Annonce
Politik

Kun fem partier har beholdt spidskandidaten

Dansk Folkeparti er et af de partier, der er blevet splittet i løbet af de seneste fire år. Allerede på valgaftenen i 2017 var det dog tydeligt, at der ikke var en god stemning mellem især Eric Steffensen og Anette Knoblauch. Foto: Jan Knudsen/Arkivfoto

Partier og lister har skiftet flittigt ud blandt de opstillede kandidater siden sidste kommunalvalg.

LOLLAND Kun 4 af de 12 spidskandidater, der stiller op til kommunalvalget i Lolland Kommune til november, var også deres parti eller listes spidskandidat for fire år siden. Dermed er der lagt op til, at mange nye kræfter skal forsøge at skaffe flere vælgere end i 2017.

Venstre er selvfølgelig det parti, som har sagt farvel til den mest markante spidskandidat. Viceborgmester, og tidligere minister Henrik Høegh fik 1.871 personlige stemmer for fire år siden, og det bliver partiets fritids- og kulturudvalgsformand, Tine Vinther Clausen, der efter en enkelt periode skal tage kampen op imod borgmester Holger Schou Rasmussen (S).

Hos både SF og Enhedslisten er der genvalg til spidskandidaterne. Fælles for begge er, at de har sagt farvel til dem på listen, som fik flere stemmer end deres spidskandidat. Hos SF genopstiller Judith Frederiksen ikke, selv om hun faktisk fik 67 stemmer mere end partiets byrådsmedlem Lars Christiansen. Heller ikke Enhedslistens Johnni Stuck genopstiller. Han fik 34 stemmer flere end Bente Borreskov.

Enhedslisten er også det parti, der har taget den største tilbagegang i antallet af kandidater. I år opstiller man 7 kandidater, mens der for fire år siden var hele 18 med i kampen om vælgernes gunst.

Faktisk er det kun Socialdemokratiet, 21 kandidater mod 15 i 2017, og Konservative, otte kandidater mod fem for fire år siden, der opstiller flere denne gang.

Med alle disse rotationer er der selvfølgelig en masse nye spidskandidater, som skal ud for at markere sig. Hos Det Radikale Venstre har Kristian Stokholm overtaget, efter Henriette Bødewadt. Stokholm fik blot 22 stemmer ved det seneste valg. Samme udfordring står Anne Raft fra Nye Borgerlige overfor. Arthur Kortsen er ikke genopstillet, og Anne Raft skal ud at gøre det bedre end de 17 stemmer, hun fik i 2017.

Noget større opbakning har Leo Christensen fra Lokallisten Lolland. Listen havde for fire år siden Thomas Østergaard i spidsen, men han er siden skiftet til Socialdemokratiet. I Leo Christensen har man dog en kandidat, der trods alt præsterede at samle 367 personlige stemmer.

Op til kommunalvalget i 2017 var Dansk Folkeparti præget af en tsunami af dårlig stemning blandt kandidaterne. Det var dog først i år, at partiets byrådsmedlemmer blev splittet, da Anette Knoblauch først blev løsgænger og siden gik til Din Stemme.

Ved det seneste kommunalvalg var der tæt kamp mellem Anette Knoblauch og Eric Steffensen, men fra sin position nederst på listen lykkedes det Eric Steffensen at hente 59 stemmer flere end spidskandidaten, og til november er det så hans tur til at stå øverst på stemmesedlen.

De Konservative røg ved sidste valg helt ud af byrådet og skal derfor forsøge atter at få en plads blandt de 25 udvalgte. Til det har de valgt en helt ny spidskandidat, Henrik Jacobsen. På listen er dog også Klaus Møller, der med sine 225 stemmer ikke bare var spidsen i 2017, men også den konservative med flest stemmer.

Kigger man ned over de 94 kandidater, som stiller op i år, er der flere end Anette Knoblauch og Thomas Østergaard, som har skiftet liste eller parti.

Lasse Falster var i 2017 kandidat hos Alternativet. Men partiet har været ude på en rutsjebanetur og stiller slet ikke op denne gang i Lolland Kommune. Lasse Falster er nu at finde på den socialdemokratiske liste. Hos Venstre har man forstærket sig med Vagn Pedersen, der stillede op for Lokallisten Lolland.

Også Nakskov Listen og Vestfronten har navne, som tidligere har stillet op. Torben Hansen kom oprindeligt fra SF, men var over Dansk Folkeparti, inden Vestfronten blev stiftet. Brian Hansen kom ligeledes fra SF, men tog vejen til Nakskov Listen via Lokallisten Lolland.

  • Dansk Folkeparti er et af de partier, der er blevet splittet i løbet af de seneste fire år. Allerede på valgaftenen i 2017 var det dog tydeligt, at der ikke var en god stemning mellem især Eric Steffensen og Anette Knoblauch. Foto: Jan Knudsen/Arkivfoto
Annonce
Politik

Fødevareminister: Danmark er godt rustet i tilfælde af en fødevarekrise

Annonce
Annonce
Nakskov

Familieforretning fylder 50 år: - Snakketøjet har jeg efter min far

Sport

Bredahl efter sejrsmål i overtiden: - En kæmpe forløsning

Guldborgsund

35 biler til start i lokalt påskerally

Indland

Rekordmange ikke-vestlige indvandrere er i arbejde

Lokal nyt

Nicolai skal gå 2500 kilometer baglæns - af helt særlig grund

Sport

Bruun Jørgensen: - Det blev en underlig oplevelse

112

14-årig dreng meldt savnet

Sport

NFC vinder efter vanvidsafslutning og sikrer sig top 6

Sport

Team Sydhavsøerne tog værdiløs sejr i Aarhus

Indland

Skatteminister vil ændre regler efter sag om forkerte boligskatter

Guldborgsund

Endelig: Nu starter kæmpe projekt til 30 millioner kroner

Sport

NFC klar til påskekamp: Højmark står til startplads mod sin tidligere klub

Guldborgsund

Vild rekord ved museumsåbning

Sport

Team Sydhavsøerne kan runde flest indtjente point i 11 sæsoner

Indland

Det Sydfynske Øhav kommer på anerkendt Unesco-liste

Annonce
Annonce
Dølle

Landskendt komiker optræder på Dølle

Sport

Cheftræner efter slutspilssejr: - Det var en mental svær opgave

112

Tidligere drabsdømt tilstår drab på medpatient i Skejby

Guldborgsund

Konkursramt tøjbutik er forvandlet til helsecafé

112

Bil i brand på motorvejen

112

Politiet med klar opfordring: Aftal det på forhånd

Sport

Skifteret giver NFC-konkurrents ejer frist til at komme med redningsplan