Annonce
Politik

Holger Schou har kurs mod genvalg

Meget skal gå galt, hvis ikke Holger Schou Rasmussen kan bevare sit borgmesterkontor efter valget til november. Foto: Jan Knudsen

Det er ikke urealistisk, at Socialdemokratiet kan få absolut flertal

LOLLAND Hvem skal vippe Holger Schou Rasmussen af pinden som borgmester i Lolland Kommune? Flere vil gerne, men det bliver formentlig tæt på umuligt.

Lolland er rød. Sådan har det været i årtier, og ser man på det nuværende byråd, består det groft sagt af Socialdemokratiet og alle de andre. Og mens flere af "de andre" er skabt i protest eller har været plaget af uro, har Socialdemokratiet været en konstant.

Ved valget i 2017 satte Socialdemokratiet sig på 11 mandater, og siden er det kun gået fremad for borgmesterpartiet. Inden der var gået et år, havde Thomas Østergaard brudt med Lokallisten Lolland, og ikke længe efter var han skiftet til Socialdemokratiet.

Dermed kan sosserne nu mønstre 12 af de 25 medlemmer i byrådet, og med partiets medvind på landsplan kan resultatet af valget 16. november meget vel blive, at Holger Schou Rasmussen kan bevare sit kontor på rådhuset med et absolut flertal af socialdemokrater i ryggen.

Det er i hvert fald svært at se, hvem der for alvor skal udfordre ham. Nogen tydelig opposition er der ikke for alvor, og ganske sigende blev det seneste budget vedtaget med opbakning fra 24 af de 25 medlemmer - kun Enhedslistens Bente Borreskov lykkedes det ikke for borgmesteren at få med om bord.

Der har ellers været udfordrere. Ved valget i 2013 var De Konservatives daværende spidskandidat, Marie Louise Friederichsen, ganske vist borgmester i tre dage, men så fik Holger Schou Rasmussen som bekendt samlet opbakning til et kup.

Og i 2017 fik De Konservative ikke et eneste mandat. Partiet var ude af byrådet. Med Linda Sommers comeback kombineret med fremgang på landsplan kan den status dog ændre sig.

Farvel til profiler

Hos Venstre vil man selvsagt gerne nappe borgmesterposten, men muligheden gled Henrik Høegh af hænde, da partiet fik den værst tænkelige optakt til valget i 2017. En strid om vindmøller og loyalitet førte til en spaltning af byrådsgruppen, der fik Marie Louise Brehm Nielsen og Henning Alfred Rasmussen til at stifte deres eget parti - Din Stemme. Og ved valget fik de hugget stemmer nok fra Venstre til at bevare deres to mandater i byrådet.

Op til det kommende valg har Venstre gennemført et generationsskifte, så det nu er Tine Vinther Clausen, der er partiets bud på en borgmester. Men selvom hun formentlig har bedre muligheder for at sikre sig opbakning fra Din Stemme, end Henrik Høegh havde, kan hun næppe tage den opbakning for givet. Og særligt realistisk er det ikke, at SF eller Enhedslisten kommer til at pege på en venstrekvinde frem for en socialdemokrat.

Oveni Henrik Høeghs retræte siger Venstre også farvel til de to tidligere borgmestre Tom Larsen og Hans Ole Sørensen, så det er et stort ansvar, der er lagt på Tine Vinther Clausen. Hun kom som bekendt først i byrådet ved det seneste valg og har altså ikke mange års erfaring at trække på i valgkampen.

At Holger Schou Rasmussen - for nu at sige det mildt - har svært ved at vække begejstring i landbrugskredse, kan Venstre selvfølgelig nyde godt af. Men historisk er det alligevel de færreste landmænd, der har stemt socialdemokratisk, så det rykker næppe det store mellem blokkene.

Hos Dansk Folkeparti går det ikke for godt. Partiets kandidater var i åben strid med sig selv allerede inden valget for fire år siden, og for nylig fik Anette Knoblauch nok og blev løsgænger. På landsplan er partiet også i knæ, mens Nye Borgerlige stormer frem, og det kan sagtens slå igennem lokalt også.

