cookie-og-privatlivspolitik
Meget skal gå galt, hvis ikke Holger Schou Rasmussen kan bevare sit borgmesterkontor efter valget til november.
Meget skal gå galt, hvis ikke Holger Schou Rasmussen kan bevare sit borgmesterkontor efter valget til november.
Foto: Jan Knudsen

Valg

Holger Schou har kurs mod genvalg

Det er ikke urealistisk, at Socialdemokratiet kan få absolut flertal
10. maj 2021 kl. 12:11 Af David Arnholm

LOLLAND Hvem skal vippe Holger Schou Rasmussen af pinden som borgmester i Lolland Kommune? Flere vil gerne, men det bliver formentlig tæt på umuligt.

Lolland er rød. Sådan har det været i årtier, og ser man på det nuværende byråd, består det groft sagt af Socialdemokratiet og alle de andre. Og mens flere af "de andre" er skabt i protest eller har været plaget af uro, har Socialdemokratiet været en konstant.

Ved valget i 2017 satte Socialdemokratiet sig på 11 mandater, og siden er det kun gået fremad for borgmesterpartiet. Inden der var gået et år, havde Thomas Østergaard brudt med Lokallisten Lolland, og ikke længe efter var han skiftet til Socialdemokratiet.

Dermed kan sosserne nu mønstre 12 af de 25 medlemmer i byrådet, og med partiets medvind på landsplan kan resultatet af valget 16. november meget vel blive, at Holger Schou Rasmussen kan bevare sit kontor på rådhuset med et absolut flertal af socialdemokrater i ryggen.

Det er i hvert fald svært at se, hvem der for alvor skal udfordre ham. Nogen tydelig opposition er der ikke for alvor, og ganske sigende blev det seneste budget vedtaget med opbakning fra 24 af de 25 medlemmer - kun Enhedslistens Bente Borreskov lykkedes det ikke for borgmesteren at få med om bord.

Annonce

Der har ellers været udfordrere. Ved valget i 2013 var De Konservatives daværende spidskandidat, Marie Louise Friederichsen, ganske vist borgmester i tre dage, men så fik Holger Schou Rasmussen som bekendt samlet opbakning til et kup.

Og i 2017 fik De Konservative ikke et eneste mandat. Partiet var ude af byrådet. Med Linda Sommers comeback kombineret med fremgang på landsplan kan den status dog ændre sig.


Farvel til profiler

Hos Venstre vil man selvsagt gerne nappe borgmesterposten, men muligheden gled Henrik Høegh af hænde, da partiet fik den værst tænkelige optakt til valget i 2017. En strid om vindmøller og loyalitet førte til en spaltning af byrådsgruppen, der fik Marie Louise Brehm Nielsen og Henning Alfred Rasmussen til at stifte deres eget parti - Din Stemme. Og ved valget fik de hugget stemmer nok fra Venstre til at bevare deres to mandater i byrådet.

Op til det kommende valg har Venstre gennemført et generationsskifte, så det nu er Tine Vinther Clausen, der er partiets bud på en borgmester. Men selvom hun formentlig har bedre muligheder for at sikre sig opbakning fra Din Stemme, end Henrik Høegh havde, kan hun næppe tage den opbakning for givet. Og særligt realistisk er det ikke, at SF eller Enhedslisten kommer til at pege på en venstrekvinde frem for en socialdemokrat.

Oveni Henrik Høeghs retræte siger Venstre også farvel til de to tidligere borgmestre Tom Larsen og Hans Ole Sørensen, så det er et stort ansvar, der er lagt på Tine Vinther Clausen. Hun kom som bekendt først i byrådet ved det seneste valg og har altså ikke mange års erfaring at trække på i valgkampen.

Annonce

At Holger Schou Rasmussen - for nu at sige det mildt - har svært ved at vække begejstring i landbrugskredse, kan Venstre selvfølgelig nyde godt af. Men historisk er det alligevel de færreste landmænd, der har stemt socialdemokratisk, så det rykker næppe det store mellem blokkene.

Hos Dansk Folkeparti går det ikke for godt. Partiets kandidater var i åben strid med sig selv allerede inden valget for fire år siden, og for nylig fik Anette Knoblauch nok og blev løsgænger. På landsplan er partiet også i knæ, mens Nye Borgerlige stormer frem, og det kan sagtens slå igennem lokalt også.

I det hele taget bliver det spændende, hvordan det vil gå alle de små partier. På sin vis varslede 2017-valget i Lolland Kommune, hvad der siden er sket på landsplan, hvor rekordmange nye partier er piplet frem.

Overvældende var det således, da der dengang i 2017 blev holdt vælgermøde i teatersalen i Nakskov. På scenen sad 17 spidskandidater fra lige så mange partier og lister, der alle stillede op til kommunalvalget. Og så var der endda en enkelt kandidat, der var blevet forhindret, for hele 18 lister dystede om de 25 pladser i byrådet.

Otte af listerne var lokallister, og det er endnu uvist, hvor mange af dem, der er klar til at gøre et nyt forsøg. Listen "Udkantsdanmark" var formentlig et engangsforetagende, eftersom manden bag, navnkundige Ib Andersen, er død. Men hvor mange af de andre lister, der forsøger sig igen, vides først engang i efteråret, når fristen for at anmelde lister udløber.

Annonce

Stærkt afsæt for borgmesteren

Nogen afgørende rolle kommer de små lokallister dog næppe til at spille. Lokallisten Lolland har som nævnt set et af sine bærende medlemmer sige farvel - Thomas Østergaard fik knap 1.000 personlige stemmer og blev kun overgået af Holger Schou Rasmussen og Henrik Høegh. Dermed står listen stærkt svækket tilbage. Oveni udfordres den af den nye liste Vestfronten, der dog også får det svært.

Det er nemlig vanskeligt for lokallister at brænde igennem. Din Stemme har formentlig en chance som "Venstre, men uden vindmøller" al den stund, at vindmøller fortsat vækker stærke følelser hos mange vælgere. Men uden en så markant mærkesag bliver det op ad bakke for de andre, og spørgsmålet er, om Din Stemme kan bestå uden nyhedens interesse.

Vestfronten puster ganske vist til gamle dages rivalisering mellem Nakskov og Maribo, og man skal ikke lede længe for at finde nakskovitter, der føler sig forbigået og hæfter sig ved, at Holger Schou Rasmussen bor i Maribo. Men med Nakskov 2030, millionstøtte fra fonde og store planer om byudvikling bliver det svært for alvor at angribe Socialdemokratiet på den flanke.

Holger Schou Rasmussen har med andre ord det bedst tænkelige afsæt til den kommende valgkamp.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

Annonce

ANNONCE