cookie-og-privatlivspolitik
Med Venstre og Socialdemokratiet i ryggen sikrede John Brædder sig i 2017 et genvalg som borgmester efter en overvældende opbakning fra vælgerne. Opbakningen kom blandt andet på baggrund af et stort fokus på Dansk Folkepartis chance for at nappe borgmesterposten, men det boost kan John Brædder og Guldborgsundlisten næppe forvente at få i år.
Med Venstre og Socialdemokratiet i ryggen sikrede John Brædder sig i 2017 et genvalg som borgmester efter en overvældende opbakning fra vælgerne. Opbakningen kom blandt andet på baggrund af et stort fokus på Dansk Folkepartis chance for at nappe borgmesterposten, men det boost kan John Brædder og Guldborgsundlisten næppe forvente at få i år.
Foto: Anders Knudsen

Valg

I år får Brædder ingen hjælp fra S og DF

Ved seneste valg nød Guldborgsundlisten godt af frygten for en DF-borgmester.
10. maj 2021 kl. 10:10 Af David Arnholm

GULDBORGSUND Det så svært ud for borgmester John Brædder op til kommunalvalget for fire år siden. Dansk Folkepartis lokale stjerne, René Christensen, havde sikret sig en underhåndsaftale med Socialdemokratiets spidskandidat Bo Abildgaard, der var parat til at give Dansk Folkeparti borgmesterposten. Det var ikke noget, de talte højt om, men Bo Abildgaards forblommede forsøg på at tale udenom lod de færreste i tvivl om, hvad der foregik.

Og sådan kunne René Christensen være blevet borgmester - hvis altså ikke det var fordi, mange vælgere ville det anderledes. Guldborgsund skulle ikke være kendt som den første kommune i landet, hvor Dansk Folkeparti fik en borgmesterpost, ræsonnerede mange tilsyneladende.

I hvert fald fik Socialdemokratiet en lussing og gik tre mandater tilbage, mens Guldborgsundlisten fik et kanonvalg. Hver tredje stemme gik til lokallisten, der fik fordoblet sit mandattal, og det nyvalgte byråd respekterede vælgernes ønske: John Brædder fik fire år mere som borgmester. Selv Socialdemokratiet var med i konstitueringen, selvom det kostede Bo Abildgaard venskabet med René Christensen.

Nu nærmer et nyt valg sig, og endnu en gang ser det svært ud for John Brædder. Denne gang kommer truslen dog ikke fra Dansk Folkeparti, der på flere måder er et parti i knæ. På landsplan, hvor partiet er i en gigantisk krise klemt inde mellem Nye Borgerlige og Socialdemokratiet og med den laveste vælgertilslutning i mange, mange år.

Og lokalt, hvor to af partiets byrådsmedlemmer - Lis Magnussen og Mette Møller - smækkede med døren i protest mod René Christensens benhårde styring af byrådsgruppen. Efter en tid som løsgængere meldte de to sig begge ind i Venstre.

Annonce

S-vælgere kan vende hjem

René Christensen bebudede i øvrigt efter valgnederlaget i 2017, at han ikke igen ville være sit partis borgmesterkandidat, men i politik har man som bekendt et standpunkt, indtil man fortryder det. Spændende bliver det også at se, om ikke Nye Borgerlige bliver repræsenteret i byrådet - udviklingen på landsplan kan tyde på det.

Den store trussel mod John Brædders mulighed for at bevare retten til at bære borgmesterkæden kommer dog næppe fra René Christensen og Dansk Folkeparti, men fra Socialdemokratiet. Efter tiden med en "borgmesterkandidat", der i virkeligheden mere var viceborgmesterkandidat, skiftede partiet ud i toppen og valgte Simon Hansen som spidskandidat.

Den udbytning baner vejen for, at socialdemokratiske vælgere igen kan stemme på liste A uden at frygte, at de dermed støtter en Dansk Folkeparti-borgmester. Og dermed får Guldborgsundlisten næppe den samme mængde af "vi vil ikke have René Christensen som borgmester"-proteststemmer.

Læg dertil, at Socialdemokratiet på landsplan står bomstærkt med en statsminister, der nyder stor opbakning for i mange vælgeres øjne at have bragt Danmark bedre gennem coronakrisen, end mange andre lande er kommet det. En sådan fremgang på landsplan plejer gerne i et vist omfang at slå igennem lokalt, og dermed kan det gamle arbejderparti altså håbe på en pæn fremgang i Guldborgsund.

Afgørende for John Brædders muligheder for at fortsætte bliver det selvsagt også, hvordan vælgerne vurderer hans indsats. Og som sådan kunne der have været medvind på cykelstien hen til valglokalet, når man ser på kommunens overordnede udvikling. Der er befolkningsfremgang, bedre økonomi og udsigt til en ny skole, en ny hal, en ny indretning af havnen og meget andet, der lover godt for kommunens fremtid. Den slags smitter af på en siddende borgmester, også selvom det selvfølgelig ikke er hans fortjeneste alene.

Annonce

Så kan han med større ret tage æren for, at han på digelagets årsmøde tog ordet og fik sat gang i den proces, der lader til at have løst den årtier lange strid om cykling på diget.

Nuvel, jorden var gødet af det oprør, der havde krævet forandring, men ikke desto mindre er det en sag, der kunne have tegnet et billede af borgmesteren som en problemknuser.

Men en række møgsager trækker ned, og ikke mindst den om poolsommerhusene i Marielyst må vække bekymring blandt Guldborgsundlistens valgstrateger. Det er i hvert fald næppe en sag, der har styrket billedet af John Brædder som borgmester i en kommune med orden i sagerne.

Også instrukssagen kan falde tilbage på borgmesteren - fordi borgmesteren i manges øjne er kommunen - og de to sager har også givet dønninger og frustrationer blandt de ansatte på rådhuset.

Den goodwill, han opnåede i digesagen, er altså formentlig blevet nedbrudt godt og grundigt.

Annonce

Ridser i lakken

På samme vis kan det falde tilbage på borgmesteren, når borgere også i andre sager får indtryk af, at der ikke bliver lyttet til dem. Eksempelvis når der skal rejses vindmøller og solceller, hvad enten det er i borgmesterens Grænge eller andre steder. Og kritikken rammer ekstra hårdt, når den underbygges af, at Dorte Sølling forlod Guldborgsundlisten netop med en salut om, at lokallisten er for dårlig til at lytte til de lokale borgere.

Udover John Brædder, Simon Hansen og René Christensen står en fjerde politiker på tæer for at blive borgmester. Men også Venstres spidskandidat, Ole K. Larsen, har fået gevaldige ridser i lakken under sommerhusagen.

Det er i hvert fald de færreste vælgere, der står tilbage med et billede af, at Venstre blev ledt gennem den sag af en kaptajn med en klar kurs og en sikker hånd på rattet. Lægger man dertil Venstres krise på landsplan, trækker det op til en duel mellem Simon Hansen og John Brædder.

Førstnævnte står stærkt, men John Brædder har før formået at gøre comeback, og på valgnatten kan det blive afgørende, at han alt andet lige har mere erfaring med det politiske spil end udfordreren fra Socialdemokratiet.

Og så skal det ikke glemmes, at John Brædder har en trumf i ærmet: Han sikrede Lydolph en parkeringsplads ...KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

Annonce

ANNONCE