men det er et langt sejt træk.


Vigtigt med flere kvinder

Champagneklubben har 39 medlemmer og stod blandt andet bag Kvindefestivalen 25. september, hvor kvindelige kandidater mødte borgere på Torvet.

Et andet medlem, Vibeke Hellmann, der stiller op for De Konservative, undrer sig også over tallene:

- Vi har inviteret kvinder, der fortalte om, hvordan det var at være kandidat, haft folketingsmedlemmer hernede, og mennesker, der arbejder med personlig udvikling, der fortalte, hvordan man skal arbejde med sit eget liv, hvis man vil være kandidat. Gud ved, hvad vi så skal gøre?

Annonce

Kvinderne er vigtige at få i byrådet, hvor der i denne valgperiode har været 10 kvinder af 29, svarende til 34,48 procent, mener Lene Nordling Hatt:

- Vi er lige mange kvinder og mænd i Danmark og Guldborgsund Kommune stort set, og derfor skal vi være ligelig repræsenteret: Vi er forskellige, og derfor skal forskellige måder at se verden på repræsenteres i byrådet, og så viser undersøgelser i erhvervslivet, der også bør gælde i politik, at jo større diversitet der er blandt dem, der træffer beslutninger, jo bedre beslutninger, fordi der kommer flere vinkler på.

Borgmester John Brædder fra Guldborgsundlisten beklager, at der ikke er flere kvindelige kandidater.

- Det er brandærgerligt, og jeg kan kun opfordre til, at flere kvinder vælger politik til, for det giver de bedste resultater. Jeg tror, at det er et mønster, man ser også i Folketinget, regionen, EU og så videre, at mænd er i overtal, siger han og tilføjer:

- Hver gang jeg taler med 10 mænd om at stille op, er de fem positive over for det, men der er kun 1-2 ud af 10 kvinder, der er interesseret, og det hører jeg også fra andre kommuner.

Annonce

Det Radikale Venstre har med fire ud af syv på listen den største andel af kvinder til valget lokalt. Nye Borgerlige har færrest med én ud af ni.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: PER HØYEM

Folketidende er i vinter dvale. 06. december 2021 kl. 12.15

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen har… 06. december 2021 kl. 12.04

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

Annonce

ANNONCE