cookie-og-privatlivspolitik
Stram Kurs' partileder Rasmus Paludan, på valgaftenen i onsdags.
Stram Kurs' partileder Rasmus Paludan, på valgaftenen i onsdags.
Foto: Henning Bagger, Ritzau Scanpix

Valg

Gedser blev landets "strammeste by" ved valget

6,2 procent af de afgivne stemmer ved valgstedet i Gedser gik til partiet Stram Kurs.
08. juni 2019 kl. 08:00 Af Birgitte Grønning

Annonce

GEDSER Rasmus Paludans islamkritiske politik fik 53 af Gedsers vælgere til at sætte deres kryds ved partiet Stram Kurs ved folketingsvalget i onsdags.

Det svarer til 6,2 procent af stemmerne, hvilket gør Gedser til landets strammeste by. Det viser tal fra KMD, der opgør stemmerne pr. valgsted.

Havde resten af landet stemt, som man gjorde det i Gedser, var Stram Kurs kommet i Folketinget med 10-11 mandater.

Valgforsker Kasper Møller Hansen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, er undrende overfor Stram Kurs' valgresultat i Gedser. Så undrende, at han stiller spørgsmålstegn ved, om stemmerne er talt rigtigt op i Gedser.

- Det er markant højere end de omliggende steder, og det ser jeg ingen klar forklaring på, siger Kasper Møller Hansen.

Han mener dog, at en delforklaring er, at Stram Kurs-vælgerne kommer fra Dansk Folkeparti, der traditionelt har stået stærkt i Gedser.

Dansk Folkeparti høstede i år 20,3 procent af stemmerne, mens partiet var helt oppe på 37,6 procent af Gedser-stemmerne ved folketingsvalget i 2015.

- Det er et stærkt DF-område, og den bedste forklaring på Stram Kurs-stemmerne i Gedser er, at Dansk Folkeparti også her er presset, vurderer Kasper Møller Hansen.

I Guldborgsund-kredsen fik Stram Kurs 2,9 procent af stemmerne, men på landsplan blev det kun til 1,8 procent, hvilket er under spærregrænsen for at komme i Folketinget.

859 Gedser-vælgere stemte i Gedser Idræts- og Medborgerhus, og dermed havde byen en stemmeprocent på 79,6.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

SENESTE NYT

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her