cookie-og-privatlivspolitik
Når der ikke bruges mange timer på det politiske arbejde, er Annemette S. Johnsen at finde på biblioteket i Nykøbing, hvor hun arbejder.

3

Billeder

Når der ikke bruges mange timer på det politiske arbejde, er Annemette S. Johnsen at finde på biblioteket i Nykøbing, hvor hun arbejder.
Foto: Anders Knudsen

Valg

Friere ansatte giver gladere ældre

Annemette S. Johnsen tror på fremgang til Socialistisk Folkeparti ved det kommende valg.
24. oktober 2021 kl. 06:00 Af Andreas Johansen

FAKTA
Annemette Schønberg Johnsen er 62 år, gift med Kim og mor til Cecilie og Mathias.
Hun er opvokset i Gloslunde på Vestlolland. Hendes far var lærer, og hendes mor skolebibliotekar, og familien flyttede til Sakskøbing, da hun var 14 år. Som 18-årig flyttede hun til Nykøbing, fik to børn og blev uddannet bibliotekar. Hun fik sit første job på biblioteket i Nykøbing og arbejdede siden i 26 år på Stubbekøbing Bibliotek, men nu er hun atter på biblioteket i Nykøbing.
I mere end et årti var hun formand for den lokale partiforening, og hun var medlem af byrådet fra 2010 til 2013, hvor hun var medlem af økonomiudvalget og kultur- og fritidsudvalget. Hun blev igen valgt ind i 2017 og er næstformand i teknik, miljø og ejendomsudvalget.
Ved sidste kommunalvalg modtog hun 513 stemmer.

GULDBORGSUND - Nu sidder jeg som næstformand i teknik, miljø og ejendomsudvalget, og det var et helt bevidst valg, jeg gerne ville sidde netop dér. Det er langt fra det, jeg laver til dagligt, men jeg har altid interesseret mig meget for byrum, arkitektur, og hvordan byen skal se ud med menneskeøjne, forklarer Annemette S. Johnsen, der er Socialistisk Folkepartis spidskandidat til det kommende kommunalvalg.

Hun er den eneste repræsentant for partiet i Guldborgsund Kommunes byråd. Hun håber og tror på, at hun kan få selskab af flere med samme partibogstav stående ud for navnet, når stemmesedlerne er smidt i urnerne fra Nysted til Nordfalster, for der er meget arbejde i at repræsentere et helt parti ene kvinde.

Hendes udvalgspost, der i 2017 ikke var noget odiøst over, skulle i løbet af de fire år, hun har bestredet den, vise sig at være en af dem, der kaster en del opkald fra både borgere og journalister af sig. Sagen om de store sommerhuse på Bøtø, ofte omtalt som "poolhusene", byggetilladelser, lange ventetider i forvaltninger og flere andre sager har gjort, at næstformandsposten i teknik, miljø og ejendomsudvalget har kastet en del arbejde af sig.

- Poolhussagen engagerede jeg mig meget i. Jeg følte, det var fuldstændig gakket at bygge sådan noget lige midt i et kulturmiljø, som Marielyst Ferieby jo er. Det er ikke bare snak, det er jo registreret som sådan. Det var en clash mellem forskellig slags arkitektur og et helt skævt match mellem to meget forskellige ferieformer, der ligger langt fra hinanden. Det må da også være irriterende, når man kommer som et stort selskab og lejer et af de her nybyggede huse, og så ligger man så tæt op ad de her små huse, hvor der ikke er kutyme for, at man larmer og holder fester, siger Annemette S. Johnsen.

- Jeg havde håbet, byrådet ville komme til fornuft og trække håndbremsen her, så vi kunne udarbejde en plan for, hvad det egentlig er, vi vil med stedet. Grunden skulle udvikles, så den passer sammen med feriebyen, men man har nærmest gjort det modsatte. De skulle slet ikke have været bygget, som de er nu, fortsætter hun.

Annonce

Rammerne dikterer

Den generelle interesse for byggeri og bosætning har gjort arbejdet i udvalget til noget, spidskandidaten for SF holder meget af.

- Byggerier skal stå i virkelig, virkelig mange år. Det er noget, vi skal være opmærksomme på, når vi giver tilladelser ud. Rammerne er med til at gøre Guldborgsund Kommune til et sted, man har lyst til at bo, holde ferie eller flytte til, så det betyder rigtig meget, at rammerne er i orden, forklarer Annemette S. Johnsen.

Når det kommer til det forestående valg tirsdag 16. november, er Annemette S. Johnsen overordentlig fortrøstningsfuld. Der er medvind - ikke bare til SF, men til hele fløjen rent landspolitisk, og hun spår, den nationale begejstring for de røde partier kan vise sig at smitte af på stemmerne afgivet i Guldborgsund Kommune.

- Jeg tror, det kommer til at gå rigtig godt. Vi klarer os godt på landsplan, og jeg får megen positiv respons på de ting, jeg har markeret mig særligt på i løbet af den seneste periode.


