cookie-og-privatlivspolitik
Bente Borreskov er vant til at stå alene i byrådssalen, og det har hun det helt fint med.
Bente Borreskov er vant til at stå alene i byrådssalen, og det har hun det helt fint med.
Foto: Jan Knudsen

Valg

Vil ikke spises af med bolsjer

Enhedslisten håber at kunne fortsætte den kritiske stil i byrådet.
30. april 2021 kl. 06:49 Af Birgitta Andersen

LOLLAND Da budgettet for 2021 skulle vedtages i Lolland Byråd, stemte 24 ud af 25 byrødder for.

Det er ikke første gang, et bestemt byrådsmedlem har stået op, når de andre sad ned, og siddet, når de andre stod op til afstemningerne. Og hun gør det med et smil.

- Jeg håber, vi har været så tydelige i denne byrådsperiode, at borgerne ved, hvad vi står for. At de ved, at Enhedslisten støtter det og det, men er imod det og det, siger Enhedslistens byrådsmedlem Bente Borreskov.

Hun mener stadig, man kan se masser af Enhedsliste-politik i det, der er vedtaget.

- Meget arbejde foregår i udvalgene, hvor man drøfter tingene. Og der kan jeg godt genkende vores indspark, når formanden så udtaler sig i byrådssalen, smiler hun skævt.

Annonce

- Vi er eksempelvis glade for, at der nu kommer en borgerrådgiver. Det ønskede vi allerede i sidste periode. Og gratis tandpleje til socialt udsatte har vi kæmpet for i mange år. Vi er også glade for det fokus, der er på klima og vedvarende energi, siger hun.

Der er dog også en del, Enhedslisten ikke er så glade for.

- Vi er eksempelvis kede af, at den nye vaskeordning indføres, uden at der tages højde for de problematikker, der er.

Enhedslisten stemte derfor imod budgettet.

- Vi vil ikke stemme for noget, vi ikke kan acceptere, bare for at få et bolsje - eksempelvis fem minutter ekstra til rengøring, argumenterer hun.

Annonce

- Der er den holdning i byrådet, at hvis man skal med i en konstituering, så skal der være konsensus. Vi har oplevet en enkelt gang eller to med Venstre, at det har meldt anderledes ud end socialdemokraterne. Og én gang har vi oplevet, at et forslag blev trukket tilbage. Én gang ... på tre år, siger Borreskov.

Hun afviser en konstituering på så stramme vilkår.

- Vi har tidligere været parate til at være parlamentarisk grundlag ... men vi vil ikke gå med til konsensus. Vi vil stå frit. Der er nogle grundlæggende ting, hvor vi står for noget andet.

Da Bente hører, at flere af konstitueringspartierne mener, at der ikke er blokpolitik i Lolland Byråd, slår hun en skoggerlatter op.

- Nå, det synes de ikke? Ha ha ha! Aii, nu må de altså lige! Der er ikke blokpolitik ... mellem dem, måske! Det var dog utroligt! Der er da en grund til, at vi er forskellige partier. Men hvor mange borgere kan egentlig se forskel på Venstre, DF og Socialdemokratiet i Lolland Kommune? Men de kan se forskel på os, Lokallisten og Din Stemme, griner hun og modererer så lidt:

Annonce

- På lange stræk er vi jo enige og kører i fin dialog. Men på nogle områder er vi anderledes end de andre. Og sådan skal det jo være.


Nemt at finde kandidater

Bente kæmper altså videre for Enhedslistens mærkesager i byrådet.

- Det har været hårdt og krævet mange kræfter at sidde alene, men det har også været sjovt. Vi har det jo godt i det byråd. De synes da, det er træls, når jeg siger for meget. Men man mærker, at selv om vi er uenige, så er vi gode venner alligevel.

Bente mærker også støtten fra borgerne.

- Der er flere og flere borgere, der hiver fat i os, når de er kede af noget, der besluttes. Så prøver vi at hjælpe dem. Og det bliver de så glade for. Det er her, vi mærker, det betyder noget, at vi er her.

Annonce

To kæmper dog bedre end en. Så Enhedslisten ønsker flere end en kandidat valgt ind ved valget og håber, at de landsdækkende, gode meningsmålinger slår igennem.

- Det ville være dejligt med flere partifæller, så vi kunne fordele os lidt i udvalgene, siger Bente.

Enhedslisten har dog udpeget en baggrundsgruppe, der følger med og clearer standpunkterne, når hun deltager i udvalgs- og byrådsmøder. Så helt alene er hun ikke.

I Enhedslisten bliver tingene drøftet igennem i plenum. Ved generalforsamlingen sidst i marts diskuterer og beslutter de derfor kandidater og mærkesager til valget. Partiet har traditionelt set ikke svært ved at finde kandidater.

- Der er rigtig god sammenhæng mellem landspolitikken, regionspolitikken og kommunalpolitikken hos os. Det, tror jeg, giver en god grobund for kandidater. De ved, hvad vi står for, siger Bente.

Annonce

Hun er selv klar til endnu en periode i Lolland Byråd.

- Jeg tager lige en periode til. Men det er så også den sidste. Til næste år bliver jeg 70 år. Så vi vil gerne have en mere med, så jeg kan give stafetten videre, siger Bente.

Læs også artiklen: "Enhedslisten går til valg på at kæmpe for ældre, udsatte og naturen."

Artiklerne har været bragt i Folketidende 4/3-2021
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE