cookie-og-privatlivspolitik
FOTO©STEEN THORNIT-
Falck´s biler i Nykøbing var inde sneet

24

Billeder

Falcks biler i Nykøbing var sneet inde.
Foto: Steen Thornit

Vinterkrigen

Vinterkrigen mellem jul og nytår

BILLEDSERIE Pressefotograf: - Vi kunne lige med nød og næppe komme rundt på vejene og få taget billeder
15. december 2018 kl. 15:21 Af Lars Hovgaard

Annonce

Pressefotograf Steen Thornit fotograferede “Vinterkrigens” allerførste sne 28. december 1978 - og siden blev det til rigtig mange sne-billeder.

- Jeg var på vej til en opgave i Nørre Alslev 28. december om eftermiddagen. Omkring klokken 15.30 begyndte der at komme lidt slud. Og så tog det ellers til. Da jeg skulle tilbage mod Nykøbing, så sneede det for alvor.

Sådan beretter tidligere mangeårig pressefotograf på Folketidende, Steen Thornit, om det, der skulle blive optakten til “Vinterkrigen”, den værste snestorm i mands minde på Lolland-Falster.

28. december 1978 var Steen Thornit på opgave for Folketidende - og kørte hjem om aftenen, mens sneen for alvor begyndte at falde over landsdelen.

- Næste dag kørte jeg syd over sammen med pressefotograf Winnifred Eriksen, der var ansat på Ny Dag. Vi kunne lige med nød og næppe komme rundt på vejene på Sydfalster og få taget billeder. Vi kiggede også ind i de forladte biler i vejkanten for at sikre, at der ikke sad mennesker efterladt i dem. Det gjorde der ikke, fortæller Steen Thornit.

De næste par dage havde han fri. Og nytårsaften brugte han og hustruen 40 minutter på at gå hen til gode venner i nabolaget - en spadseretur, der normalt ville tage otte minutter. Sneen lå højt.

Efter nytår var Steen Thornit atter på job.
- Jeg kan se i mine noter fra den gang, at allerede 3. og 4. januar kunne vi begynde at køre rundt i bil. Og 8. januar har jeg noteret, at USA’s landshold var i Nykøbing for at spille mod NFH, så de var altså kommet frem gennem sneen.

Efter 5. januar kunne han køre rundt mange steder. De større veje var ryddet. Og pressefotografen kørte mange kilometer i de dage og uger - og dokumenterede de mange vinterkrigs-hændelser til avisen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her