Flere SF'ere

Direkte adspurgt, om hun skal tage fire år mere som ene SF'er, hvis hun bliver valgt ind, svarer hun ganske kontant:

Annonce

- Jeg tror på, vi får to ind. Og jeg håber på tre! Man skal da være optimistisk anlagt. Engang var vi fem, og så højt kommer vi nok ikke op. Men det er hårdt arbejde at sidde alene. Jeg er hverken selvstændig eller pensionist, så jeg kan ikke altid selv bestemme over al min tid. Det giver mange aftenmøder, så min mand ser mig ikke alt for meget. Vi har faktisk bryllupsdag i dag, mens jeg sidder her og snakker med dig, afslører Annemette S. Johnsen.

Det afskrækker hende dog ikke fra at drømme om fire år mere i samme tempo. For der er stadig mange ting, der skal holdes fokus på i Guldborgsund Kommune, og den proces er Annemette S. Johnsen ikke bange for at give sig i kast med.

- Helt konkret skal der stadig sættes fokus på vores byplanlægning her i kommunen. Der skal kigges meget på de klimaudfordringer, der kommer, affaldssorteringen, som vi skal i gang med at implementere, er også en af de ting, jeg kan se, der bliver en masse snak om.


Bedre vilkår for ældre

Alle disse ting er noget, der venter i horisonten - udefrakommende udfordringer, der skal løses. Men som lokalpolitiker har man også muligheden for selv at sætte kursen for, hvad der skal ske.

Hos SF i Guldborgsund Kommune er ældreområdet et af de konkrete punkter, der er skrevet med ekstra store bogstaver.

Annonce

- Der skal et skarpt fokus på ældreområdet. Det synes vi, man har forsømt længe. Vi venter stadig på at få udrullet de her minimumsnormeringer, der er lagt op til, og vi ser gerne, det bliver gjort ret hurtigt. Det er rigtig vigtigt, at der er tilstrækkelig med varme hænder. Det gælder både hos børnene og de ældre - ro på, det haster, er et af vores slogans, og det passer meget godt her, forklarer Annemette S. Johnsen.

- Der er nogle steder, hvor man opererer med et fuldstændig vanvittigt minuttyranni. Man har udmålt helt ned til minuttet, hvor lang tid der er afsat til støvsugning og tøjvask, men det er måske ikke altid det, lige netop den specifikke ældre har behov for. Derfor mener vi hos SF, at man skal stole meget mere på de ansatte i ældreplejen. Vi skal sætte fagpersonerne langt mere fri, så de kan gøre det, der er behov for hos den enkelte borger, i stedet for slavisk at følge et skema. Nogle dage er der bare brug for, at man lige sidder fem minutter og drikker en kop kaffe, mens man vender, hvad der sker i verden, og den beslutning skal den enkelte ansatte selv kunne træffe, mener Annemette S. Johnsen.

En anke, SF til tider modtager, er, at de agerer "smagsdommere" i nogle sager, forklarer Annemette S. Johnsen.

For eksempel i forhold til nybyggeri - der melder Annemette S. Johnsen gerne ud, hvad hun mener om byggeriets æstetiske udtryk. Det er ikke alle i byrådet, der mener, det er en politikers opgave.

- Men det er jo lige nøjagtigt dét, vi skal. Om noget passer ind, der hvor der søges om det. Om det giver mening i det lange perspektiv - byggerier står i mange, mange år, og det betyder noget for, hvordan vi oplever byrummet. Der vil vi faktisk gerne holde lidt mere hånd i det, for de miljøer, vi er med til at udvikle, skal skabe et område, der ikke bare giver mening nu, men om 20 eller 40 år.

Annonce

Udover de mere hårdtskårne aspekter af det politiske landskab interesserer Annemette S. Johnsen sig for kulturlivet. Hun kører gerne landet tyndt for at opleve noget helt særligt. Og hun ser gerne, at Nykøbing udvikler sig til et knudepunkt for kultur i fremtiden.

- Kulturen skaber fællesskab, oplevelser og dannelse, som vi jo er så glade for i Guldborgsund Kommune. Dannelse er jo en glimrende ting, men jeg synes til tider, begrebet tænkes for smalt af Guldborgsundlisten. Det er en livslang proces, ikke bare noget, der handler om børn. Vi har set under coronaen, at folk jo elsker at deltage i de her fællesarrangementer, hvor folk har sunget fra altanerne, og jeg ved ikke hvad. Vi skal holde fast i den interesse, der er for kulturen og dyrke den endnu mere, mener Annemette S. Johnsen.

Med valgdatoen under fire uger væk er der travlt som aldrig før hos Annemette S. Johnsen. De 37 timer skal lægges i hendes normale job, og så er der ellers valgkamp i de resterende vågne timer.

Sådan kan hun lide det.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE