cookie-og-privatlivspolitik
John Brædder elsker jobbet som borgmester og synes, at det er sjovt. Ellers ville han ikke søge endnu en periode for bordenden, forsikrer han, der ellers ville fokusere på jobbet som landmand.

6

Billeder

John Brædder elsker jobbet som borgmester og synes, at det er sjovt. Ellers ville han ikke søge endnu en periode for bordenden, forsikrer han, der ellers ville fokusere på jobbet som landmand.
Foto: Claus Hansen

Valg

Guldborgsund skal kunne klare sig selv

John Brædder håber på fjerde borgmesterperiode, hvor kommunen skal længere i den rigtige retning.




20. oktober 2021 kl. 07:25 Af Niki Treumer Mogensen

FAKTA
John Brædder er født og opvokset på Nysted-kanten, hvor hans far stadig har et landbrug. Han er uddannet agrarøkonom og driver et landbrug med planteavl. John Brædder er gift med Mette Lyster, og tilsammen har de seks sammenbragte børn.
Vejen til politik gik via forskellige landboforeninger og Danish Crowns bestyrelse. Derfra var der ikke så langt til at melde sig ind i Poul-Henrik Pedersens lokalliste, der dengang hed Nyt Nykøbing, men siden har skiftet navn til Guldborgsundlisten. Et klassisk parti skulle det ikke være, for han hader blokpolitik.
Han blev borgmester efter valget i 2009 og genvandt posten efter valget 2013 og igen ved valget i 2017. Ved det seneste valg fik han 6.912 personlige stemmer, hvilket var flest af alle kandidater i kommunen.

GULDBORGSUND John Brædders forhold til udligning udgør lidt af et paradoks.

På den ene side, som enhver, der har læst med her i spalterne, vil vide, var Guldborgsund Kommune i år den af alle landets kommuner, der modtog mest i udligning - 120 millioner kroner - hvilket borgmesteren fra Guldborgsundlisten har kaldt den største politiske sejr i valgperioden.

Men egentlig ville han, der ved byrådsvalget i november søger en fjerde periode som borgmester, helst være fri for at skulle have så mange penge fra staten eller reelt nogle af landets mere velstillede kommuner.

- Jeg er sikker på, at hvis vi kan få en større procentdel af dem, der i øjeblikket ikke er inde på arbejdsmarkedet, ind på det, vil vores socialindeks (hvor den gennemsnitlige kommune er indeks 100 beregnet ud fra parametre som andelen af borgere på overførselsindkomst, man helst vil være under 100, og Guldborgsund Kommune er på 131, red.) falde og komme tættere på landsgennemsnittet, og så har vi også brug for mindre i udligning, siger han og tilføjer:

- Det skal være mig en stor glæde, hvis vi har behov for mindre hjælp fra staten og andre kommuner, for så er vi netop i mål med at skabe flere arbejdspladser og bosætning.

Annonce

Det er det, det handler om, understreger han. Flere, der vil og kan arbejde, skal flytte til kommunen, og de, der bor her og kan arbejde, men ikke er i job, skal have et.

Det har været en svær ligning at løse, da kommunen ifølge John Brædder tidligere har fået mange tilflyttere, der har en social sag med i flyttebilen.

- Men vi kan se på tallene nu, at flere flytter til end herfra, og de, der flytter til, i højere grad gør det, fordi de gerne vil have et af de mange job, der i øjeblikket bliver udbudt både i det private og i kommunen. Så for første gang er der velbegrundet håb om, at det kan lykkes, siger han om kampen for at gøre sig fri af udligningen.

Han betoner det demotiverende for dem, der er i job, i at se andre, der kunne være det, stå uden.

- Den store forskel er, at hvor der tidligere manglede job og var høj arbejdsløshed, er der i kommunen nu faktisk job til alle, siger han og henviser til, at arbejdsløsheden i kommunen i øjeblikket er på 3,4 procent, hvilket er 0,1 procentpoint lavere end landsgennemsnittet.

Annonce

Vil af med almisser

Drømmen for John Brædder er, at den øgede bosætning og lave arbejdsløshed varer ved og styrkes.

Det vil give mulighed for det, det i sidste ende handler om: velfærd.

- Vores fornemste opgave er at bruge så mange som muligt af skattekronerne på at skabe den bedst mulige velfærd til dem, der bor her. Selv om vi har tilført penge til ældre-, social- og skoleområdet, så ligger vi stadig under landsgennemsnittet i serviceniveau, som er på indeks 100. Vi er på 93-94 nu, og målet er at komme op på gennemsnittet, siger han, der også håber på et farvel til en anden almisse:

- Vi vil generelt set gerne være en stærkere kommune, så vi ikke skal søge penge fra de her puljer til særligt vanskeligt stillede kommuner og ikke skal stå med hatten i hånden og have store tilskud. Målet er at klare sig selv, og det er vi på vej til. Det går i en positiv retning, men der er et stykke vej endnu.

Bedringen i kommunens økonomi - som han påpeger også ses i overskud i den løbende drift de senere år samt en fordobling af kassebeholdningen siden 2017 - har også været medvirkende til, at han stiller op igen.

Annonce

- Efter mange års armod og øretæver med besparelser er vi nu i en situation, hvor vores økonomi er stærkere, end den nogensinde har været, og der er mulighed for vækstsucces. Det vil jeg gerne stå i spidsen for, siger han og fortsætter:

- Og så er det rigtigt sjovt at være i spidsen for en kommune, som resten af Danmark peger på som det næste helt store vækstområde de kommende fire år.


Mere borgerinddragelse

Netop vækst og udvikling til gavn for velfærd er Guldborgsundlistens hovedtema i valgkampen.

Men også andre ting vil få fokus.

- Angående turisme har de vildeste feberdrømme nærmest overhalet sig selv. Vi har massiv fremgang i turismeovernatninger de seneste år, og vi ligger som den kommune i hele regionen, der har flest overnatninger. Det skal vi fortsætte med, for hver ekstra million i turismeomsætning skaber en ekstra arbejdsplads, siger han og fortsætter:

Annonce

- Derudover skal man selvfølgelig kunne uddanne sig i vores kommune. Vi arbejder hårdt på at få fængselsbetjentuddannelsen hertil, og vi ved, at langt de fleste af dem, der tager en uddannelse et sted, også søger job der efterfølgende.

John Brædder vil også gerne, at kommunen bliver "endnu dygtigere" til at bedrive borgerinddragelse.

- Vi øver os på det hver dag og skal øve os endnu mere. Den store lakmusprøve er, når vi i starten af det nye år skal lave en ny kommunestrategiplan, og hvordan vi får udformet den i forhold til borgernes ønsker. Det kom vi et stykke med sidst, men jeg er sikker på, at vi kan gøre det endnu bedre, siger han og nævner dialogmøder i forbindelse med den nye havneplan som et eksempel.

Med dem får kommunen en masse input ind, som den kan arbejde videre med, hvilket borgmesteren bifalder.


Stolthed og selvforståelse

Længe før kandidaturerne for Guldborgsundlisten - og Nyt Nykøbing og Nyt Guldborgsund, som listen tidligere har heddet - stillede en 22-årig John Brædder i 1985 op til byrådsvalget i daværende Nykøbing F. Kommune for Venstre.

Annonce

Han var med egne ord langt fra at blive valgt ind, Venstremedlem et års tid og har for længst vendt de traditionelle partier ryggen.

- Jeg er ikke så meget til ideologier og synes ikke, jeg passer i en bestemt kasse. Meget af den politik, Venstre og Socialdemokratiet fører, kan jeg se mig selv i, men ikke alt sammen, og derfor synes jeg, at en lokalliste har gang på jord, siger han og uddyber:

- Jeg er mere til pragmatiske løsninger end ideologier og samarbejder gerne med alle partier. Det gør de andre også, men jeg vil ikke styres af, hvad et centralt parti mener på Christiansborg.

Indtil videre har det kastet tre valgperioder som borgmester af sig for den lokale liste, og han mener ikke, man skal kimse af den erfaring og tryghed, der kommer med ham for bordenden.

- Det er i høj grad de politikere, der har siddet i en længere periode, der kan stille sig op mod embedsværket, fordi embedsværket tit overlever politikerne, siger han og svarer på spørgsmålet, om embedsværket kan være for magtfuldt:

- Det mener jeg 100 procent, at det kan. De første fire-otte år, jeg var borgmester, var der mange ting at skulle sætte sig ind i, langt de fleste direktører og fagchefer er virkelig veluddannede, og selv om jeg også synes, jeg er veluddannet, er jeg ikke akademiker, så det tager noget tid at komme ind i maskinrummet og kunne levere det modspil, der skal til over for embedsværket.

En kommune skal være politisk og ikke administrativt drevet, mener han:

- Det er utrolig vigtigt, for politikere er på valg, men embedsmænd er ansat.

Om John Brædder får en fjerde periode, er op til vælgerne at bestemme, som han siger.

Et parameter at måle på, mener han, er, om man er stolt af at bo i kommunen.

- Mit mål med at være politiker er at skabe stolthed og selvforståelse det sted, man bor, at skabe og være en del af en succes, og det synes jeg, at Guldborgsund Kommune er, mener John Brædder.



KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LISE-LOTTE MOTYKA

Dagens Buket 24. november 2021 kl. 14.38

AF: MICHAEL SKOVBON

Hallo Folketidende!!!! 17. november 2021 kl. 11.59

AF: PER HØYEM

Tine Vinther Clausen vil… 16. november 2021 kl. 01.15

AF: JONAS SYLVESTER KASPERSEN

CO2 pris forklaret for Konservative 15. november 2021 kl. 16.12

AF: CHRIS MCKAY

Aftenskole ånder lettet op.… 15. november 2021 kl. 15.06

AF: MICHAEL SKOVBON

Er der en voksen til stede??? 15. november 2021 kl. 13.37

Annonce

ANNONCE