cookie-og-privatlivspolitik
Amsterdam? Nej, hollandske huse i Potsdam uden for Berlin.
Amsterdam? Nej, hollandske huse i Potsdam uden for Berlin.
Foto: Jørgen Lind

WeekendTid

Besøg Holland og Rusland i tysk by

Ferietip fra Folketidendes rejseskribent.
11. september 2019 kl. 06:38 Af Jørgen LInd

Annonce

Potsdam sydvest for Berlin er hovedstad i delstaten Brandenburg og ligger midt i et landskab med tusinder af søer og skove.

Ud over Tysklands ældste endnu fungerende filmstudier og nogle af landets fineste slotte tæller Potsdams seværdigheder også Lille Holland - det hollandske kvarter inde midt i byen. Det består af halvandet hundrede rødstenshuse med gavlene ud mod gaden og butikker i stueetagen, som man kender det fra for eksempel Amsterdam.

Cafeer og små designshops er rykket ind i gadeniveau og familier op på det øverste par etager.

En af bygningerne, Jan Bouman Haus, rummer en lille udstilling om hollænderne, som var de første af flere indvandrergrupper til at gøre Potsdam til en international by.

Potsdams mest specielle attraktion er den russiske koloni Alexandrowka. Husene og kirken er opført af kong Friedrich Wilhelm III, som var en god ven af zar Alexander l. Her kan du slentre rundt mellem russiskinspirerede træhuse, der er lige så rigt dekorerede som kukure fra Schwarzwald.

Om foråret overdøves sanserne af blomstrende frugttræer, der lyser i hvidt og rosa, inden de kaster det hele til jorden efter nogle dage. De er en del af det haveanlæg, som kolonien ligger i, skabt af datidens største havearkitekt, Peter Joseph Lenné.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Varme i en kold tid 17. januar 2021 kl. 20.42

AF: JOHN WENNERWALD

Rigsret? Selvfølgelig 17. januar 2021 kl. 20.16

AF: JENS E NIELSEN

varme i sakskøbing 16. januar 2021 kl. 20.36

AF: LINDA SOMMER

Moralsk støtte til Rødby og… 14. januar 2021 kl. 20.44

AF: LINDA SOMMER

Kapacitetstilpasning i dagtilbud 12. januar 2021 kl. 20.39

AF: JOHN WENNERWALD

Fire skræmmende år 10. januar 2021 kl. 21.38

Annonce