I det hele taget bliver det spændende, hvordan det vil gå alle de små partier. På sin vis varslede 2017-valget i Lolland Kommune, hvad der siden er sket på landsplan, hvor rekordmange nye partier er piplet frem.

Overvældende var det således, da der dengang i 2017 blev holdt vælgermøde i teatersalen i Nakskov. På scenen sad 17 spidskandidater fra lige så mange partier og lister, der alle stillede op til kommunalvalget. Og så var der endda en enkelt kandidat, der var blevet forhindret, for hele 18 lister dystede om de 25 pladser i byrådet.

Otte af listerne var lokallister, og det er endnu uvist, hvor mange af dem, der er klar til at gøre et nyt forsøg. Listen "Udkantsdanmark" var formentlig et engangsforetagende, eftersom manden bag, navnkundige Ib Andersen, er død. Men hvor mange af de andre lister, der forsøger sig igen, vides først engang i efteråret, når fristen for at anmelde lister udløber.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stærkt afsæt for borgmesteren

Nogen afgørende rolle kommer de små lokallister dog næppe til at spille. Lokallisten Lolland har som nævnt set et af sine bærende medlemmer sige farvel - Thomas Østergaard fik knap 1.000 personlige stemmer og blev kun overgået af Holger Schou Rasmussen og Henrik Høegh. Dermed står listen stærkt svækket tilbage. Oveni udfordres den af den nye liste Vestfronten, der dog også får det svært.

Det er nemlig vanskeligt for lokallister at brænde igennem. Din Stemme har formentlig en chance som "Venstre, men uden vindmøller" al den stund, at vindmøller fortsat vækker stærke følelser hos mange vælgere. Men uden en så markant mærkesag bliver det op ad bakke for de andre, og spørgsmålet er, om Din Stemme kan bestå uden nyhedens interesse.

Vestfronten puster ganske vist til gamle dages rivalisering mellem Nakskov og Maribo, og man skal ikke lede længe for at finde nakskovitter, der føler sig forbigået og hæfter sig ved, at Holger Schou Rasmussen bor i Maribo. Men med Nakskov 2030, millionstøtte fra fonde og store planer om byudvikling bliver det svært for alvor at angribe Socialdemokratiet på den flanke.

Holger Schou Rasmussen har med andre ord det bedst tænkelige afsæt til den kommende valgkamp.

  • Meget skal gå galt, hvis ikke Holger Schou Rasmussen kan bevare sit borgmesterkontor efter valget til november. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Udland

Iran lukker landets største lufthavn efter melding om angreb

Annonce
Annonce
Lolland

Aldi sælger ud: Nu kan du købe hele pivtøjet

Rødby

Lalandia lander rekord-overskud: Overvejer udbygning

Falster

Koster 30 millioner: Enormt million-projekt går ind i ny fase

Indland

Vanvid: Seks syrebomber er kastet ind i skolegård i Esbjerg

Lolland

Trækker stikket: Vil opløse sig selv midt i jubilæumsåret

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Guldborgsund

DSB udbetaler kompensation: Så meget er der til lokale pendlere

Erhverv

Lokal bilforhandler i opkøb på Sjælland

112

Klip og bøder på Vestlolland

Sport

Landsholdsstjerner kommer til Falster

Politik

Løsgængeren Lars Boje stifter nyt parti

Guldborgsund

Jubler over Marys besøg: En kæmpe fornøjelse

Udland

Mand med alkoholskabende krop frifundet for spritkørsel

Lolland

Fjerner alle skraldespande

Erhverv

Vendt på en tallerken: Butikkerne forventer ikke prisfald alligevel

Indland

Beredskab tilbage ved Børsen efter gløder blussede op over natten

Annonce
Annonce
112

Søstre fra Levakovic-familie idømmes fængsel for at svindle ældre

Indland

Danskernes arbejdsglæde slår rekord

112

Truet af ekskæreste: "Jeg slår dig ihjel"

Erhverv

Lokal hæder til danmarksmesterskaberne

Falster

Mark O's nye eventyr tog dem på sengen: "Gud, der er mange"

Guldborgsund

Se billederne: Dronning Mary på besøg på Falster

112

Kørte spritstiv i lånt bil: Så blev den taget