cookie-og-privatlivspolitik
Det store lokale på Kikko Bar var stort set fyldt op ved torsdagens debat.

3

Billeder

Det store lokale på Kikko Bar var stort set fyldt op ved torsdagens debat.
Foto: Anders Knudsen

Valg

Stor interesse for at hjælpe de ældste

10 lokalpolitikere diskuterede ældrepleje og omsorg med Ældre Sagen i spidsen
08. oktober 2021 kl. 14:04 Af Maria Glasius Lange

NYKØBING De mennesker, der har brug for hjælp af kommunens plejepersonale, skal have den, når de har brug for det. Også efter klokken 15. Og på samme måde skal personalet omgives af tillid og frihed på deres arbejdsplads.

Det var de 10 fremmødte kommunalvalgskandidater alle enige om under et debatarrangement på Kikko Bar arrangeret af Ældre Sagen i Nykøbing og Sydfalster.

Men det kræver også en enorm indsats, for sådan er situationen ikke nu. Guldborgsund ligger nummer tre, når man ser på kommuner, der har skåret mest i antal visiterede hjemmehjælpstimer fra 2010 til 2020. 49 procent færre hjemmehjælpstimer tilbyder man.

Og det kan være frustrerende for de frivillige, der befinder sig på plejecentrene, og som egentlig gerne vil hjælpe, når der ikke er personale nok efter klokken 15. De må bare ikke.

Og det er et enormt og velkendt problem, siger Annemette Johnsen fra SF.

Annonce

- Årsagen er, at mange er på deltid, og derfor indkalder man mange vikarer. I bund og grund handler det om arbejdsmiljøet. Vi må skaffe penge til en større bemanding. Det kan være, at der er for mange mellemlederlag, som skal omprioriteres til plejepersonale.

Jan Warming fra Nye Borgerlige peger på, at situationen er anderledes på private plejecentre, hvor det er muligt at få pleje efter klokken 15. Derfor relaterer det sig ifølge ham til dårlig ledelse på de kommunale plejecentre.

Og hos Dansk Folkeparti er der enighed.

- Det her er det, vi skal arbejde med. Hvordan skal systemet struktureres? For der skal gøres noget ved det, sagde René Christensen og tilføjede, at det ikke blot er et problem i Guldborgsund.

- Det er pudsigt, at alle pludselig er blevet konservative. For det her har vi i Konservative talt om i mange år, lød det fra Johannes Kruse Kristensen.

Annonce

Ulla Munksgaard fra Alternativet pegede på, at plejepersonalet er et underbetalt kvindefag, og at det kan være årsagen til, at der er så stor mangel på medarbejdere.

- Vi skal landsdækkende set finde en måde at få flere til at interessere sig for faget.

Men der er altså mange, der stadig interesserer sig for de ældre og svage, og det er de 300 frivillige, der er tilknyttet Ældre Sagen. 200 af dem er frivillige inden for det sociale område, og de gør det i et rigtig godt samarbejde med kommunen, supplerede formanden for Ældre Sagen, John Hansen.

- Vi er rigtig glade for at kunne hjælpe med at støtte, forklare og så videre for dem, der har brug for det.

Og så har man alligevel hørt om problemer med at lade de frivillige komme tilbage på plejecentrene efter genåbningen, lød en kommentar fra salen. Hvorfor kan det ikke lykkes?

Annonce

- Alle politikere vil gerne have frivillighed. Jeg har hørt, at der er problemer med at få hjælp til at stille borde og stole op og til at servere øl til gæsterne ved dans og café. Men nu går jeg hjem og taler med min direktør, og så får vi løst det én gang for alle. For det er ikke i politisk interesse, at der er problemer med det, lød det fra borgmester og spidskandidat for Guldborgsundlisten, John Brædder.

I løbet af eftermiddagen blev der også talt om demensvenlige plejecentre, som social, sundhed og omsorgsudvalget og byrådet har afsat 300 millioner kroner til, lød det fra Socialdemokratiets Martin Pedersen, der også sidder med i det ansvarlige udvalg.

Han understreger desuden, at udvalget har talt med ældre og personale på en stor del af kommunens plejecentre i arbejdet med kvalitetsstandarderne. Men ikke dem alle.

Venstres Claus Bakke har i denne byrådsperiode siddet i børn, familie og uddannelsesudvalget, men vælges han ind igen, vil han gerne beskæftige sig med de ældre.

- Og så besøger vi alle plejecentre, understreger han.

Annonce

Ulla Munksgaard fra Alternativet er enig i, at man må ud på plejecentrene og interviewe beboere for at vide, hvad det gode liv er for dem og indrette standarderne efter det.

Det er første gang, at Ældre Sagen arrangerer en debat i forbindelse med et kommunalvalg, siger John Hansen.

- Men jeg har været i bestyrelsen i 20 år og har aldrig oplevet en værre periode for ældre end under coronaen. Folk var kede af det, og det gjorde mig meget engageret i deres forhold. Nu må der gøres noget.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: KIM EGELUND

Bevidst brud af lokalplanen . 22. oktober 2021 kl. 10.21

AF: BOB NIELSEN

Uanstændig magtfuldkommenhed. 22. oktober 2021 kl. 08.09

AF: LINDA SOMMER

Historien bag ”Kultur på recept” 22. oktober 2021 kl. 06.37

AF: TOM AHLQVIST

Helhedsplaner og disses proces. 18. oktober 2021 kl. 13.10

AF: JOHN WENNERWALD

Vi kan mere 17. oktober 2021 kl. 22.02

AF: KIM EGELUND

Derfor er det vigtigt at… 16. oktober 2021 kl. 11.10

Annonce

ANNONCE