Annonce
Politik

Paradigmeskifte i forhold til skolereform ulmer

Fra venstre ses Jakob Mark, der sidder i Folketinget for SF, Henriette Holgersen, der sidder i bestyrelsen for BUPL i Sydøst og arbejder i sfo på Sophieskolen, Erling Petersen fra Danmarks Lærerforening, Jacqueline Scwiec-Berthou, der står i spidsen for den lokale udgave af forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen?", Brian Brodersen fra skolelederforeningen og Annemette Johnsen (SF). Foto: Anders Knudsen

SF inviterede til dialogmøde om det gode børneliv, hvor politikere, fagfolk og forældre var enige om, at børnene skal have mere frirum.

NYKØBING Når talen falder på det gode børneliv, kan man komme langt ved at tilbyde børn en tryg familie, mad, vand og varmt tøj. Og måske et stykke godt legetøj.

Men nu er der jo et kommunalvalg rundt om hjørnet, og derfor er vi nødt til også at høre, hvad politikerne mener, at de kan bidrage med for at fremme et godt børneliv.

SF gav deres bud ved et dialogmøde onsdag aften mellem Jakob Mark, der er medlem af Folketinget for partiet, Annemette Schønberg Johnsen, medlem af byrådet, samt repræsentanter fra BUPL, Danmarks Lærerforening, Skolelederforeningen og Jacqueline Scwiec-Berthou, der står i spidsen for den lokale udgave af forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen?".

- Jeg vil som politiker gerne fremme flere momenter, hvor børn glemmer tid og sted, indledte Jakob Mark.

- De rum har været under et stadigt stigende pres på grund af politiske beslutninger. Der er nationale tests i 2. klasse efterfulgt af flere tests, fordi lærerne ikke oplever, at de kan bruge de nationale til noget. Børn får karakterer tidligere i folkeskolen, som de nu også kan dumpe. De har ansvaret for deres egen læring, mens man bilder dem ind, at de har alle muligheder.

Han vil samtidig gerne sænke farten på deres tur igennem systemet. Mange kommuner, faktisk halvdelen, sparer penge ved at rykke små børn tidligere i børnehave, når de blot er to år og 10 måneder. Nogle steder er de endnu yngre. Hvis de ikke har en plan for deres fremtidige job i 6. klasse, kan de ikke erklæres uddannelsesparate.

- Vi skal have flere bedømmelsesfrie rum og skrue ned for massetest, karakterræs og test og lade børn udvikle sig i deres eget tempo.

Brian Brodersen fra skolelederforeningen beretter om piger, der udvikler angst for at lave tests, fordi de ikke kan få en topkarakter, selvom de har alt rigtigt. Uanset hvor dygtige de er, er det altså ikke godt nok.

Og hvordan sikrer man så, at de her frie rum udmøntes og ikke bare forvanskes af et Excelark, ville Joan Kragh (SF) fra salen vide.

- Jeg oplever faktisk, at der er ved at ske et paradigmeskifte. Der er en konsensus også i Folketinget i forhold til at gå lidt væk fra folkeskolereformen, og mit eget parti har også rykket sig, svarede Jakob Mark, og Birger Petersen, Danmarks Lærerforening, supplerede:

- Ingen har lavet den folkeskolereform for bevidst at genere nogen. Man troede, at man lavede fremtidens skole. Men det var et politisk projekt, og sådan har folkeskolen desværre været. Det skal vi væk fra, og nu skal vi have et godt samarbejde lokalt mellem politikere, lærere og pædagoger.

Jacqueline Scwiec-Berthou indledte opmærksomheden på minimumsnormeringer, da hendes søn for et par år siden skulle begynde i børnehave. Nu er han på vej i før-skole og har fået udleveret et program for, hvad han gerne skal kunne. Blandt andet simple regnestykker, at skrive sit navn samt alfabetet.

- Er der belæg for at have førskole i de rammer, der er nu? Kan de ikke blive skoleparate i børnehaveklassen længere, spørger hun.

Annemette Johnsen, der er spidskandidat for SF i Guldborgsund, håber meget, at Jakob Mark har ret i, at der er sket et skred i den landspolitiske vilje til at slippe skolerne ledelsesmæssigt mere fri.

Men Brian Brodersen maner også til at slippe blikket fra politikerne og kigge indad.

- Forældre kommer og spørger mig, hvad vi har lavet. Og det er sjældent nok at sige, at vi har hygget os. Og mens vi vil have frihed på vores eget område, vil vi have kontrol på andre områder, for eksempel sundhed, for det skal være i orden, når vi engang skal indlægges. Vi kan med fordel starte med os selv.

  • Fra venstre ses Jakob Mark, der sidder i Folketinget for SF, Henriette Holgersen, der sidder i bestyrelsen for BUPL i Sydøst og arbejder i sfo på Sophieskolen, Erling Petersen fra Danmarks Lærerforening, Jacqueline Scwiec-Berthou, der står i spidsen for den lokale udgave af forældrebevægelsen "Hvor er der en voksen?", Brian Brodersen fra skolelederforeningen og Annemette Johnsen (SF). Foto: Anders Knudsen
Annonce
Politik

Overbevisende sejr efter kampvalg: Han er ny formand for Nye Borgerlige

Politik

Polen vil samarbejde med Danmark om styrket forsvarsindustri

Annonce
Annonce
112

15-årig overfaldet: Fire personer anholdt

112

Stoppet med slagvåben og pistoler i bilen

Sport

2.400 billetter solgt: Storkamp nærmer sig udsolgt

Indland

Ydermure er styrtet sammen i den udbrændte del af Børsen

Guldborgsund

Jyder tabte i Højesteret: Guldborgsund Kommune vinder strid om millioner

Dølle

Snart går det løs: Hjælp os med dine vildeste Dølle-minder!

Lolland

Politiet måtte give fortabt: Nu er påskemysteriet opklaret

112

National politienhed ransager på Falster: Sag af særlig grov karakter

Guldborgsund

Unikt projekt: Sygehuspatienter kan nu modtage behandling i eget hjem

112

En person kørt på sygehuset efter sammenstød i trafikken

Sport

Lokal bokser bliver hovednavn ved professionelt stævne

Lolland

Kommune fik kritik for ventetid: Handleplan skal rette op

Lokal nyt

Kæmpe-lukning får konsekvenser: Fyringer rammer også lokalt

Lolland

Rundt på gulvet over stor donation

Sport

Maribo-dreng skifter til dansk traditionsklub

Lokal nyt

Efter slagteri-lukning: Frygter at lokale svineavlere stopper

Annonce
Annonce
Lolland

Stor åbningsfest: - Jeg skal bare købe toiletpapir

Indland

Afspærringer omkring Børsen opretholdes indtil mandag morgen

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Indland

Danish Crown lukker Ringsted-slagteri og nedlægger 1200 job

Lolland

Kæmper mod tiden: Snart kan drømmen blive knust

Indland

Boligmarkedet er stadig på lavt blus efter marts-fremgang

112

Blev opdaget: Solgte narko på byens torv midt om dagen