cookie-og-privatlivspolitik
Dansk Folkeparti er et af de partier, der er blevet splittet i løbet af de seneste fire år. Allerede på valgaftenen i 2017 var det dog tydeligt, at der ikke var en god stemning mellem især Eric Steffensen og Anette Knoblauch.
Dansk Folkeparti er et af de partier, der er blevet splittet i løbet af de seneste fire år. Allerede på valgaftenen i 2017 var det dog tydeligt, at der ikke var en god stemning mellem især Eric Steffensen og Anette Knoblauch.
Foto: Jan Knudsen/Arkivfoto

Valg

Kun fem partier har beholdt spidskandidaten

Partier og lister har skiftet flittigt ud blandt de opstillede kandidater siden sidste kommunalvalg.
07. oktober 2021 kl. 08:30 Af Palle Nevad Frandsen

LOLLAND Kun 4 af de 12 spidskandidater, der stiller op til kommunalvalget i Lolland Kommune til november, var også deres parti eller listes spidskandidat for fire år siden. Dermed er der lagt op til, at mange nye kræfter skal forsøge at skaffe flere vælgere end i 2017.

Venstre er selvfølgelig det parti, som har sagt farvel til den mest markante spidskandidat. Viceborgmester, og tidligere minister Henrik Høegh fik 1.871 personlige stemmer for fire år siden, og det bliver partiets fritids- og kulturudvalgsformand, Tine Vinther Clausen, der efter en enkelt periode skal tage kampen op imod borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Hos både SF og Enhedslisten er der genvalg til spidskandidaterne. Fælles for begge er, at de har sagt farvel til dem på listen, som fik flere stemmer end deres spidskandidat. Hos SF genopstiller Judith Frederiksen ikke, selv om hun faktisk fik 67 stemmer mere end partiets byrådsmedlem Lars Christiansen. Heller ikke Enhedslistens Johnni Stuck genopstiller. Han fik 34 stemmer flere end Bente Borreskov.

Enhedslisten er også det parti, der har taget den største tilbagegang i antallet af kandidater. I år opstiller man 7 kandidater, mens der for fire år siden var hele 18 med i kampen om vælgernes gunst.

Faktisk er det kun Socialdemokratiet, 21 kandidater mod 15 i 2017, og Konservative, otte kandidater mod fem for fire år siden, der opstiller flere denne gang.

Annonce

Med alle disse rotationer er der selvfølgelig en masse nye spidskandidater, som skal ud for at markere sig. Hos Det Radikale Venstre har Kristian Stokholm overtaget, efter Henriette Bødewadt. Stokholm fik blot 22 stemmer ved det seneste valg. Samme udfordring står Anne Raft fra Nye Borgerlige overfor. Arthur Kortsen er ikke genopstillet, og Anne Raft skal ud at gøre det bedre end de 17 stemmer, hun fik i 2017.

Noget større opbakning har Leo Christensen fra Lokallisten Lolland. Listen havde for fire år siden Thomas Østergaard i spidsen, men han er siden skiftet til Socialdemokratiet. I Leo Christensen har man dog en kandidat, der trods alt præsterede at samle 367 personlige stemmer.

Op til kommunalvalget i 2017 var Dansk Folkeparti præget af en tsunami af dårlig stemning blandt kandidaterne. Det var dog først i år, at partiets byrådsmedlemmer blev splittet, da Anette Knoblauch først blev løsgænger og siden gik til Din Stemme.

Ved det seneste kommunalvalg var der tæt kamp mellem Anette Knoblauch og Eric Steffensen, men fra sin position nederst på listen lykkedes det Eric Steffensen at hente 59 stemmer flere end spidskandidaten, og til november er det så hans tur til at stå øverst på stemmesedlen.

De Konservative røg ved sidste valg helt ud af byrådet og skal derfor forsøge atter at få en plads blandt de 25 udvalgte. Til det har de valgt en helt ny spidskandidat, Henrik Jacobsen. På listen er dog også Klaus Møller, der med sine 225 stemmer ikke bare var spidsen i 2017, men også den konservative med flest stemmer.

Annonce

Kigger man ned over de 94 kandidater, som stiller op i år, er der flere end Anette Knoblauch og Thomas Østergaard, som har skiftet liste eller parti.

Lasse Falster var i 2017 kandidat hos Alternativet. Men partiet har været ude på en rutsjebanetur og stiller slet ikke op denne gang i Lolland Kommune. Lasse Falster er nu at finde på den socialdemokratiske liste. Hos Venstre har man forstærket sig med Vagn Pedersen, der stillede op for Lokallisten Lolland.

Også Nakskov Listen og Vestfronten har navne, som tidligere har stillet op. Torben Hansen kom oprindeligt fra SF, men var over Dansk Folkeparti, inden Vestfronten blev stiftet. Brian Hansen kom ligeledes fra SF, men tog vejen til Nakskov Listen via Lokallisten Lolland.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE