cookie-og-privatlivspolitik
Henrik Jacobsen er både formand og spidskandidat hos Det Konservative Folkeparti. Han tror på et comeback i byrådet for partiet, der de sidste fire år har været helt udenfor indflydelse.
Henrik Jacobsen er både formand og spidskandidat hos Det Konservative Folkeparti. Han tror på et comeback i byrådet for partiet, der de sidste fire år har været helt udenfor indflydelse.
Foto: Jan Knudsen

Valg

Konservative vil have indflydelse

Efter fire år uden for døren står De Konservative atter og banker på.
05. maj 2021 kl. 13:42 Af Palle Nevad Frandsen

LOLLAND I nogle få dage i november 2013 var der glæde i den konservative lejr på Lolland. Partiets spidskandidat, Marie Louise Friderichsen, havde overrasket alle og taget borgmesterposten på Lolland. Fire døgn efter valget var partiet dog sat uden for indflydelse, og Holger Schou Rasmussen (S) rykkede ind på borgmesterkontoret.

Ved kommunalvalget fire år efter var billedet et helt andet. Partiet havde i løbet af de fire år måttet sætte suppleanter ind i stedet for de tre valgte byrådsmedlemmer, og de 447 stemmer, det blev til i 2017, var mindre end en fjerdedel af Marie Louise Friderichsens personlige stemmetal året før. På fire år var partiet gået fra næsten at sætte sig på tronen til at være sendt helt ud af byrådet.

De fire år uden for døren har partiet brugt på at genopbygge lokalforeningen, og Henrik Jacobsen, der har været lokalformand i lidt mere end et år, og som er partiets spidskandidat, tror på fremtiden. Moderpartiet har medvind i øjeblikket, og det har ikke været svært at finde kandida- ter til årets kommunalvalg.

- Lige nu har vi 11 kandidater, og listen er ikke lukket endnu. Det bliver den først på generalforsamlingen, fortæller Henrik Jacobsen, og generalforsamlingen er i øjeblikket udsat på grund af corona.

Man skal tilbage til 2005 for at finde en større konservativ liste til kommunalvalget, og formanden har ikke haft behov for at finde støvsugeren frem.

Annonce

- Vi har mærket en øget tilslutning i den senere tid. Der er kommet flere medlemmer i foreningen, og der har været et større ønske om at få lov til at stille op for partiet. Vi har ikke presset nogen til at stille op, men folk har simpelthen henvendt sig og spurgt om lov til at stille op, fordi de gerne vil gøre en forskel nu.

Henrik Jacobsen ved godt, at det altid er nemmere at stille et hold, når partiet har medvind, men kandidaterne brænder efter at gøre en forskel, og Konservative vil ind i byrådet for at blive hørt og gøre en forskel.

Som spidskandidat er borgmesterkæden også målet for Henrik Jacobsen. Han er ikke trådt ind i politik blot for at bakke et andet partis kandidat op.

- Hvis man ikke går efter den øverste post, så skal man ikke stille op. Du skal ville det, du laver, og du skal kæmpe for det - og jeg har intet imod at tage en kamp, siger han og slår fast, at det gælder hele det konservative hold. Det sprudler af lyst til at være med.

Da Marie Louise Friderichsen i 2013 havde borgmesterposten i få dage, var hun bakket op af de røde partier i byrådet. Det var et træk, som de borgerlige partiet bestemt ikke brød sig om, men Henrik Jacobsen vil ikke udelukke noget. Er han i en position til at forhandle på valgnatten, vil alle muligheder blive holdt åbne.

Annonce

- Vi udelukker ikke noget. Vi vil gå sammen med dem, der kan være med til at skabe det bedste resultat for Lolland. Som parti vil vi være med til at bestemme og vil ikke bare sidde i fire år og kigge på, derfor vil vi være med, når der skal konstitueres.

Hos De Konservative er der ikke problemer med at tælle til 13, og lokalformanden er klar over, at Socialdemokratiet med 12 kandidater står lige på tærsklen til at stå med det totale flertal i byrådet - og dermed ikke have brug for andre partier til at gennemføre sin politik. Det scenarium ønsker man ikke efter november.

- Det er sundt i en kommune, at alle partier er repræsenteret i byrådet, og at alle også har indflydelse i beslutningerne, men der er en risiko for, at Socialdemokratiet kan få det absolutte flertal.

For Henrik Jacobsen er der en tro på, at partiet kan forhindre Socialdemokratiet i at opnå den totale magt, og det skyldes ikke mindst de milde vinde, der blæser på landsplan. En situation, som var helt modsat til stemningen landspolitisk for fire år siden.

Nok var den lollandske vælgerforening ramt af fire år uden stabilitet i byrådet, men man havde også fået en ordentlig lussing, efter at partiet på Christiansborg havde trukket tæppet væk under landbrugsminister Eva Kjer Hansen (V). Det kostede 23 medlemmer lokalt, hvilket er meget for en lille vælgerforening.

Annonce

Alt det er dog historie, og ude på gangen, hvor partiet står klar til at banke på døren ind til byrådssalen, er tavlen visket ren. Nu bliver der kigget fremad, og partiets foreløbig 11 kandidater er klar til valgkampen.

Læs også artiklen: "- Vi vil kæmpe for at Lolland kommer i balance"

Artiklerne har været bragt i Folketidende 14/4-2021
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: TOM AHLQVIST

Vi skal værne om vores kulturarv: 21. september 2021 kl. 22.13

AF: DITTE RUST

Spoiler: Poolhusene i… 21. september 2021 kl. 12.35

AF: JOHN WENNERWALD

Klar til valget 19. september 2021 kl. 22.41

AF: LINDA SOMMER

Alle kan noget 18. september 2021 kl. 16.47

AF: JOHN WENNERWALD

Anonym og fortrolighed 14. september 2021 kl. 22.36

AF: JOHN WENNERWALD

Hurra for lokale holdninger 12. september 2021 kl. 22.15

Annonce

ANNONCE